ArtTogether – Kunst voor het het hele gezin in Eindhoven

ArtTogether – Kunst voor het het hele gezin in Eindhoven

Vorige zondag trokken wij met zijn allen naar het MU in Eindhoven. Daar werden we verwacht voor ArtTogether. Eén keer per maand organiseert het MU daar deze ontdekking van kunst voor het hele gezin. Als leerkracht die ook vaak beschouwend moet werken, vond ik het wel erg interessant om de mensen van de educatieve dienst bezig te zien.
Ik neem je mee naar ArtTogether in Eindhoven

Te vroeg

Ik haat het om ergens te laat te komen, maar nu waren we wel héél erg vroeg! Het MU in Eindhoven ligt op de Strijp Cite, waar vroeger de Phillipsfabrieken waren, zijn nu andere winkels, musea, eettentjes en zelfs een indoor skatepark te vinden. Ook de Urban shopping was open, helemaal ons ding, dus daar konden we wel even tijd verdrijven tot het bijna 14 uur was. Daar zijn super leuke kraampjes, die zelfs gratis chocomelk uitdelen:

Welkom bij ArtTogether

In het MU stonden ze ondertussen klaar om ons te ontvangen. De kinderen waren tussen 3 en 11 jaar oud. Nu moet ik er wel bij zeggen dat de jongste hier het niet zo lang vol hield en het voor haar soms moeilijk was. Op de site staat ook een leeftijdsindicatie van 9 tot 99, maar iets jonger of ouder (hahaha) mocht ook. Naar mijn gevoel hangt het enorm van het kind zelf af. Want Warre zat er helemaal in tijdens de rondleiding (hij is nu zeven) en had nog best een uurtje langer willen rondlopen toen het gedaan was.

Brad Downey

Op het moment dat wij gingen kijken liep er een expositie van Brad Downey met de title “Reverse Culture shock”. De titel deed me wel wat fronsen… want is dat nu al spek naar kinderen hun bek? Brad Downey werkt namelijk vaak met een politiek boodschap. Ik was dus bijzonder nieuwsgierig hoe ze dit zouden gaan aanpakken.

Het begin

We werden welkom geheten met een ‘bar’ waar de kinderen een limonade zonder prik konden samenstellen en een hapje druif of wortel konden nemen.

De begeleiders begonnen met de hele groep op de grond. Wie was er al ooit in een museum geweest, wie was er al in het MU geweest en wat dachten ze te zullen zien. Een spelletje woord ping-pong maakte de kinderen wat meer open om ook te durven spreken.

De werken

De begeleiders laten de kinderen (en ouders) vooral veel vertellen over wat ze zien en wat ze denken dat de kunstenaar wil vertellen. Voor mij was het bijzonder om deze jonge kinderen te horen vertellen, want bij mij in de klas zitten vooral pubers!
Ongelofelijk mooi om te zien vond ik het.
“Nee, hij mag het zeggen, want het was zijn idee!”
Kinderen zijn zo fijn om mee te werken.

Zoals ik al zei ging Warre er helemaal in op. Zijn vinger zat de hele tijd in de lucht, want hij wilde zoveel vertellen en hij mocht ook veel vertellen.
De begeleiders verdeelden hun aandacht over alle kinderen. Ze waren met twee, want ééntje ging naar de stille kinderen en ging persoonlijk met hen in gesprek. En dan zei ze: “Dit meisje denkt dat…..” en zo werden ook de stille kinderen helemaal betrokken!

Deze expositie gaat onder andere over terrorisme, niet het makkelijkste thema, maar ook dit ging bijzonder goed. Kinderen blijven toch verbazen!

Al snel was er een uur om. Er waren ‘maar’ vier werken besproken omdat de kinderen enthousiast bleven nadenken en vertellen bij alles wat ze zagen.

Zie de kinderen rondwandelen, wijzen en kijken, samen met de begeleidster!

Bijzondere gesprekstechniek

De begeleiders stellen vragen aan de kinderen en laten hen fantaseren. Fouten maken kan niet. Ze vatten geregeld samen wat er al allemaal naar boven is gekomen en vertellen dat het ‘echte’ verhaal achter het werk. Zo zou er meer moeten blijven hangen.

Het einde

Als de rondleiding gedaan is mag je de rest van de expo zelf als gezin verder zetten. Warre vond het super jammer, want er stond nog zoveel en hij had nog zoveel vragen. Maar de begeleiders zeiden ook dat ze nog gerust naar hen toe mochten gaan en vragen mochten gaan stellen. Warre ging dus op pad en is nog -tig keer aan de mouw van de begeleider gaan trekken. Hij vond het geweldig en had er gerust nog wat langer kunnen rondlopen.

De jongste was een beetje jong voor de expo zelf, maar er waren wortels en een kunstwerk met kakkerlakken (ja, echte, levende!), dus ze heeft zich zeker niet verveeld.

Een uitje op zondag middag

ArtTogether is een cultureel uitstapje in Eindhoven voor het hele gezin. De wijk waar het MU gelegen is, is aangenaam om rond te wandelen en op zondag is ook Urban Shopping open.
In de warmere maanden is er ook geregeld een feelgood markt in dezelfde wijk, dus een zondag middag is zo gevuld.
Ook als je niets van kunst kent of misschien net als je de kinderen ook wat cultuur wil bijbrengen, maar niet goed weet hoe eraan te beginnen, dan is ArtTogether een aanrader. Kaartjes kosten 5 euro en per kind mag er een volwassene gratis mee.
Om de zoveel tijd verandert de expo en passen de begeleiders hun rondleiding weer aan. Je kan er dus gerust een paar keer per jaar naar toe als je het leuk vindt. Op de website van MU kan je de expo’s en de data van ARTTOGETHER terugvinden!

Wij gaan vast en zeker nog een keer, want we vonden het allemaal erg tof om te doen. En dat die Urban shopping open is op zondag, dat is super mooi meegenomen! 😉

Take care en tot morgen

Liefs Ilse

Dit is artikel 38/40 van 40 dagen bloggen.

6 Replies to “ArtTogether – Kunst voor het het hele gezin in Eindhoven”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.