Boeken voor beeldopvoeding in de klas en thuis.

Boeken voor beeldopvoeding in de klas en thuis.

Ik gebruik in de klas steeds minder boeken. Het internet geeft je zowat alles wat je nodig hebt! Toch vind ik het zelf ook nog altijd fijn om in een boek te bladeren. Zeker als het over beeldopvoeding gaat, is het totaalbeeld, van bijvoorbeeld een boek, héél belangrijk! Een schilderij in het echt zien, er voor staan en de kleuren tot leven zien komen is ook nog altijd anders dan een prentje in een boek! Ik pleit dan ook voor musea bezoeken met kinderen! Ze zullen je verbazen, geloof me! Omdat ik toch nog altijd dat totaalbeeld belangrijk vind, heb ik toch nog wel een aantal boeken voor beeldopvoeding  in huis.

Boeken voor beeldopvoeding

Boeken voor beeldopvoeding in mijn boekenkast

Grote kunst voor kleine kenners

Sinds we de tentoonstelling Grote kunst voor kleine kenners hebben bezocht heb ik ook het bijbehorende boek van Thaïs Vanderheyden in huis. Waarschijnlijk zegt vooral ‘De spiekpietjes’ je iets! Thaïs maakte een boek met dertig wereldberoemde schilderijen die ze dan heeft aangepast voor kinderen. De mensen in de schilderijen werden in dieren omgezet. Bij elk schilderij staat een mooi verhaaltje. Wat ik persoonlijk nog belangrijker vind, is dat de tekenares ook bij elk schilderij zet hoe ze tot een bepaald dier is gekomen voor een bepaald werk.
Bij de Mona Lisa staat bijvoorbeeld dat het eigenlijk een somber schilderij is op vlak van kleur en dat Mona Lisa zelf heel bleek is van huid. Ze zocht daarom een dier dat ook een bleke huid had. Haar denkpiste wordt dus ook beschreven en dat vind ik erg belangrijk. Het creatief proces is namelijk net zo belangrijk als het uiteindelijke product.

Grote kunst voor kleine kenners – museumschatten

Ook het vervolg op bovenstaande boek is onmisbaar in jouw boeken voor beeldopvoeding.
Het boek heeft uiteraard dezelfde insteek als het eerste en zorgt gewoon voor nog 30 werkjes extra waar je kind dan al eens van gehoord heeft en waarschijnlijk ook nog een aantal dingen van gaat onthouden door de toffe verhaaltjes die er overal bij staan! Deze twee boeken over beeldopvoeding mogen naar mijn gevoel in geen enkele lagere school ontbreken!

Kunst voor kinderen

Naar mijn gevoel is Kunst voor kinderen van uitgeverij Lannoo één van de meest complete boeken voor beeldopvoeding die er bestaan voor kinderen. Er staan héél erg veel werken in met heel duidelijke, kleurgetrouwe foto’s. Het boek gaat over meesterwerken, maar verduidelijkt ook gebruikte technieken. Het gaat ook héél breed. Zowel de Aboriginalskunst, het terracotta leger en totempalen worden vernoemd tussen de grootmeesters zoals Matisse en Van Gogh.
Van bepaalde kunstenaars wordt ook een korte levenslijn geschetst met belangrijke punten in zijn of haar kunstenaarsleven.

In het begin van het boek starten ze met de vraag: “Wat is Kunst” en ze beantwoorden die vraag door te zeggen wat kunst allemaal niet is! Héél mooi opgelost op die manier! 😉

Het boek is ook chronologisch opgesteld! Het blijft een inspiratiebron voor mij, zelfs na 15 jaar lesgeven in beeldopvoeding!

Max in het museum

Max bezocht wel dertien musea in België (sorry Nederlandse lezers!) en vertelt erover in zijn boek ‘Max in het museum’. Hij wil vooral duidelijk maken dat musea helemaal niet saai zijn en dat kinderen echt héél erg welkom zijn in een museum. In elk museum koos Max een favoriet kunstwerk. Hij leerde er dat kunst niet altijd mooi moet zijn, maar vooral vaak iets wil vertellen. Kunst heeft een boodschap. Kunstenaars kijken op een andere manier naar de wereld en mensen hebben dat soms gewoon even nodig, zegt Max in zijn boek!

De musea die Max bezocht zijn héél erg uiteenlopend. Het speelgoedmuseum is bijvoorbeeld ook een museum! net zoals het S.M.A.K!

