Fouten bij het gieten met acrylverf.

Fouten bij het gieten met acrylverf.

Gieten met acrylverf is zo gemakkelijk, iedereen kan het en het geeft de meest prachtige resultaten… Dat is wat je op de meeste plaatsen leest en ik ben het er niet helemaal mee eens. Pouring of acryl gieten is niet zo heel moeilijk als je de juiste materialen hebt een een beetje basis kennis hebt van kleurenleer. Je kan er prachtige resultaten mee bekomen, maar eerlijk – ik heb ook heel wat schilderijen gemaakt die ik zo in de container wilde gooien. Er is toch wel wat frustratie aan vooraf gegaan, voor het lukte. Velen maken fouten bij het gieten met acrylverf. En uiteraard is dat niet erg, want fouten maken is ook leren. Toch denk ik dat er een groot aantal fouten kan voorkomen worden! En die wilde ik even op een rijtje zetten.

Lees ook: gieten met acrylverf tips and tricks

Fouten bij het gieten met arcylverf

1) Snel willen zijn

Hoewel het gieten zelf misschien ‘snel’ achter de rug kan zijn, vind ik acryl pouring niet echt een snelle techniek. Het prepareren van de verf kan namelijk een tijdje duren. Zeker als je een aantal verschillende kleuren wil klaar maken. Elk potje moet je apart en op voorhand mengen en moet ‘net goed’ zijn. Op een filmpje dat ik keek, vertelde de kunstenares dat ze een uur (!) bezig was geweest met het klaarmaken van de verschillende kleurtjes. Ik geloof dat ze 5 kleuren had geprepareerd met het gietmedium en water. Dat is dus niet zo ‘snel’ als je zou denken.

2) Gewoon beginnen met pouring zonder opzoekwerk te doen

Acryl gieten is niet zomaar wat bij elkaar kappen en denken dat het gaat werken. Zoek op welke materialen de juiste zijn. Lees op verschillende sites de informatie en tips. Kijk de filmpjes op YouTube (die waren voor mij echt een must!). Denk niet dat je het beter weet dan de mensen met ervaring en diegenen die het al allemaal uitgetest hebben. Het ziet er simpel uit en op zich is het niet echt moeilijk, maar je hebt toch wel een beetje kennis nodig om te starten.

3) Je niet goed voorbereiden voor je begint

En deze keer heb ik het niet over het lezen van de informatie, maar het inrichten van je werkplek, het klaarzetten van je materialen, het beschermen van je kleding, …

 • Zorg dat je alle materialen bij de hand hebt: de verf, het water, het gietmedium, de potjes, je werkoppervlak, je schort, je handschoenen, de roerstokjes,…
 • Bedek alles met plastic
 • Zorg ervoor dan honden en katten (en eventueel kinderen) niet tot bij je gietplek kunnen komen
 • Voorzie op voorhand een ruime plaats om je werkjes plat te kunnen laten drogen en zorg ook dat daar geen huisdieren over kunnen trippelen.

Ik denk dat dit misschien wel een van de fouten bij het gieten met acrylverf is die het meest voorkomt.

4) Denken dat je meteen een kunstenaar bent

Je eerste werkje zal waarschijnlijk niet verkoopswaardig zijn. Ik heb er denk ik vijftien of zo gemaakt voor ik een beetje tevreden was met een doek.  Je hebt een beetje basiskennis van de kleurencirkel nodig of ten minste zou je een beetje moeten weten welke kleuren goed bij elkaar passen en welke niet. Niet elke kleurencombinatie zal even mooi uitkomen en ook zal het maken.

5) Denken dat het verdunnen van de verf enkel met water kan.

Dat kan dus echt niet, want dan gaat de binding van je acrylverf naar de knoppen. Het is geen geldklopperij om je duurdere spullen te laten kopen. 😉
Water maakt de binding van je verf kapot als je er te veel van gebruikt! Niet doen dus!

6) Denken dat het een goedkope techniek is.

Uiteraard kan je wel wat goedkopere verf gebruiken, maar over het algemeen gebruik je bij het gieten met acrylverf echt veel verf… Ik vind het persoonlijk best een dure aangelegenheid.  Bovendien gebruik je wel wat plastic (bekers, bedekken van de tafel) en is het dus niet zo ecologisch.  Ik raad dan ook aan om echt eerst te oefenen op karton en in het klein, voor je aan de grotere werkjes gaat beginnen.

Dit zijn zes fouten bij het gieten met acrylverf die wel eens zouden kunnen voorkomen. Heb ik nog een belangrijke gemist? Laat het me zeker weten in de reacties.

Bewaren voor later?

Denk je dat je deze fouten bij het gieten met acryl nog eens wil nalezen later? Pin hem op pinterest! 😉

Fouten bij het gieten met acrylverf

 

Take care en tot snel

Liefs Ilse

57 Replies to “Fouten bij het gieten met acrylverf.”

 1. bedankt voor deze tips, maar kun je de middelen om de verf vloeibaar te maken en de siliconen ook benoemen en waar ze in nederland te koop zijn.
  Vast bedankt,
  Marianne van Zanten

   1. Hoi ik heb al een paar keer gehad dat de verf is gaan schiften. Vooral zwart pakt heel lelijk uit terwijl de andere kleuren mooi in elkaar overlopen. Weet iemand hoe dit kan?

