Gieten met acrylverf – benodigdheden en tips

Gieten met acrylverf – benodigdheden en tips

Al een tijdje geleden kwam er in mijn Pinterest feed een techniek voorbij die ‘acrylic pouring’ heet, je kan het vertalen als gieten met acrylverf. Ik vond de resultaten erg mooi en intrigerend en ik zag al mogelijkheden voor de klas! Voordat ik iets in de klas ga toepassen, moet ik het natuurlijk wel onder de knie hebben. Tijd om te experimenteren met het gieten met acrylverf dus!

Benodigdheden gieten met acrylverf:

Acrylverf Opgespannen canvas of houten plaatjes of canvas op karton Gietmedium Water Bekertjes roer-stokjes Kleine gasbrander uit de keuken silicone

Keuze van de verf

Ik ben begonnen met verf van de action, maar daar lukt het me dus niet mee. Dat lag echter niet aan de verf, maar aan mij! Hahahaha. Toch hoorde ik bij veel youtubers die deze techniek op filmpjes toepassen dat de kwaliteit van de verf toch wel belangrijk is en daarom stapte ik over op acrylverf van het merk Amsterdam. Ik schilder daar ook het liefst mee als ik met acrylverf werk. Toch wil ik het ook nog eens terug met de verf van de Action proberen!

Keuze van het gietmedium

Ik gebruikte gietmedium van Liquitex. Het is niet goedkoop, maar dat was het gietmedium waar ik het snelst aan kon geraken. Bovendien zag ik bij de meeste filmpjes die ik keek dit medium voorbij komen. De reacties over dat gietmedium waren ook erg enthousiast. En ik heb er ook geen spijt van gehad dat ik het heb gekocht. 

Keuze van de ondergrond.

Een canvas is natuurlijk leuk, want dan heb je meteen een afgewerkt schilderijtje als je klaar bent. Toch kan het zijn dat een goedkoper canvas niet zo goed is opgespannen en dan zakt het wat in. Voor gieten met acrylverf is dat niet de meest ideale oplossing. Anderen gebruikten hout, ik gebruikte de kartonnen canvas plaatjes van de action om te testen. Ze zijn wat steviger in het midden en zakken dus niet door. Ze zijn ook niet te duur, want in het begin kan het zijn dat je wel even moet zoeken tot je de techniek van gieten met acrylverf onder de knie hebt. Veel mislukte werkjes is dus ook veel mislukte canvassen. Al kan je natuurlijk opteren om er gewoon overheen te gieten als het droog is! 

Keuze van silicone

Ik gebruikte uiteindelijk een silicone spuitbus voor mijn beste resultaat tot nu toe. Toch lees ik ook dat producten waar dimenticon inzit een mooi resultaat kunnen geven. Dimeticon vind je in producten tegen haarluizen en ook in bijvoorbeeld head and shoulders. Ik testte de haarcrème van head and shoulders uit tijdens één van mijn experimenten. Ik had toen nog niet de juiste consistentie van verf gevonden, maar het gaf wel een grappig resultaat… En het ruikt lekkerder! hahaha!

De ‘brokjes’ komen door de head and sholders crème

Voorbereiding van gieten met acrylverf

Bescherm alles! Je tafel, je handen, je kleding! Zet je materialen klaar en zorg ervoor dat je een plekje hebt waar het resultaat rustig uit kan harden! Dat is echt héél belangrijk. Door de verdunning van de verf met het water en het gietmedium heeft alles best wel wat tijd nodig om te drogen! Hou daar rekening mee! Grijpgrage kinderhandjes en nieuwsgierige katten moeten er dus ver van uit de buurt blijven. En waar je het ook te drogen legt, het moet vlak zijn!