In heb boek staan ook toffe weetjes over een museum. Wat is dat nu een museum? Is dat saai of kan dat echt ook héél leuk zijn? Wat doet een museum en hoe komen al die spullen in dat museum terecht? Kunnen kinderen ook iets ‘doen’ in een museum, buiten kijken? Wie werkt er in een museum en wat doen die mensen dan precies voor job. De receptioniste, de conservator, de gids, de educatieve medewerker en de restaurateur,… een museum zit vol met mensen die echt leuke jobs hebben! Ook dus suppoost en de schoonmaakploeg krijgen in de lijst van medewerkers een eervolle vermelding! Het boek is dus nogal compleet!

Max vertelt de kinderen dat ze kunnen kijken, denken, doen en experimenteren nadat ze een museum hebben bezocht en inspiratie hebben opgedaan!

De gegevens van de musea staan ook in het boek vermeld!

Onze kinderen en musea

Toen onze zoon het boek over over Leonardo Da Vinci op kindermaat had gelezen, was hij al vol van de Mona Lisa! Hij vond het dan ook geweldig dat hij op de tentoonstelling van Thaïs Vanderheyden meteen de Mona Lisa herkende! Daar besliste hij dat we als we de Eiffeltoren gingen bezoeken, dat we ook naar het Louvre moesten! Kunst en musea maken indruk op hem. Op de familienamiddag ArtTogether in Eindhoven geraakte hij ook niet uitgekeken! Toen hij vier was wilde hij elke uitvinding van Leonardo Da Vinci bekijken in het museum in Toscane!

Ga dus met kinderen naar een museum, het is echt niet zo saai als sommigen het voordoen!
Heel veel musea hebben speciale educatieve programma’s om met kinderen te doen! En gelukkig maar!

Boeken en musea verrijken de kijk van kinderen op de wereld! En ja, ik geef best zelf toe dat ik veel informatie van het internet haal! Maar boeken voor beeldende opvoeding en over musea kunnen echt een meerwaarde zijn in jouw klasbibliotheek of gewoon thuis!

Kunsthelden

Het boek Kunsthelden werd recent nog aan mijn lijstje toegevoegd. Het is een prachtig laagdrempelig boek over Nederlandse kunstenaars. De volledige recensie kan je hier lezen. 

Investering boeken voor beeldopvoeding

Het is natuurlijk best een prijzige aangelegenheid, investeren in boeken voor kunst opvoeding! Als dus je budget wat kleiner is, zou ik beginnen met ‘Kunst voor kinderen’ aangezien het boek minder duur is en erg compleet. Het is voor mij nog altijd een inspiratiebron, zoals ik al vertelde. Maar is het budget voor jezelf of voor je klas wat groter, dan zijn de andere boeken ook echte aanraders!

Take care en tot snel!

Liefs Ilse

Dit artikel bevat affiliate links! Moest je over gaan tot aankoop van een product via een link, dan kost je dat niets extra, maar krijgen wij een klein zakcentje!

6 Replies to “Boeken voor beeldopvoeding in de klas en thuis.”

  1. Musea zijn geweldig leuk voor kinderen, zeker als er wat interactiviteit is! Maar vaak is een uurtje rondlopen, afhankelijk van de leeftijd, en dingen bekijken en uitleggen ook al hartstikke leuk. Ik ging als ukkie ook naar het museum, met mijn grootouders bijvoorbeeld. Ik vond het fascinerend om te zien, als 8-jarig, dat er dan oude opgegraven schoenen lagen die voor volwassenen waren, maar die mij leken te passen! Of de zwaarden en kanonnen. Maar net zo goed de portretten van mensen die al 100-en jaren dood waren maar die er toch uitzagen, onder de pruiken en rare kleding, als mensen die ik nu nog kon tegenkomen.
    En natuurlijk musea over natuurkunde, wetenschap of vervoersmiddelen: er is altijd wel een leuk museum te vinden.

  2. Oh wat leuk die boeken vooral grote kunst voor kleine kenners lijken me geweldig. Ik wil ook met onze jongens naar musea gaan. De jongste is nu 2 dat vind ik nog nét te jong. Nog een jaartje wachten.

  3. Ik heb een oud boek (1992) Kijken is kunst van Anthea Peppen en Helen Williams, waarin allerlei begrippen en zaken m.b.t. kunst uitgelegd worden. Wel voor de wat oude lln. Om zelf te lezen of voor de leerkracht om ideeën op te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.