Geometrische hangers met karton en garen

Geometrische hangers met karton en garen

Dit is een knutselwerkje dat ik echt al jaren ken! Mijn nichtje kwam er eens mee thuis en we hebben dat super vaak gemaakt, vroeger als kind. Ook in de klas maakte ik deze geometrische hangers met wol al eens. Het is zo eenvoudig en geeft zo een mooi resultaat! Ik heb gezocht op het internet en kan het nergens vinden, mijn nichtje noemde het Chalali gelukshangers. We maakten ze voor iedereen die we graag zagen. Maar ik kon nergens vinden wie er ooit mee begonnen is of waar ze vandaan komen. Laat staat dat ik erachter kwam of die Chalali de echte naam is. Maar dat maakt deze hangers, die ook super tof in de kerstboom zouden pronken, niet minder leuk!

Wat heb je nodig voor deze geometrische hangers?

 • soepel karton – ik recycle lege corn-flakes dozen voor dit soort knutselwerkjes. De stevigheid is ideaal!
 • schaar
 • lijm(spray)
 • garen
 • lat (liefst zelfs een geo-driehoek of driehoek lat met rechte hoek)
 • plakband

Hoe ga je te werk?

 • Knip (of scheur voorzichtig) het karton open zodat je de binnenkant van de doos goed ziet. Op die manier kan je makkelijker tekenen.
 • Teken daarna een strook van 3 even grote vierkanten naast elkaar. De zijkant is altijd 1/3 van de lange kant. Als je lengte dus 9 is, dan is je breedte 3. Je kan zelf kiezen hoe groot of hoe klein je geometrische hanger wordt.
 • Maak vervolgens een zigzag patroon van hoek naar hoek zoals op de foto. (figuur tekenen)
 • Knip dan de strook uit het karton.
 • Rits met de punt van je schaar (of een breekmesje) over de zig-zag lijnen en de lijnen van de vierkanten binnen de strook. Het is belangrijk dat je daar niet te hard duwt, want als de karton kapot is, dan lukt het niet meer.
 • Plooi dan de geometrische vorm en plak hem met plakband dicht.
 • Daarna spuit je wat lijmspray op de punt en begin je het garen rond de vorm te draaien. Bekijk eerst even de tekening en volg de pijltjes. Het is belangrijk dat je op de juiste manier begint.
 • Blijf dan telkens gewoon dezelfde richting met je wol volgen tot de vorm helemaal bedekt is met het garen.
 • Spuit dan net voor het einde nog wat lijmspray en kleef het laatste stukje vast. Neem nog wat extra garen om hem op te kunnen hangen en laat even drogen.
 • Je kan de geometrische hangers ook als decoratiestukken gebruiken, dan knip je het touw gewoon wat korter af!

Met eenvoudige materialen kan je dus super leuke hangers of geometrische decoratiestukken maken.

Wat leren kinderen dan?

Kinderen leren met deze knutselopdracht precies meten. Netjes aan elkaar vouwen en plakken. Dit is ook een ideaal project om restjes garen op te werken of zo.
We hebben er in de klas ooit eens een mobile van gemaakt met verschillende groottes, die was ook super mooi!

Pinnen voor later:

Geometrische hangers met garen

Meer recycle knutsels?

De kerstboom van lege theelichtjes bijvoorbeeld.

 

7 Replies to “Geometrische hangers met karton en garen”

 1. Heel mooi resultaat! Wil ik ook wel eens proberen in mijn klas. Knoop je dan de restjes garen aan elkaar om een nieuwe kleur te beginnen? In het voorbeeld wordt precies wol gebruikt die al uit verschilllende kleuren bestaat.

  1. Dag Ann,
   Ja, hier heb ik gewoon verloop garen gebruikt!
   Aan elkaar knopen kan ook, maar gewoon stoppen, vastlijmen en de volgende kleur nemen en terug starten op de lijm kan ook! Wel goede lijm gebruiken! Ik gebruik dan knutsellijm.

 2. Dag Ilse,

  Wat ben ik blij dat ik jou blog gevonden heb. Ik heb dit model zien hangen in de Kantfabriek in Horst. Ik vind ze erg leuk maar had ze nog nooit gezien. Ik heb wat foto’s gemaakt en ben op internet gaan zoeken. Ik ben zelf best handig met draad en garen. Het heeft even geduurd voor ik de vorm had, die heb ik inmiddels gevonden doordat iemand vermelde dat het een hexadrone zou zijn. Toen kwam stap twee het wikkelen van de vorm. Daar liep ik opnieuw vast. Zodoende was ik erg blij jou blog te vinden. Helaas ontbreken nou net de plaatjes bij de uitleg. Ik heb een enkele weten te vinden los op internet maar lang niet allemaal. Is het mogelijk dat je me die alsnog toemailt? Ik zou het erg weten te waarderen. Dan kan ik daar ook mee verder. Heb je tevens inmiddels nog meer benamingen voor deze creatie?

  Bij voorbaat dank,

  Berta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.