Wat Viktor voelt – Kinderen leren met gevoelens omgaan

Wat Viktor voelt – Kinderen leren met gevoelens omgaan

Gevoelens zijn niet altijd gemakkelijk om mee te leren omgaan! Niet voor kinderen (en ook soms niet voor volwassenen!) 😉 Het is enorm belangrijk dat kleintjes gevoelens leren benoemen. Wat is dat, boos? Hoe voelt ‘verlegen’? En natuurlijk is oké om die gevoelens te hebben en erover te praten. Maar hoe doe je dat dan als ouder of als leerkracht? Over die gevoelens beginnen? Wel, er is nu een héél mooie boekenreeks over gevoelens van uitgeverij Ballon. De reeks heet ‘Wat Viktor voelt’ en we willen jullie er graag kennis mee laten maken.

Waarom is praten over gevoelens zo belangrijk?

Een kind leert op die manier dat het niet alleen is, dat er nog anderen zijn die ook die gevoelens hebben en dat het helemaal oké is. Als een kind ziet dat gevoelens aanvaard worden, zal het zich geaccepteerd voelen in zijn omgeving en zo ook een goede zelfwaarde ontwikkelen. Dit is echt niet te onderschatten.
En het is natuurlijk ook belangrijk dat een kind leert dat het over dingen kan praten met zijn ouders en leerkrachten. Als het ergens mee zit, kan het dan altijd naar zijn vertrouwenspersonen komen. Kinderen leren respectvol om te gaan met de gevoelens van anderen als ze die van zichzelf beter begrijpen.

Wie is Viktor

De kleine Viktor is een eenhoorn, een gewone, zoals alle andere die hij kent. Of ja, toch ook weer niet helemaal! Want Viktor heeft manen in de kleuren van de regenboog. Maar soms, worden die manen allemaal één kleur! En dat gebeurt als Viktor zich niet helemaal oké voelt! Als hij boos is worden zijn manen rood! Is hij verdrietig, dan herken je hem aan zijn blauwe kleur. Verlegen maakt hem paars en bang geeft hem een groene kleur. Al die gevoelens waar Vikor mee moet om leren gaan! Viktor kreeg dan een eigen boekenreeks om kinderen en hun ouders te helpen! Hoe cool is dat!

Wat Viktor voelt - Ik ben verlegen

Wat Viktor voelt - Ik ben Bang

Wat Viktor voelt - ik ben verdrietig

Wat Viktor voelt - ik ben boos

De boekenreeks – Wat Viktor voelt

In elk boekje maakt Viktor een avontuur mee. Als hij ruzie krijgt met zijn vriendje, wordt hij verdrietig. Op zijn verjaardag komt hij helemaal in de belangstelling te staan en dat maakt hem zo verlegen! Zijn donkere slaapkamer maakt hem dan weer bang en hij maakt ook een boze dag mee!
De boekjes helpen kinderen om gevoelens te benoemen en er ook mee om te leren gaan.

Boekenreeks wat Viktor voelt

Ademhalingsoefeningen

Viktor doet in elk boekje ook een ademhalingsoefening die hem helpt om zijn manen weer om te toveren tot een prachtige regenboog. Deze oefeningen worden heel visueel gemaakt met tekeningen. Een donderwolk die moet worden weggeblazen, een harnas dat hem komt beschermen, een tijgerpak dat hij aandoet en een tranenwolk die moet worden weggeblazen.

Meer informatie over de boekjes

De boekjes zijn te koop in de boekhandel of online. Ze werden uitgegeven door uitgeverij Ballon. De boekjes hebben 32 pagina’s.
De schrijver en illustrator, Aurélie Chien Chow is een relaxatietherapeute in het basisonderwijs.

Lees ook: Kinderen leren om zich te excuseren

Lees ook: Verhalen voor gevoelige oortjes

Lees ook: Luistersprookjes

Andere boekjes over gevoelens

Er zijn nog heel wat leuke boeken om met kinderen over gevoelens te praten. Eén van mijn ander favorieten is bijvoorbeeld ‘Het Kleurenmonster’. Ik ben zeker en vast niet de enige die daar zo over denkt want bijvoorbeeld Kinderboekenjuf heeft het boek ook opgenomen in haar kinderboeken top 10.

WIN – een reeks Viktor boekjes – afgelopen!

