Escape puzzle van Ravensburger – uitgetest

Escape puzzle van Ravensburger – uitgetest

Een paar weken geleden, bij het voorbereiden van de eerste communie van onze dochter, kwam ik in een Escape puzzle van Ravensburger tegen. Ik was geïntrigeerd. Op de doos stond dat het een puzzel was met raadsels die voor liefhebbers van puzzels en escape rooms de moeite was. Natuurlijk kon ik het niet laten en nam ik hem mee voor onze zoon. Ook hij was geïntrigeerd er begon ijverig aan de escape puzzel.

Lees ook – fruit puzzel voor peuters om zelf af te drukken.

Wat is er anders aan een escape puzzle?

Mja, op het eerste zicht natuurlijk niet zoveel. Het is een puzzel, in ons geval ééntje van 749 stukjes. (Wel een vreemd getal, maar goed!). Veel instructie krijg je trouwens niet. Het komt neer op: puzzel en los de raadsels op. Raadsels? Welke raadsels dan?
De tekening aan de buitenzijde van de doos blijkt bij het puzzelen niet helemaal overeen te komen. De grote stukken wel, maar er kwamen ook ‘nieuwe’ elementen naar boven tijdens het puzzelen. Stukken die in geen velden of wegen te bekennen waren op de doos. Aha! DAT waren dus de raadsels!

Hoewel de puzzel ‘maar’ 749 stukjes heeft, was het niet echt een gemakkelijke om te maken! Hij was ‘gemeen gesneden’ – als je begrijpt wat ik bedoel. En sommige stukjes leken op één manier te passen en dan kon je ze toch nog omdraaien. Nee, de puzzel op zich was al een uitdaging.

Lees ook: Puzzle planet in Trois-Ponts

De raadsels

Vier raadsels had onze zoon ‘meteen’ gevonden. Of tenminste welk stuk van de puzzel een raadsel was. Het oplossen was toch wel een uitdaging. Voor één had hij echt wel hulp van papa nodig, dat was een wiskundige oefening waarbij hij de waarde van x, y en z moest bepalen (het waren wel bootjes in plaats van letters). De andere drie lukte wel zelfstandig.
Dan vonden we 2 raadsels niet of ten minste, we wisten niet zo goed wat we moesten doen. Met de app kon je dan de QR-code scannen op de handleiding en dan kreeg je eerst het raadsel te zien. Je kon dan ook nog tip 1, 2 en drie opvragen als je er écht niet uitkwam, maar uiteraard gingen we zoeken. De Romeinse cijfers waren ook nog even een uitdaging voor onze zoon, maar uiteindelijk vond hij de 6 oplossingen.

escape puzzel

Escape puzzle YAY or NAY?

Dat hangt er natuurlijk wel een beetje vanaf! 😉
Voor diegenen die graag puzzelen en die graag escape rooms doen zeker wel! Op de puzzel staan +12 – hou er dus rekening mee dat de raadsels door 12-jarigen kunnen worden opgelost. (Of door pientere jongere kinderen). Ik las bij enkele reviews dat ze de raadsels moeilijker hadden verwacht, maar aangezien kinderen van 12 ze zouden moeten kunnen oplossen, lijkt het me logisch dat ze ook niet super moeilijk zijn! We hebben er best wel wat op moeten zoeken!

Voor wie dus: mensen die graag een uitdagende puzzel doen en die graag raadsels oplossen, voor pientere lagere school kinderen (met wat hulp om bepaalde wiskundige raadsels tot een goed einde te brengen!).
Voor een gezellige avond met vrienden lijkt het me ook wel wat!

Laat me gerust weten of je zelf ook van puzzelen of escaperooms houdt, ik hoor het graag.
De escape puzzels van Ravensburger zijn in verschillende edities te koop, wij hadden de gezonken onderzeeër. Ik denk dat de volgende die met de telescoop gaat worden.
De puzzels zijn te koop in de betere speelgoedwinkels en natuurlijk bij Bol. Ik heb hieronder de linkjes geplaatst.

Take care en tot snel

Liefs Ilse

 

Deze puzzel hebben wij zelf aangekocht. De product links zijn wel affiliate, dat wil zeggen dat wij er een klein centje voor krijgen als je de puzzel moest kopen via die link. Het kost je uiteraard niets extra. 

escape puzzle

15 Replies to “Escape puzzle van Ravensburger – uitgetest”

 1. Ik ga er zeker 1 proberen. Ik vind je review erg leuk en het maakt mij echt nieuwsgierig. Ik ben ook de enigste hier die van puzzelen en spelletjes houdt. De vampier trekt mij het meest en ik heb bol.com tegoed 😍

   1. Ik heb hem besteld 😀 Hoop dat hij snel binnenkomt. Dan kan ik er mee aan de slag. Heb gelijk een andere escaperoom spel erbij gedaan wat je alleen kun spelen. #verslaafd

 2. Is het aantal 759 misschien ook een wiskundig getal? Deelbaar door de omtrek van planeet xyz ofzo hahaha
  Ik kende deze puzzels nog niet, maar lijken mij wel leuk.

 3. Wij hebben inmiddels 3 van deze Escape Puzzels thuis. We hebben de Keuken van de Heks al opgelost en die was erg leuk. Mijn dochter van 8 is er helemaal fan van. De Tempel is qua puzzelen een stuk moeilijker, door meer dezelfde kleuren. We hebben ook de Observatorium liggen.

 4. Ik heb de vampier puzzel opgelost. Althans, de puzzel (raadsel met de romeinse cijfers) klopt niet dus weet niet welk stukje ik moet gebruiken. Deze puzzel is best moeilijk op te lossen voor een jonger kind. Misschien dat ik dan toch nog een keertje de heksenpuzzel probeer.

  1. Ja, voor de raadsels hebben ze soms wel wat hulp nodig, dat is waar.
   Heb je naar de oplossing gekeken omdat je zegt dat de oplossing niet klopt? Want dan zou ik eens naar Ravensburger mailen. Bij ons klopte het wel.

   1. Nee hoor de oplossing klopt niet.
    Ze zeggen dat MMXXXIX 2019 is maar volgens mij is het 2029 en als je er dan 36 afhaalt kom je op een andere oplossing dan dat zij zeggen.

   2. ik heb ook de vampier gemaakt en ik laat de Ravensburger puzzels voortaan aan me voorbijgaan. En 4 van de raadsels klopten van geen kanten(of ik ben er niet slim genoeg voor).

 5. Hoi Ilse,
  Ik heb net de heksenkeuken gemaakt. Ik vond het erg leuk. Doordat je elk stukje in je handen hebt, zie je veel detail. Ik ging erg ver met zoeken. Je moet 8 puzzels oplossen. De oplossing van de puzzels was eenvoudiger dan ik had verwacht. Ik zocht er veel meer achter. De eindoplossing klopt bij mij wel, maar ook weer niet. Dat heeft te maken met dat het oplossingsstukje niet op zijn plaats valt. Ik omschrijf het een beetje cryptisch, omdat ik niet te veel prijs wil geven. Heb jij dat ook gehad of ligt het aan mijn druk??

 6. Ben gisteren met een vriendin aan de heksenkeuken begonnen en zij heeft hem vandaag afgemaakt maar er ontbreekt een stukje is dat normaal

  1. Oei, geen idee eigenlijk. Ik herinner me niet of ik een stukje te kort had (ik denk het niet, want dat zou iets zijn dat ik me wel zou herinneren denk ik!)
   Heb je al eens de stukjes geteld en gekeken of het overeen komt met het aantal op de doos?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.