Gieten met acrylverf voor de volhouders

Argh! Ik kreeg het NIET goed! Er is heel wat verf en heel wat doek ‘verknoeid’ naar mijn gevoel. Mijn vriendin zei: “Allez, dat is toch mooi!”. En ja, de resultaten waren inderdaad wel mooi, maar ik kreeg de cellen die zo typisch zijn voor het gieten met acrylverf dus niet goed! Ik keek heel wat filmpjes en uiteindelijk zei er een van de kunstenaars dat ze wel meer dan een uur bezig was met het mengen van de verf tot de juiste consistentie voor ze begon met gieten. Als het niet goed lukt is het volgens haar vooral te danken aan ‘Lousy mixing’. (Slecht mengen tot de juiste consistentie van de verf dus!) Oké, dat was dus wel confronterend… ik was dus gewoon kei slecht aan het mengen

Gieten met acrylverf

De verlossing…

De volgende dag zette ik me dus in mijn verfkleding terug aan de beschermde tafel en deed meer dan een uur om vijf kleurtjes verf tot de juiste consistentie te krijgen. De verf moet lopend zijn, maar mag dus niet te lopend zijn. Het moet ‘net goed’ zijn en dat kritieke punt is naar mijn gevoel erg delicaat. Maar deze keer had ik echt het gevoel dat het goed zat en lukte het ook echt om onmiddellijk cellen te krijgen! Whoehoeeeeee! Met de gasbrander vanuit de keuken ging ik erover heen. De cellen worden dan een beetje sneller gevormd.

gieten met acrylverf

Gieten met acryl - cellen

Nu heb ik eindelijk de juiste consistentie van de verf in mijn vingers en nu wil ik dus meer gaan uitproberen! Het leuke aan het gieten met acrylverf is dat je het niet helemaal in de hand hebt. De cellen zijn onvoorspelbaar en dat vind ik er net zo leuk aan! 🙂

Meer lezen?  Lees ook: fouten bij het gieten met acrylverf. 

 

Take care en tot snel Liefs Ilse

74 Replies to “Gieten met acrylverf – benodigdheden en tips”

 1. Deze verf ziet anders uit. IK ken ze niet. Moet wel alles beschermen. Maar gieten met acrylverf heb je mooi gedaan. Je ziet veel verschillende kleuren. Heel apart om te zien. T-shirt kun daarmee ook verven. Leuk idee. Succes ermee!

 2. Ziet er super leuk uit. Helaas heb ik geen aparte ruimte om dit uit te proberen. Mijn dochter is iets te grijp graag. En zodra ze verf ziet staat ze al te stuiteren. Wie weet in de toekomst

  1. Goede vraag! Ik heb het nog niet getest. Het lijkt me wel dat als je waterverdunbare lak gebruikt, deze ook met de pouring medium en water verdunbaar moet zijn.
   Maar ik durf geen garanties te geven!

  1. Wel dat hangt echt van veel factoren af. Heb je lopende verf (zoals die van de action bijvoorbeeld) of net dikkere zoals Van Gogh?
   Wil je veel cellen of net niet.
   Ik kan er niet echt een dosering op plakken. Het is zoals ik zei, je moet de juiste substantie mengen. Op het internet vind je filmpjes van mensen die laten zien wanneer de verf juist loopt zoals het moet.
   Als je begint, ‘plopt’ de verf naar onder in stukjes. Dan is ze te dik.
   Ik begon met de verf en dan een eetlepel gietmedium. Dan met beetjes water erbij doen. Zolang de verf ‘plopt’ als je ze met de penseel uit het bakje haalt en terug in het bakje laat vallen, is ze dus te dik. Op geen gegeven moment ga je zien dat als je jouw penseel in de verf doopt en boven het potje houdt, dat de verf in een doorlopende lijn naar onder loopt. Dan is ze net goed. Het is een héél delicaat punt. Moeilijk om zo met woorden uit te leggen. Een filmpje is echt een aanrader! Dan zie je wat ik probeer duidelijk te maken!

   1. Heb mn spulletjes op voorraad en wil dit graag proberen, maar wanneer en wat moet ik met de siliconenspray, moet dat er ook bij offfff?

     1. Super dankjewel morgen proberen, nu vrijwilligen, dat is
      schilderles bij demente bejaarden geven, wij doen soms n maand over n schilderij, of nog langer, en nu moet zo, n doekje van de action in 1 middag klaar zijn, hun kliederen wat en wij maken t n beetje goed, daarom wil ik t leren misschien dat ze met zn allen n doek kunnen maken voor op hun afdeling. Dankbaar werk.

