Kunsthelden – een inspiratieboek voor kinderen

Kunsthelden – een inspiratieboek voor kinderen

Hoewel alles tegenwoordig digitaal kan en kan worden opgezocht, ben ik persoonlijk nog steeds fan van kunstboeken en het effectief bezoeken van een museum om de textuur, de kleur en de levendigheid van een schilderij te bekijken. Daarom ook dat ik het heel moeilijk heb met boeken met kunstwerken naar de kringwinkel brengen en daarom ook dat ik ook nog steeds aanvullingen doe op mijn collectie. Toen ik dus een exemplaar te zien kreeg van kunsthelden werd ik er ook meteen blij van.

Kunsthelden

Over Nederlandse kunstenaars

Het grote voordeel aan dit boek is dat het niet gaat over Andy Warhol of Claude Monet, het zijn geen ver van mijn bed kunstenaars. De mensen die in die boek aan bod komen zijn allemaal van Nederlandse bodem. Dat is toch wel fijn om even mee te geven. (Wanneer komt er één over Belgische kunstenaars? 😉 ).
Het voordeel is dan ook dat kinderen er echt wel mensen van zullen kennen als ze het boek in hun handen krijgen. Jeroen Bosch komt bijvoorbeeld al voor in een liedje. Piet Mondriaan is ook zeker een bekende voor veel kleintjes, net als Vincent Van Gogh. Maar toch zullen er ook enkele zijn waarvan kinderen (en volwassenen?) nog nooit hebben gehoord.

Buiten de lijntjes kleuren

Het is altijd leuk voor kinderen om te weten te komen dat mensen die niet de gebruikelijke regeltjes volgden, ook ergens geraakt zijn in hun leven. Niet dat ze de mega rebel moeten gaan uithangen natuurlijk. Maar creatieve denkers zijn diegenen die ook echt verandering brengen in de wereld waarin we leven. Vandaar dat wat buiten de lijntjes kleuren in het boek kunsthelden zeker ook aan bod komt. Dromen mag! Dromen moet!

Welke kunstenaars zijn kunsthelden volgens het boek?

De artiesten die aan bod komen zijn Hendrick Averkamp, Jeroen Bosch, Marlene Dumas (yay, een vrouw!) George Hendrik Breitner, Frans Hals, Pieter Breughel, Ger van Elk, Maurits Corsnelis Escher, Vincent Van Gogh, Lucas van Leyden, Claudy Jongstra (nog een vrouw) Gebroeders van Limburg, Piet Mondriaan, Frans Post, Rembrandt van Rijn, Judith Leyster, Daan Roosegaarde, Pieter Saenredam, Jan Schoonhoven, Willen van de Velde, Johannes Vermeer en Constant Nieuwenhuys.

Actief kijken naar elke kunstheld

Bij elke kunstenaar zijn er ook activiteiten geplaatst die ervoor zorgen dat kinderen ook echt goed moeten gaan kijken naar de kunstwerken van de kunstenaars in het boek. Hoeden tellen, een zoenend stelletje zoeken, de duiveltjes zoeken,…
Maar ook stelt het boek voor om met een smartphone je favoriete stad in beeld brengen of een voorstelling maken van je ideale stad.
Kinderen kunnen ook stap voor stap een onmogelijke driehoek leren tekenen. Ze worden uitgenodigd om naar buiten te gaan en zelf Vincent Van Gogh te spelen.
Het boek is dus ook een doeboek, dat zeer toegankelijk is gemaakt!

Maak van jezelf een kunstheld

Helemaal achteraan in het boek kunsthelden zitten lege pagina’s om jezelf om te toveren tot kunstheld. De lege pagina’s zijn zo opgebouwd zoals alle kunstenaars worden besproken in het boek.
De kinderen moeten een portret tekenen en personalia invullen. Dan mogen ze hun eigen verhaal schrijven. Er is plaats voorzien om twee volledige kunstwerken uit te tekenen. De leuke weetjes over de nieuwe kunstheld kunnen er ook bijgezet, net als bij de kunstenaars in het boek. Daar vind ik het wel jammer dat het stukje ‘Dat kan ik ook’ weggelaten is. Want het zou ook tof zijn om in een klas deze bladzijden uit te wisselen en een andere leerling de ‘Dat kan ik ook’ van een andere leerling in de klas te laten doen. (Tja, dat is de leerkracht in mij ;-))

Wat is mijn mening als leerkracht beeldende vakken?

Dit boek is echt super leuk opgesteld. Zowel bekende als minder bekende kunsthelden komen aan bod. Grappige weetjes en belangrijke informatie worden op een aangename manier afgewisseld. Het kan een mooie basis zijn voor een aantal beeldende opdrachten in de klas of thuis. Wat ik ook fijn vind is dat het breder wordt getrokken dan ‘schilderen’. Zowel het oude, het moderne, het bekende als het onbekende wordt als ‘kunstheld’ erkent. Architectuur of vilten, schilderen of etsen…

Ook wordt duidelijk wat kunstenaars wilden bereiken met hun kunst. Jeroen Bosch wilde bijvoorbeeld waarschuwen voor als je een slecht leven leidde. Ook hier zie ik mogelijkheden om in de klas mee te werken. Hoe zou jij mensen van deze tijd kunnen waarschuwen voor dingen die ze beter niet doen in een tekening, bijvoorbeeld.

Andere activiteiten en vragen rond het boek

  • Geef de opdracht om een andere kunstenaar te zoeken die ook ‘buiten de lijntjes’ kleurde voor zijn tijd.
  • Laat leerlingen in groepjes een kunstenaar uit het boek presenteren op hun manier.
  • Kies je favoriete kunstheld en leg uit waarom.
  • Welke kunstenaar uit het boek is volgens jou de grootste rebel en waarom.

Creatieve activiteiten rond kunstenaars in het boek:

Dieren in de stijl van Piet Mondriaan

Deze grappige opdracht is geïnspireerd op Mondriaan. Je vindt de volledige uitleg van de Mondriaan dieren hier.

Zelfportret in de stijl van …

Ik verzamelde ook al een aantal ideeën om te werken aan een zelfportret (Zoals Vincent Van Gogh of Rembrandt Van Rijn ook deden). Deze vind je hier.

 

Kunsthelden kopen

Het boek is een mooie aanvulling voor elke klas of thuisbibliotheek. Je kan het kopen bij de belangrijkste boekhandels en uiteraard online:

 

Pinnen voor later

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.