Magnetische puzzel van het menselijk lichaam

Magnetische puzzel van het menselijk lichaam

Het menselijk lichaam is en blijft een interessant en fascinerend iets om met kinderen onder de loep te nemen. Al vanaf héél klein ontdekken kinderen hun eigen lichaam. Ik herinner me nog het moment dat ze vol spanning naar hun eigen handje zaten te staren of hun voetjes in hun mond probeerde te frommelen. Zalige momenten. Hoe ouder dat ze worden, hoe meer ze willen weten over dat lichaam. De twee dames hier in huis zijn echt gek van alles wat met het lichaam te maken heeft. Vandaar dat ik op zoek ging naar iets waar ze spelend mee konden leren. Ik kwam uit op de magnetische puzzel van het menselijk lichaam.

Janod magnetische puzzel van het menselijk lichaam

Wat zit er in de doos

In de doos zit een magnetische plaat en de puzzelstukken om het skelet, de organen, de spieren en de huid te puzzelen op een magnetische plaat. Daarbij zitten ook nog kaartjes in verschillende talen waarop de delen van het menselijk lichaam benoemd staan. De magnetische stukken plakken op elkaar als je gaat stapelen. Je kan de basisplaat van de puzzel ook ophangen als je dat graag wil. Hier zie ik ook mogelijkheden om in een praktijk of in een klas op te hangen.

Welke delen worden er benoemd op de kaartjes:

Het skelet: Schedel, oogkas, onderkaak, halswervels, borstbeen, opperarmbeen, rugwervels, spaakbeen, ellepijp, dijbeen, kuitbeen, scheenbeen, falanxen, middenvoetsbeenderen, tarsi, stuitbeen, middelhanden, handwortels, bekken, zwevende ribben, ribben, schouderblad en sleutelbeen.

De organen: hersenen, oogbal, ruggenmerg, hoofdslagaders, aorta, linker long, hart, diafragma, maag, milt, dunne darm, endeldarm, dijslagader, blind darm, dikkedarm, alvleesklier, galblaas, lever, nieren, rechter long, luchtpijp, keelader en kleine hersenen.

De spieren: temporale spier, voorhoofdspier, oogkringspier, trapeziumspier, driehoofdige strekspier, tweehoofdige strekspier, vingerbuigspier, adductor, tweelingspieren, scheenbeenspier, ringvingerligamentspier, patellapspier, buikspieren, vierhoofdige dijspier, schuine buikspieren, borstspieren, deltaspieren en jukbeenspier.

Het lichaam: haar, oog, oor, wang, oksel, mond, schouder, arm, voorarm, pols, handpalm, vingers, geslachtsdeel, been, kuit, wreef, voet, hiel, voetzool, tenen, enkel, knie, dij, hand, lies, heup, navel, buik, borst, hals, kin, neus, wenkbrauw en hoofd.

puzzelstukken

Hoe ga je te werk

Zoek het plaatje in de juiste taal en met de juiste onderdelen om mee te beginnen en puzzel van onderste laag naar boven. Je kan er natuurlijk voor kiezen om de stukjes eerst te sorteren of om dat net niet te doen. Je kan ook eerst het skelet puzzelen en dan alles eraf halen of gewoon laag per laag op elkaar zetten. De magnetische puzzel heeft dus verschillende mogelijkheden.

Je kan de kinderen ook eerst de laagjes op elkaar laat puzzelen van de plaat af. Zo zijn ze eerder bezig met de vorm, dan met waar op het lichaam de delen thuis horen. Pas als ze dan de vier stukken op elkaar hebben staan, laat je het op de basisplaat plaatsen.

Puzzelen of lichaamsdelen leren

Het is al leuk om te puzzelen, maar de delen van de puzzel bestuderen is ook tof. Omdat de magnetische puzzel van het menselijk lichaam kaartjes in verschillende talen heeft, zie ik ook een mogelijkheid om de onderdelen in verschillende talen te oefenen.
Zeker het Engels en het Frans zijn voor veel kinderen al een hele toffe aanvulling om te leren.

kaarten lichaamsdelen

Jongen of meisje

De kinderen kunnen kiezen om het lichaam van een jongen of een meisje te puzzelen. Het pijltje wijst dan naar het geslachtsdeel, dat heel ‘proper’ in beeld is gebracht. De lichamen zijn ook van een kleine jongen en een klein meisje. Dus nog geen lichaamshaar of dergelijke.

De kwaliteit

Janod staat bekend om kwalitatief en duurzaam speelgoed te maken. De kartonnen in de doos zijn stevig en kunnen tegen een stootje. Ook de doos is van stevig karton. De kaartjes van de lichamen hebben een glanzende afwerking.
Janod heeft ook erg veel houten speelgoed dat al een paar keer werd bekroond. Voor de liefhebbers is het dus zeker een investering waard!

Voor welke leeftijden

De puzzel kan al voor de kleuters worden gebruikt als het puur op puzzelen van het lichaam aankomt.
Maar de namen van de onderdelen (zoals je hierboven in de opsommingen ziet), zorgen ervoor dat de puzzel lange tijd gewoon leuk blijft om te doen.
Ook het feit dat de verschillende kaartjes erbij zitten, maakt het extra interessant, want daardoor blijft het zelfs later nog leuk als Frans of Engels aan bod komt.
Kinderen die wat uitdaging nodig hebben, kunnen zelfs aan de slag met de niet zoveel voorkomende talen in de doos!
Deze magnetische puzzel van het menselijk lichaam is dus een echte aanrader omdat hij lang nuttig blijft na een aankoop.

magnetische puzzel van het menselijk lichaam

 

Meer over het lichaam?

Lees ook: De quiz over wetenschap en uitvindingen (heeft ook een onderdeel over het lichaam.)

Lees ook: activiteiten rond het menselijk lichaam.

Meer puzzels

Lees ook: Uitstap naar puzzle planet

Lees ook: Escape puzzel van ravensburger uitgetest. 

 

Magnetische puzzel van het menselijk lichaam kopen

De puzzel is van Franse makelij, dus op vakantie in Frankrijk vind je hem waarschijnlijk ook in bepaalde speelgoedwinkels. Uiteraard is hij ook te koop bij Bol:

 

Pinnen voor later?

Magnetische puzzel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.