Kermis brengt altijd miserie! *zucht*

Kermis brengt altijd miserie! *zucht*

Het is traditie bij ons in de familie! Op vaderdag, de tweede zondag van juni in België, is het ook kermis bij mijn ouders. Kermis is misschien wat overdreven, want héél lang doe je er echt niet over om alle kraampjes te zien. Traditioneel staat er een paardenmolen, een viskraam of twee, een lunapark, een frietkraam, zo’n kraam met van die schuifmachines, een ballenkraam en een schietkraam of twee. Soms zijn er nog botsautootjes of zoals dit jaar zo’n trampoline met elastieken. That’s it! Maar op vaderdag gaan wij eten bij mijn ouders en dan gaan we ook even met de kinderen naar de kermis.

kermis

40 euro op 40 minuten op de kermis

Echt waar! 40 euro op 40 minuten zijn erdoor gegaan! Ze hebben twee ritjes op de paardenmolen gedaan. De oudste dochter drie, want die had ‘de flosch’, zoals ze dat hier noemen, gevangen! En alle drie hadden ze gevist. Ik was 40 euro armer en heel wat rommel rijker. Tja…

Mijn poging om gedoe te vermijden

Elke keer liet ik me vangen! Elke kindje voor 10 euro eendjes vissen en dan zaten we daar een uur te kiezen. En dan heb ik zo’n dame bij die altijd van die kleine rommeltjes kiest en die dan twee of soms drie dingen moet kiezen om haar ‘budget’ op te kopen. En aan de andere kant dan twee andere kindjes die het ‘niet eerlijk’ vinden dat iemand meer spulletjes kan kiezen dan een andere! Ik was dan een half uur aan het uitleggen dat het de waarde was van de spulletjes en niet het aantal dat telt! Maar ja, een kind ziet dat uiteraard anders!

De oplossing

Ik dacht dit jaar DE oplossing te hebben gevonden. Op voorhand mochten ze kiezen (binnen het budget) waarvoor ze zouden vissen! De jongste zag een ‘prachtige’ eenhoorn en zou daarvoor gaan vissen. 15 euro kostte dat ding! Maar grote broer en grote zus kozen beiden iets van 5 euro. Tja… Nu kan je wel opperen dat het niet eerlijk is als je naar de centjes kijkt, maar het zal mij worst wezen. De kinderen waren alle drie blij met hun keuze ook al was het budget verschillend! Yes! Dit zou lukken!

De jongste moest natuurlijk veel meer eendjes vissen dan de andere twee. Toen ze dan eindelijk klaar was, moest ze nog kiezen welke kleur eenhoorn moest hebben. Zou het de roze of de blauwe worden?
Maar toen viel haar oog op de ‘prachtige’ zeehond er naast!
“Maar,…. ik wil geen eenhoorn! Ik wil de roze zeehond!”
Mijn oog gleed naar het stickertje dat waar een ander budget op stond dan wat de eenhoorn had ‘gekost’. “Oh noooooo!
Ik probeerde dus om haar te overtuigen dat ik had betaald voor de eenhoorn en dat we die toch wel moesten nemen nu!

Maar nee, ze had haar hart gezet op die roze zeehond! Sh*t!
Want nu moest ze nog iets bij kiezen en uiteraard had ik weer dezelfde discussie als altijd.
Niet met de oudste, die had namelijk 2 dingen in zijn doosje zitten en dus was het nog steeds eerlijk! Maar de oudere zus vond het echt niet eerlijk en trok een heel kwaad gezicht!
We hebben haar uiteindelijk kunnen sussen! Ze had namelijk die ‘flosch’ bij de paardenmolen gevangen en had dus ook één keer meer mogen blijven zitten!

Frietjes brengen redding

Gelukkig brachten de frietjes die bij ouders zouden staan te wachten redding. En de kersenboom in de tuin, die nu vol kersen hangt, deed de kermis snel vergeten!

Kermis is nostalgie en meestal gewoon gezellig en leuk.
Kinderen genieten en dus genieten ouders mee, maar soms, zo héél soms, zou ik eens willen dat het zonder miserie kon zijn!
Wat probeer je als mama allemaal om ruzie te vermijden? Tja, en je ziet, dan mislukt het nog wel eens!

Gaan jullie naar de kermis? Is er dan budget per kind? Hebben jullie tips om miserie te voorkomen?

Take care en tot snel

Liefs Ilse

11 Replies to “Kermis brengt altijd miserie! *zucht*”

  1. Weet je, mijn moeder was erg streng op de kermis, en ik accepteerde dat. Iedereen is anders natuurlijk, maar hou voet bij stuk. Je kids voelen aan dat je wel om te praten bent 😉
    Loslaten! Ik weet niet of de kermis met muntjes of geld werkt, maar geef elk kind een budget zelf in handen. Ze zijn zelf verantwoordelijk voor de keuzes die ze maken en er wordt niet gezeurd over de keuze van een ander. Punt. Dat is een leermoment, hoor.
    Veertig euro, ik vind je echt wel een genereuze mama. 😮
    Misschien is het een optie om in ieder geval te zorgen dat het gezellig is aan het einde van het bezoek. Dus eindigen met iets waar ze alledrie blij van worden: frietjes eten, of een suikerspin mee naar huis nemen. Maar frustratie en teleurstelling zijn onderdeel van kermisbezoek 🙂 Sorry, maar dat is gewoon zo. Het blijven toch ook spelletjes met een gok element, en dat moeten kinderen ook leren: dat dat nooit eerlijk is en je krijgt nooit waar je voor betaald, want de kermismensen moeten ook geld verdienen.

  2. Oooh Haha dit is zoooo herkenbaar. Ikzelf hou helemaal niet van kermis, maar sinds we een keer per ongeluk op een kermis belandden vinden de meiden het geweldig!
    Ja en die eendjes hengelen voor een knuffel….goedkope Chinese troep, je betaalt er veel geld voor, en de kinderen hébben al genoeg knuffels.
    Hier vaak het probleem dat het jaar er op het ene kind wil wat het andere kind vorig jaar had. 😮
    Mijn beste advies is: ze moeten het van hun zakgeld betalen. Dan is die eenhoorn of zeehond opeens niet zo belangrijk meer. En als ze zakgeld tekort komen, laat je ze van elkaar lenen….mogen ze het onderling uitvechten 😜

  3. Wat een mooi blogje hierover. Wij gaan eigenlijk nooit naar de kermis. Maar in de zomer is het wel traditie bij oma en opa. Ze mogen dan elk 2 dingen doen (vissen bij oma en schieten met opa) idd brol genoeg waar ze mee thuiskomen. Dit jaar waren ze super verstandig en kochten ze op de bijhorende rommelmarkt elk iets voor 5 euro! Volgende net jaar maar weer met een grote boog rond de kermis en lekker luieren op de rommelmarkt.

  4. Hmmm bij ons gaan ze vissen, wij betalen voor de kindjes samen en delen het aantal eendjes dat ze mogen opvissen door vijf. Als ze klaar zijn mogen ze van de eigenaar van het kraampje allemaal vanaf dezelfde “rij” één ding kiezen … dus nooit zo’n miserie!

  5. Het leek wel of ik terug in de tijd ging.
    Niet met mijn kinderen, want die schelen 11 jaar met elkaar,
    maar we hadden vroeger toen de oudste nog klein was ook elk weekend zijn neefje te logeren.
    Vreselijk vond ik het toen.
    Nee, aan de kermis heb ik echt geen plezier beleefd, omdat ik steeds op voorhand al wist, dat er ruzie van ging komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.