  2. Hallo, zelf werk ik met floetrol ,acrylverf ,siliconen en water
   Ik doe zelf 2delen floetrol
   1 deel verf
   1 deel water
   Een paar druppels
   Siliconen

   Succes

 3. Hallo, ik ben al heel lang bezig met gieten en wel op een originele manier. Ook swipen doe ik, maar niet met acryl omdat ik die verf ook nodig heb voor mijn andere schilderijen, heb ik geprobeerd met plakaat verf die kinderen gebruiken in school.
  Daar er al water in zit, hoef je gewoon wat lijm die in water oplost erbij te voegen.
  De cellen dat was een ander paar mouwen en ik ben ook niet tevreden. Uit ervaring weet ik dat bepaalde kleuren de andere opslorpen, dus er zijn kleuren die de andere geen kans geven cellen te vormen. Dat kan je maar weten door te doen. Ik weet al uit ervaring dat je zeer goed moet oppassen met rood en blauw, maar voor grote cellen te creëren dat lukt me nog altijd niet.
  Ik dacht dat het aan die plakaat verf lag en gebruikte voor een keer acryl, maar het lukte ook niet.
  Tot nu toe zoek ik al jaren naar die grote cellen die in filmpjes zo vlotjes getoond worden, misschien kan jij me wel helpen, ik zou het zeer op prijs stellen.
  Nog veel gietplezier
  Claire

  1. Het is een delicaat proces hè. Ik dacht dat de siliconen net voor de cellen zorgde. Zit die dan in de lijm die je gebruikt? En gebruik je totaal gaan brander? Want dat maakte ook een enorm verschil.

  2. Dekkende met Dekkende kleuren geven geen cellen 😉 Transparant met dekkend wel en alleen Transparant☺️

 4. Ik ben naar een demonstratie gaan zien met produkten van Amsterdam, maar ze werkten met inkt en medium en verdunner. Ze verkochten ook kleine flacons sillicone, ik blij natuurlijk dat ik ” het ” produkt gevonden had. Maar niets is minder waar. Ik krijg er geen mooie cellen in. Ik oefen op kleine badkamertegels die ik heb gerecupeerd toen we een paar weken geleden een nieuwe badkamer hebben gezet. Zou het onder materiaal er ook iets mee te maken kunnen hebben?
  Groetjes
  Christa

 5. Dank voor de inkijk in jouw gietproces, Ilse.
  Ook ik ben al een poosje bezig met experimenteren, en omdat ik die Floetrol hier niet te pakken kon krijgen heb ik Viva Decor Pouring Medium aangeschaft. Waarbij mn zegt dat dit alleen voldoende was om cellen te krijgen.
  Niet, dus. Althans niet bij mij.
  Is er iemand die ervaring heeft met Die ‘Viva Decor’?
  Twijfel of ik nu alsnog Floetrol moet aanschaffen. (bestellen dan, want ‘mijn’ hobbywinkel had enkel die ‘Viva’.
  Alvast dank voor een evt. reactie. 🙂

  1. Ik wil eigenlijk ook echt die floetrol aanschaffen.
   Maar de pouring medium zorgt toch niet voor de cellen? Die zorgt normaal gewoon dat je acryl beter gietbaar wordt.
   Die Viva decor ken ik ook niet. Ik ben benieuwd of er reactie op komt…

 6. Floetrol kun je gewoon kopen bij de Gamma. Even vooraf checken op de website van de Gamma of jouw filiaal het op voorraad heeft. Je kunt het online bestellen en dan in de winkel afhalen. Wel prijzig: 19 euro voor een 1 liter-jerrycan. Ik ga het nu maar eens proberen met simpele flessen acrylverdunner van De Parel. Kosten 3 euro voor een halve liter. Ook bij de bouwmarkt (het zijn van die witte plastic flessen waar je ook terpentine of primer in kunt kopen). Ben benieuwd!

  Siliconen als katalysator voor cellen werkt bij mij ook nog niet optimaal. Ik ga het nu met een paar druppels kokos-haarolie per kleur proberen die ik heb gekocht bij de Etos. Daar zit dimethicone in. Zo’n flesje kost 6-7 euro maar je doet er lang mee.

  Het is inderdaad een kwestie van proberen, trial & error.

  Ik gebruik gewoon verf van de Action. Zeker voor wit en zwart die je veel gebruikt. Bevalt mij prima en tenminste geen rib uit je lijf. Amsterdam is ook prima natuurlijk, maar erg duur.