Ben jij ook fan van Viktor, net als wij! Wil jij ook een reeks boekjes op de boekenplank van jouw kind?
Lees dan hier wat je moet doen!

 • Reageer op deze blog met een geldig e-mail adres
 • De actie loopt tot zondag 5 mei – Ruth DH, je krijt een bericht van mij. 
 • De winnaar krijgt een persoonlijk bericht, waarop hij/zij binnen de 48 uur moet reageren, anders kiezen we een andere winnaar.
 • De actie loopt ook op instagram – de winnaar wordt gekozen uit de reacties op de blog en op instagram. Je mag zowel op de blog als op instagram deelnemen, dat geeft je dan twee kansen.

Take care en tot snel

Liefs Ilse

Pinnen voor later:

Boekenreeks wat Viktor voelt

34 Replies to “Wat Viktor voelt – Kinderen leren met gevoelens omgaan”

 1. We leven in een maatschappij waar gevoelens en heel andere betekenis gekregen hebben. We leren over kinderen dat het belangrijk is om altijd vrolijk naar buiten te komen en dat een slechte dag niet bestaat (hiermee verwijs ik naar onze sociale media die een afspiegeling is van onze ervaren werkelijkheid) ouders en kinderen leren bewuster stil te staan bij gevoelens, deze toe te laten en deze te bespreken zijn een must! Deze boekjes kunnen daar een meerwaarde in zijn.
  Ze zouden niet mis staan op de boekenplank van mijn praktijk, waar ik ze als coach kan aanraden aan vele ouders.

 2. Dat zien er leuke boekjes uit! Niet elk kind praat makkelijk over zijn gevoelens en dan kunnen zulke boekjes zeker helpen. Ik waag graag mijn kans om deze mooie boekjes te winnen voor mijn dochters 🙂

 3. Op school blijkt vaak dat ruzies en soms zelfs vechten voortspruiten uit het niet kunnen uiten van gevoelens. Ik denk dat deze boekjes alvast een hulpmiddel kunnen zijn….

 4. Ik denk dat deze reeks wel iets is voor mijn zoontje. Hij kan erg slecht om met verschillende emoties en misschien kan dit wel helpen op een leuke manier.

 5. Ik had ze al eens zien liggen in de boekenwinkel. Dat zou hier (en in mijn klas) zeker (voor)gelezen en herlezen worden!

 6. <3 <3 Schitterend voor in een klas! Lijkt me zeer bruikbaar en waardevol materiaal om mee te werken zowel in gewoon als aangepast onderwijs. <3 <3

 7. Oh wat een leuke reeks ! Ons dochtertje heeft selectief mutisme. We hebben dagelijks met haar angsten te maken en een boekje hieromtrent zou het haar misschien een beetje makkelijker maken om hiermee om te gaan ! Deze komen zeker op ons verlanglijstje !

 8. Wat lijkt het mij geweldig om deze boeken zowel in mijn gezin als in mijn kleuterklas te gebruiken. Ik merk vaak genoeg dat hooggevoelige kinderen hier vaker nood aan hebben.

 9. Wat een leuke actie! Gevoelens zijn maar lastige ‘dingen’ zeker voor een hoog sensitief kind. Maar hoe leggen we nou uit wat gevoelens precies zijn en hoe ze voelen?? We vinden het soms maar lastig! Zeker in deze drukke wereld waarin alles zo snel gaat. Hopelijk mogen deze boekjes ons helpen om gevoelens duidelijker te maken voor onze zoon.

 10. Oh wow, deze zouden geweldig van pas komen bij mijn plus dochtertje. Ze heeft helemaal geen goede band met haar echte mama en ziet haar dan ook maar 2 dagen in de week. Drugs gerelateerd.. Dus we weten nooit wat er daar allemaal gebeurt, want als ze terug komt en in haar bedje moet krijgt ze enorme nachtmerries. Ze is nog maar 14 maanden en kan nog niet echt praten. Dus we zouden haar graag duidelijk willen maken als ze groter is dat als er iets is, ze dat ten alle tijden tegen ons kan vertellen. Deze boekjes zouden ons enorm kunnen helpen door dat ze dan effectief ziet dat het niet erg is om boos/bang/verdrietig te zijn. En dat ze dat zeker ook mag tonen .

