Luistersprookjes – een stukje nostalgie aan de kinderen geven.

Luistersprookjes – een stukje nostalgie aan de kinderen geven.

Wie kent ze niet? Die rode boeken van Lekturama met een cassettebandje om te luisteren. Pure nostalgie is het! Uren en uren heb ik geluisterd naar die dingen. Terugspoelen, opnieuw beginnen en af en toe ook met een potlood de “spaghetti” terug in het cassettebandje rollen. Héérlijk was het! Maar tijden zijn veranderd. Cassettebandjes kennen onze kinderen niet meer, laat staan dat ze zouden weten hoe ze die “Spaghetti” er terug in zouden moeten krijgen. Doodzonde vond ik het, dat mijn kinderen geen luistersprookjes meer kennen! Maar toen vond ik iets wat een super mooi alternatief is voor die oude, vervlogen, rode boeken met cassettebandjes!

Waarom verhalen luisteren zo belangrijk is.

Uiteraard is voorgelezen worden voor kinderen erg belangrijk. De taalontwikkeling komt zo op gang en ze leren andere, nieuwe woorden. Wij lezen ongeveer elke avond voor en in de vakanties of in het weekend zelfs ook gewoon overdag.

Toen onze zoon begon met het leren lezen, vlotte dat helemaal niet. Op dat moment super vreemd voor een ventje dat zo welbespraakt was. De boekjes waar teksten in stonden zoals ‘Mol zit in de boot’ interesseerde hem geen bal. Hij wilde dingen lezen over het heelal en machines onderzoeken. Mijn man kwam toen aanzetten met het luisterboek van Harry Potter en hij was om! Uren zat hij met een oude smartphone te luisteren. Fantasie, mooie verhalen, dat wilde hij ‘lezen’ of horen.

Bovendien vind ik het persoonlijk ook belangrijk dat kinderen verschillende manieren van voorlezen horen. Want iedereen legt zijn intonatie ergens anders en de ene persoon leest veel expressiever dan de anderen. Ik wil mijn kinderen ook meegeven dat lezen niet om snelheid gaat! Wel om weten wat er gelezen is en genieten van de tekst. Daarvoor zijn verhalen die voorgelezen worden echt ideaal!

Snoezebol luistersprookjes

En daar kwam de ideale manier om mijn kinderen ook te laten luisteren naar sprookjes voorbij! Snoezebol! Deze luistersprookjes kan je namelijk online vinden!

Snoezebol is de naam van het meisje dat de hoofdrol speelt in de reeks luistersprookjes met dezelfde naam. Het is een meisje dat super mooie en fantasierijke avonturen beleeft. Deze belevenissen zijn hedendaags en dus herkenbaar voor de kinderen.

Wat een rust kwam er over de kinderen heen toen ze gingen luisteren. Ze zaten er echt helemaal in! Zo mooi om te zien! Ik kon mezelf voorstellen, zittend voor de cassettespeler.

2 gratis sprookjes.

Via de website van Snoezebol kan je twee sprookjes gratis luisteren om te zien of het iets voor je kinderen is. Wij hebben een abonnement genomen voor een jaar. het is zo fijn om hen dit aan te kunnen bieden.
Ook op een moment dat er rust nodig is, maar het net even niet past om er zelf bij te gaan zitten omdat het eten toch echt niet vanzelf op tafel komt, vind ik dit een hele mooie oplossing. Laat me wel vertellen dat ik het geen vervanging vind voor zelf voorlezen, maar het is wel een hele mooie aanvulling!

Luistersprookjes YAY or NAY

Wij zijn echt fan. Het is heerlijk om verhalen te luisteren en al zeker als ze zo fantasierijk zijn als deze. De kinderen komen tot rust en leren weer op een andere manier met taal omgaan.
Het is super om je kinderen ook een verhaal te geven om naar te luisteren als je even zelf niet kan gaan zitten.
Snoezebol verhalen zijn héérlijk voor de kinderen! Het zijn de moderne rode boeken met cassettesbandjes, maar dan zonder de irritante ‘spaghetti’ 😉

Lees ook: boekentips van Kreanimo

Take care en tot snel

Liefs Ilse

Pinnen voor later:

Luisterboeken van Snoezebol

Wij kregen een abonnement om Snoezebol uit te testen. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.