Wat je moet weten als je de Plitvice meren bezoekt.

Wat je moet weten als je de Plitvice meren bezoekt.

Als je op vakantie gaat naar Kroatië en je vraagt wat je zeker moet gezien hebben antwoord iedereen je: De Plitvice meren! Als je op google de belangrijkste bezienswaardigheden zoekt in Kroatië, dan krijg je als beste resultaat met de meeste sterretjes: De Plitvice meren! Het was dus erg snel duidelijk dat we vorige zomer niet naar Kroatië konden gaan zonder ook een bezoekje te brengen aan dit prachtige stukje natuur!
Toch hoorden we ook wel wat negatieve klanken: “Mooi, maar zo druk!” bijvoorbeeld… Vandaar dat ik graag onze tips geef voor als jullie ook naar de Plitvice meren willen gaan in de toekomst!

Beperk de afstand.

Vanuit onze camping moesten we toch wel drie uur rijden om naar de Plitvice meren te gaan. Dat is dus echt wel een serieuze trip. Maar omdat echt iedereen zei dat je dit echt niet mocht missen en omdat we allemaal in ons gezin zo’n natuurliefhebbers zijn, beslisten we om toch te gaan! We zijn echter niet ’s morgens vertrokken, maar de dag ervoor en we hebben een accommodatie geboekt die op tien minuutjes rijden lag van ingang 1. Tenzij je altijd super vroeg uit de veren bent op vakantie, raad ik je sowieso aan om de afstand tot de ingang al de dag ervoor te beperken tot het minimum.

Sta vroeg op!

Het nationaal park, waar de Plitvice meren deel van uitmaken opent om 7 uur ’s morgens! Je bent dus aan de ingang om 6:45! Sommigen trekken nu waarschijnlijk een vreemd gezicht! “Moet ik nu echt ‘op vakantie’ zo vroeg opstaan?!”
JA!

Pas je kleding aan

Uiteraard hangt het ervan af in welk seizoen je gaat. Ik zag filmpjes van mensen die in de winter gingen bij -15… tja, daar moet ik geen tekeningetje bij maken, lijkt me.
Ga je in de zomer, hou er dan rekening mee dat je stevig schoenen draagt. Een vest zou ik ook meenemen en een regenjas. Het kan, ook in de zomer, als het 40 graden is, best wel waaien daar in het park. De watervallen kunnen ook wel wat ‘nat’ zijn, zullen we maar zeggen! 😉

Er is geen slecht weer garantie!

Verbaasd stonden mijn man en ik naar het bordje te staren:

Ongelofelijk toch?! Dat bordje zal er niet voor niets hangen! Dus: als het regent, krijg je geen geld terug! 😉 Het is maar dat je het weet!

Route B – ideaal om met kinderen de Plitvice meren te bezoeken.

Neem de bus en kies voor route B als je met kleine kinderen gaat. Het is de kortste route. Een busje brengt je naar boven en je gaat te voet naar beneden wandelen. Je komt op die manier bij de belangrijkste plekjes!
Hou je kaartjes bij de hand bij de ferry oversteekplaatsen, want die kunnen ze zeker daar vragen!

We hebben echt genoten van onze daguitstap naar de Plitvice meren. Vooral omdat we zo vroeg daar waren, konden we nog rustig alles bekijken. We hebben nog plekjes gezien waar op dat moment nog geen andere toeristen aanwezig waren. Dus ook foto’s nemen ging nog iets vlotter. Tegen de middag was het er wel drukker, maar nog te doen!
Ik begreep de mensen die me hadden gezegd dat het héél mooi was, maar zo vreselijk druk helemaal niet…. tot we terug buiten kwamen!

Lange rijen van wachtende toeristen die zeker twee uur in de wachtrij moesten staan… Ik hoorde dat sommigen ook schuifelend in de rij alles hebben bekeken! Wat was ik blij dat we in de buurt hadden geslapen en vroeg uit de veren waren! Dat maakt je bezoek echt zoveel meer bijzonder! Doen dus!

Plitvice meren = fotografen hemel

De Plitvice meren lenen zich uiteraard prima om watervallen te fotograferen! Amateur fotografen halen er dus hun hartje op. Vergeet zeker je statief niet! Ik had geen zin om het mee te nemen en ik heb mijn plan getrokken met de balustrades! 😉 ,

 

Als je naar Kroaitië gaat, mis dan dus zeker deze meren niet! Ze zijn één van de mooiste natuurwonderen die ik al ooit heb mogen aanschouwen en ik zou ze zo nog een keer bezoeken! Maar denk eraan, zoek een slaapplaats dicht bij de ingang, sta vroeg op en denk niet dat als je slecht weer hebt, je jouw geld mag terugvragen! 😉

Andere tips in Istrië Kroatië

We vonden in Istrië ook een kleine brouwerij die zeker de moeite is voor bierliefhebbers. Een andere zeer bijzondere ervaring was het wilde dolfijnen spotten.

Take care en tot morgen

Liefs Ilse

Dit artikel is ook 46/40 van 40 dagen bloggen aangezien ik geen enkele skipdag heb ingezet! 

4 Replies to “Wat je moet weten als je de Plitvice meren bezoekt.”

  1. Ik ben er ook al geweest en was toen al chronisch ziek, het park was zoooo gigantisch maar heb echt enorm lang rondgelopen. Zo prachtig! Gelukkig waren er ook superveel mooie plekjes om tussendoor te rusten. Het is echt een aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.