 11. Die boekjes zien er prachtig en heel bevattelijk uit voor jonge kinderen. De kleuren geven echt veel duidelijkheid aan kinderen. Ik vind het ook gewelding dat er ook nog eens ademhalingsoefeningen bij horen per boekje. Die ga ik zeker kunnen gebruiken in mijn praktijk. Fingers crossed. En alleszins merci voor de tip, ook al win ik ze niet, mogelijks belanden ze toch in mijn kast 🙂

 12. Wat een innemend karaktertje is die Victor! Jonge kinderen zullen zich hier makkelijk mee kunnen identificeren. Mooi om er passende ademhalingsoefeningen aan te koppelen. Ik zou de boekjes heel goed kunnen inzetten en vast en zeker het welbevinden van meerdere kinderen kunnen vergroten. Dus…. Ze mogen gerust deze kant op komen…. Ik hou me zeer aanbevolen😉👍

 13. Ik werk als kinder- en jongerenpsycholoog vaak met kinderen die moeilijkheden ervaren met het herkennen en reguleren van emoties. Deze boekjes zijn hierbij een handig hulpmiddel. Zeker ook de ademhalingsoefeningen gaan toepasbaar zijn in de praktijk.

 14. Oh wat leuk, ik schreef zelf een boekje over emoties (het is nu in druk) maar het ziet er wel niet zo mooi uit als dit. Ik ben wel benieuwd en doe graag mee!

 15. Ik doe graag mee, niet alleen de kinderen leren hiervan, maar ik ook. Het is best lastig om over sommige dingen te praten, deze boekjes kunnen daar goed bij helpen!

 16. Graag doe ik mee. Deze boekjes zijn namelijk perfect voor mn dochter van 4 jaar, die af en toe best ff stoeit met haar gevoelens….

 17. Doe super graag mee voor mn dochtertje Aaliyah en ons wondertje v bijna 3 weekjes oud.. zo kunnen ze samen genieten v deze boekjes. Aaliyah heeft altijd emotionele problemen gehad met haar zelf en dr omgeving door omstandigheden.. deze boekjes zouden voor haar en haar zusje fantastisch uit komen en een steun zijn

 18. Doe graag mee voor dochters en gastkinderen
  Deze zullen ze super vinden allemaal dol op eenhoorns en boekjes en deze heel herkenbaar qua gevoelens
  Zo word het makkelijker bespreekbaar

 19. V: verlegen, verdrietig, bang of boos zijn is helemaal normaal
  i: in onze klas zorgen we met deze boekjes voor de emoties van onze leerlingen, allemaal!
  K: klare en duidelijke…
  T: … TAAL, zodat elk kind het begrijpt
  O: OOOH zo’n mooi verhaal dat het omgaan met onze emoties rijpt
  R: regenbogen en eenhoorns zorgen voor magie
  maar helpen bij het openen van ogen die zeggen ‘kijk eens wat ik nu allemaal zie’.
  Viktor is meer dan welkom in onze klas
  En misschien glipt hij af en toe eens (al dan niet) stiekem mee in 1 of andere boekentas😉.

 20. Wat een mooie reeks over emoties. We maken het dagelijks bespreekbaar. Hierdoor voelt de kleine zich vertrouwd om over alles te praten en zijn gevoelens te uiten.

 21. Kinderen voelen zo veel, maar kunnen hun gevoelens nog niet altijd juist aangeven, verwoorden. Deze boekjes zullen een grote hulp zijn, zowel voor mijn kids als in mijn coachpraktijk. Ik doe dan ook graag mee aan de win-actie!

 22. Ik verander graag de zin in mijn vorige reactie bij de letter R in regenbogen en eenhoorns zorgen voor magie maar maken nu ook dat de kids uit L1 kunnen omgaan met eender welke emotie😍

 23. Ik maak dolgraag kans! Deze boekjes zou ik goed kunnen gebruiken. Ik begeleid kinderen met ontwikkelings en gedragsproblemen en voor sommige van hen is praten over/het uiten van emoties heel erg lastig. Deze boekjes kunnen een steuntje in de rug zijn. Een opstap tot een gesprek.

  1. Ik heb de boekjes al eens zien liggen in de boekenwinkel en ze zien er fantastisch uit. Het is een moeilijk thema om aan de kleintjes uit te leggen, maar ik denk dat dit met de boekjes zeker moet lukken. Ik waag in ieder geval ook mijn kans! Ik denk wel dat mijn prinsesje fan is van Viktor, want ze is in de ‘unicorn’ fase 😉. En binnenkort viert ze ook haar verjaardag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.