  Ik heb ook een keer metallic-koperen muurverf gebruikt, die ik toevallig nog had staan. Dus helemaal geen acryl. Dat ging ook heel aardig, maar dan wel zonder siliconen of kokos-haarolie want qua cellencorming is het wat te ‘zwaar’. Als basislaag op een canvas bleek het echter heel goed te werken.

  1. Bedankt voor je bijdrage. De Gamma is hier al een hele tijd aan het verbouwen… Maar een andere dhz zaak zal dan ook wel lukken zeker? Kokos haarolie…. dat kan ik ook proberen.

 7. GAC 800 van golden
  Liquitex pouring
  Deze combinatie (wit) geeft cellen, deze Kleur over de andere kleur leggen.
  De grote van cellen wordt door velen gewoon gecreeerd doordat ze de cel zelf uitrekken.

 8. Wat een leuke tips allemaal! Ik wil het ook gaan proberen. Mijn vraag is; moet je in alle kleuren water, gietmedium, acrielverf en silicone doen? Of beperk je je tot 1 kleur met alle ingrediënten? Op sommige filmpjes op internet lijkt het dat het alleen in 1 bekertje gaat. De andere kleuren worden slechts verdund met water. Of begrijp ik dat verkeerd?

 9. Leuk uitgelegd maar hoe zijn je verhoudingen, helft pouring of 1/3…
  Ik probeer het ook al een poosje maar ik maak veel te veel fouten. Zelf heb ik goede ,materialen maar het lukt niet zoals ik wil.
  Met groetjes loes

  1. Dag Loes,
   Ik wilde dat ik je een perfect receptje kon geven met verhoudingen, maar dat is er helaas niet. Het hangt namelijk van je verf af en je pouring medium.
   Ik begin meestal met half verf en half pouring medium als ik giet met de acrylverf van creall. (met verf van de action is dat anders, die loopt al harder van zichzelf) Dan leng ik aan met medium tot de juiste dikte. Ik vind dat een delicaat punt. Te lopend is niet goed, te dik ook niet. Ik raad je aan om op youtube even te gaan zoeken achter een filmpje. Pouring artists laten daar zien hoe de verf moet lopen en daar heb ik heel veel aan gehad toen! Op het laatste doe je er een beetje water bij en roer je om. Dan voeg je (als je cellen wil) de silicone toe. Let er dan wel op dat je die niet heftig eronder gaat roeren. Je doet er die onder en je roert alles zachtjes 1 keer om. Hopelijk heb je hier iets aan! Groetjes Ilse

  1. Ja, die werkt ook heel goed hoor! Toen ik het artikel schreef bestond die nog niet.
   Ik ben zelfs in de fabriek geweest waar ze zowel die van de action als van een ander merk maken.
   Net zoals de verf werkt het wel, maar is de kwaliteit wat minder, zeiden ze zelf! 🙂

  2. Wel wel wel ! Ik ben reeds weken bezig met het uittesten van diverse mengelingen van acrylverf, pouring medium en Crea Patch Glue van Action. Vloeibare silicone van Pentart, alles in hoeveelheden volgens afmetingen van het canvasdoek en info van tientallen bekeken filmpjes op Youtube, maar echt cellen krijgen is me nog niet gelukt. Haardroger en/of crème brulée brander komt er ook aan te pas. Ben echt wel jaloers op je tiereliertje (LOL).

 10. Ik werk met alles van de action, canvas , acrylverf, pouring medium en silicone van art supplies en heb heel mooie cellen je moet wel de juiste consistentie hebben.

  1. Hallo, en hoe maak jij dan jouw v
   Erhouding. Mij lukken de cellen niet, en alle kleuren worden een Massa.

   1. Begin met 1 deel verf met 1 deel gietmedium.
    Dan doe je telkens wat medium erbij tot je de juiste viscositeit hebt (denk aan honing). Dan op het laatste moment die je de siliconen erbij. Zo maak je van elke kleur een potje. Dan kan je starten…

 11. waarom is de uitleg op you tube altijd in het engels Ik versta niet zoveel engels dus dat is moeilijk om de termen te verstaan.

 12. Leuk dit te lezen allemaal, en ja ik ben er ook mee bezig geweest! Oh wat een spanning geeft dat, erg prettig om te doen. Soms luikt het maar een andere keer heb je de verkeerde volgorde gegoten en komt het niet uit zoals je gehoopt had.
  Blijven oefenen allemaal, erg tof!

