Kerstbal in klei – Doodle Clay en strijkkralen

Kerstbal in klei – Doodle Clay en strijkkralen

Ik leerde een tijdje geleden Doodle Clay kennen. Klei die heel lang zacht blijft, zelfs tot je hem gaat afbakken in de oven, als je dat zou willen. Ik was toen danig onder de indruk, want het Halloween huis in een kadertje dat ik maakte heeft echt weken op de kast gestaan en was nog steeds niet hard geworden. Die klei kon ik dus gewoon hergebruiken! En als ik ergens fan van ben, dan is het wel hergebruik. Meteen begonnen mijn grijze cellen te werken. Misschien kon ik dan ook wel een kerstbal in klei maken of zo?!

Koekjesvorm voor kerstbal in klei

Uit de baklade in de keuken haalde ik mijn ring met koekjesvormen. Ik heb er veel en eigenlijk bak ik bijna nooit. En als ik bak, dan zijn het cakejes! Dringend tijd om daar ook nog eens werk van te maken dus! Maar de vormpjes zijn uiteraard ook wel bruikbaar om leuke kerstgerelateerde knutsels mee te maken. Bijvoorbeeld die kerstbal in klei die ik in mijn hoofd had zitten. Nu had ik dus geen cirkelvorm voor handen! Maar goed, ik had ook nog wel een plastic beker van de kinderen die als vorm kon dienen!

Kerstbal uit klei

Ik legde de uitgedrukte ballen op een bord dat hittebestendig Is. Deze kerstballen uit klei wilde ik namelijk bakken. Het werkt gewoon makkelijker als je het dan meteen op de juiste plek legt om af te bakken. 

Omdat ik deze kerstbal uit klei graag wil kunnen hangen, maakte ik er met een stokje een gaatje in. Gewoon door de klei duwen en een kleine cirkel tekenen.

Bij het luxe pakket van Doodle Clay zitten letters om in de klei te drukken. Super handig om hier dus kerstteksten in de kerstbal in klei te drukken! Opletten dat je de letters in de juiste volgorde legt met dat spiegelschrift, dat wel! 😉 

Zo drukte ik in de drie kerstballen Merry en X-mas. Ik wilde oorspronkelijk Christmas doen, maar dat woord was net te lang voor mijn uitgedrukte kerstballen. Als je echt graag langere woorden in je kerstbal drukt, kan je daar dus best rekening mee houden bij het uitkiezen van de grootte van je cirkel om uit te drukken! 

Met een klei stokje met een bolletje bovenaan tekende ik versiering rondom de cirkels. 

Kerstbal in klei - cadeau label in klei

Kerstboom in klei met strijkkralen

Omdat de klei kan afgebakken worden, leek het me leuk om eens uit te testen wat er zou gebeuren als ik strijkkralen in de klei zou duwen en het werkje dan zou bakken. 

Met de koekjesvorm voor een kerstboom ging ik aan de slag:

Ik tekende ook wat slingers in de boom en duwde er rode kerstballen, euhm strijkkralen in! 😉

En toen kwam: “Ohhh, mama wat ben je aan het doen, dat wil ik ook!”
Mij niet gelaten, maar ik had nog geen idee of dit wel zou lukken met die strijkkralen! 

Zij koos voor paarse en roze kerstballen in klei – uiteraard! 😉 

Hieronder zie je de resultaten na het afbakken. Zoals je ziet is het gelukt met de strijkkralen! Mijn dochter had wel de klei iets te dun uitgerold en dan zie je onderaan dat het een beetje mis kan gaan met de strijkkralen. Dat is dus een tip die ik kan meegeven: zorg er toch voor dat je wat dikker uitrolt voor je gaat uitsteken!

kerstbal in klei - kerstboom met strijkkralen Doodle clay

Kerstbal in klei en kerstboom met strijkkralen

Ze kunnen perfect in de kerstboom, bij een bloemstuk, aan een cadeautje,… en door de stevigheid na het afbakken gaan ze jaren mee!
Het was ook heel leuk om met de kinderen te doen. Ze gingen met de restjes helemaal los. De vierjarige maakte dit:

Kerstbal in klei – kersboom met strijkkralen pinnen voor later?

kerstbal in klei

Linkparty – crea-cross : KERST

We gaan naar het eind van het jaar! Dus hier ik de Kerst Linkparty! 
Drop jouw beste DIY en Kerstrecepten via de blauwe knop!

Natascha maakte een Kerstengeltje van vilt dat in de kerstboom kan, maar ook als vingerpopje gebruikt kan worden!
Melanie ging aan de knutsel (zoals zo vaak! 😉 ) om leuke kersthuisjes te maken!

[inlinkz_linkup id=805131 mode=1]

3 Replies to “Kerstbal in klei – Doodle Clay en strijkkralen”

  1. Dit heb je heel leuk gemaakt. Heel goed idee van je om te maken. Maar ik doe deze reis geen kerst vieren. Vanwege omstandigheden van alles. Ik zie wel tegenop…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.