 13. Dit is erg leerzaam om te lezen, hier kan ik wat mee.
  Ben er ook al een tijdje mee bezig en dacht dat ik stop ermee, want het wilde me niet lukken. Maar met deze tips ga ik het toch maar weer proberen. Bedankt voor de uitleg
  Nu lees ik dat ik niet de enigen ben.

 14. Verhouding acrylvergieten met liquitex voor gieten van acrylverf hoeveel verf en hoeveel liquitex bedankt voor de informatie er over

  1. Je start met half half en zoekt dan verder tot de juiste consistentie. De verf moet als honing van je penseel/roerstokje aflopen. Je verdunt telkens met een beetje extra liquitex.

 15. Hallo, Als ik eindelijk de goeie combinatie heb van verf (acryl) médium (vaak floetrol maar ook witte lijm) en water en uit eindelijk een druppel silicone per kleur behalve in het wit, en dan ga gieten zie ik vaak prachtige cellen die weer verdwijnen als ik de verf te veel beweeg. Naam mijn idée is het dus de kwestie van precies genoeg mengsel gieten om het niet te veel te hoeven bewegen. En om nog wat extra effekt de “torch” er over. Veel plezier en Ilse bedankt voor je uitleg. Fantastish.

  1. Hallo Jakaranda,
   Dat is mijn ondervinding ook ,genoeg verf en niet te veel bewegen !
   Ik begin het nu onder de knie te krijgen! Maar er zijn vele mislukkingen aan vooraf gegaan!en in de container beland!
   Veel plezier nog met het gieten!
   Groetjes Chris

 16. Hoi! Ik wil dit ook graag proberen, maar er is nergens bekend hoeveel verf bij hoeveel medium je moet gebruiken. Ik ben al een paar uur op zoek, maar nergens staan de proporties. Weet iemand deze?

  1. Omdat er geen precies recept is eigenlijk. Het hangt af vd verf en ju Pouring medium. Begin met half verf en half medium en voeg dan medium toe tot je de honing achtige dikte hebt. Dan een béétje water en dan eventueel wat siliconen.

   1. Een tip, koop op de rommelmarkt oude elpees, reinig deze goed en gebruik deze als ondergrond voor een gietschilderij.

 17. houtlijm met pvac in ( gewone schoolijm) half houtlijm half h2o .Paar minuten schudden.Kan je gebruiken als basis half verf half mengsel en roeren maar

 18. Kijk eens op youtube bij de filmpjes van Gilly Kube, zij gebruiktpva lijm 70 % gemengd met 30% water als medium. Ze maakt waanzinnig mooie schilderijen!

 19. Ik heb een goed tips , ik heeft 4 solionen getested en alles was voldunde ( ook 1 special voor resin ) ik heb gevraagt aan mijn drochist welke product heeft meest dimenticone in. Antwoord is luizen lotion ik weet het klinkt erg slecht en was niet leuk om te kopen bij kruidvat. Maar ik heb erg groote mooie cellen

 20. Kan je op een reeds opgedroogd gietschilderij bijgieten omdat het of niet mooi is of er kale plekken zijn? Of helemaal opnieuw op een opdroogde schilderij?

 21. Ben een heel enthousiaste beginneling en heb inmiddels kleine werkjes geproduceerd met gietverf van xenos maar ook ontdekt dat ik action verf kan gebruiken, maar nergens heb ik nog een antwoord gevonden hoeveel water hoeveel gietmedium/liquitex ik moet gebruiken en wat precies het doel is van dit medium.
  Marijke

 22. Ik wil een heteluchtpistool aanschaffen voor de luchtbellen te verwijdere n maar hoeveel watt moet dat zijn en op welke temperatuur gebruik je het van creme brullebrander ben ik wat angstig

  1. Ik gebruik een digitaal instelbare verf fohn.
   Die zet je kwa blazen op de laagste stand en kwa temperatuur is het een kwestie van laag beginnen en langzaam warmer zetten tot je het gewenste resultaat hebt.
   Deze fohn werkt ook voor het maken van cellen.

 23. @ilseverhoeven Als je de verf heb gemengd met pouring medium (1/1) en de consistentie is goed, waarom moet je er dan nog water aan toevoegen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.