  1. Zeer leerrijke info idd klopt… Heb en maak ook nog fouten ben op weg… Oefening baart… Wil nog veel leren en beter doen… Dank materiaal is idd heeeel belangrijk ga nu andere verf uittesten morgen… Alles int leven moet je zoeken zalig ist gewoon

 2. Vandaag heb ik van action winkel pouring medium van Bleiswijck gekocht om de verf te verdunnen. Hoeveel van deze medium moet ik gebruiken om de verf te verdunnen? En ook water bij doen? Zonder gietmiddel had ik geprobeerd om te gieten maar was niet gelukt

  1. Ik gebruik bij de Bleiswijk verf de pouring 1:1 en bij verf van Amsterdam 1:2 omdat deze verf dikker is.

 3. Hallo Ilse, ik ben ook al even bezig met gieten, en heb liquitex in huis, ik vraag me alleen nog af hoeveel liquitex je in de verf moet doen en in alle kleuren of alleen de witte?

  1. Hallo,
   pouring medium moet echt in alle kleurtjes. De verhouding hangt af van welk merk verf (de lopendheid die hij al heeft).
   Begin met 1/2 medium en 1/2 verf en verdun dan tot hij echt in één straal van je mengstokje afloopt. (Als je niet goed weet wat ik bedoel, kijk even een youtube filmpje, dat hielp mij enorm!)
   Op het einde doe je er een beetje water bij en meng je dat er ook onder. Wil je dan ook cellen? Dan doe je op het laatste de silicone erbij. Als die erin zit, niet meer té heftig roeren, eigenlijk is één voorzichtige omslag genoeg!
   Succes!

 4. De plastic bekers kun je uitwassen en hergebruiken ook de roerstokjes ,en bij action kun je hele dunne plastic folie kopen voor 0,39 is minder schadelijk voor het milieu.

  1. bakpapier is nog minder belastend je kunt de verf, na drogen, eraf trekken en misschien iets leuks van maken. Gieten met hars ofzo?

  2. Als je pouring medium hebt gebruikt is het niet verstandig om de bekers onder de kraan uit te spoelen, dan gaan de leidingen verstoppen. Pouring medium is een gemeen goedje. Als je de gebruikte bekers gewoon op laat drogen kun je de verf er daarna als één geheel uittrekken. Als je alleen acryl verf gebruikt en water kan het wel onder de kraan afgespoeld worden.

   1. Het is de acrylverf die verstopt. Die droogt op als ‘plastic’
    Op school deden we de acrylverf altijd in een stukje papier in de vuilnisbak omdat anders de wasbak verstopt!

 5. Pouring met alleen water kan echt wel, bekijk de filmpjes maar eens van Rinske Douna, denk wel dat je dan goed gepigmenteerde verf moet gebruiken. Het hangt er vanaf welk resultaat je voor ogen hebt welke pour medium je daarvoor gebruikt en in welke hoeveelheid en wel of geen siliconen. Er zijn diverse filmpjes waar de resultaten vergeleken worden, wanneer je bekend bent met de diverse resultaten kun je een keuze maken. Dus inderdaad eerst goed in verdiepen en voorbereiden, het is zoals je zegt beslist geen goedkope techniek.

 6. Baker Ross heeft goedkope PVA-lijm. Volgende week ga ik hem testen als hij binnenkomt. Nu gebruik ik nog het pouring medium van de Action. 3€ voor 500ml. Met Baker Ross (aanbieding + kortingscode) kom ik met een 50/50 verhouding uit op 0.60€ per halve liter.

   1. de pva-lijm 60% of 70% met water 40% of 30% deze bij de verf en klaar. ik ben een newby en deze techniek werkt voor mij het beste, en is om te beginnen het goedkoopste. ik heb een 5 liter bus pva lijm besteld op amazon.de voor maar 12€
    Verf gebruik ik van action en posterpaint van creall. ik heb ook al verf gebruikt van amsterdam en windsor en deze gaan bij mij net hetzelfde. bij mij gaat er ook wel wat verloren hoor, het ziet er veel makkelijker uit dan dat het is. de verf mengen is pure chemie en wanneer die niet juist zit, gaat het dus fout. 🙂

    1. goedkope verf (bv. van de action) is niet geheel lichtecht en bevat veel vulmiddelen en weinig kleurecht pigment.
     Zonde van al het werk als dat met een jaar geheel is verkleurd is.

  1. Hallo.
   Heb je oudere acrylverf genomen? Normaal klontert acryl niet zo snel. Tenzij de pot niet goed gesloten is geweest, dan is het drogingsproces gestart en die klonters krijg je er niet meer uit.

   1. Ik heb nieuwe verf gemengd met nieuwe pouring medium maar toch heb ik veel klontjes. Vreemd genoeg alleen bij de witte variant, de andere kleuren mengden prima. Hoe kan dit?

    1. pouring altijd goed schudden. Klontjes verwijder je door ze via een panty in een nieuwe schone fles over te gieten.
     Het beste is Amsterdam verf te gebruiken.Water altijd gedistilleerd water, bij de action/ gamma etc verkrijgbaar. Geen kraanwater gebruiken.

 7. Ik had ook last van klontjes bij het gebruik van medium. Ik had het bij acrylverf van Artist en Co van de Action. De gewone tubes van de Action gaan wel goed!

  1. Je kunt de verf via een panty zeven. dan zijn alle klontjes weg. Wat velen niet weten is dat je pouring goed moet schudden voor je het gebruikt.

 8. Hey Ilse, wat fijn om hier info te vinden. Zelf heb ik nu al een paar keer prutsewerkjes 😉 gemaakt en ik vind het echt mega zalig. Toch heb ik ook nog een vraag, bij het drogen krijg ik soms zo bijna witte vlekjes/gaatjes. Waar de verf weggetrokken is! Wat kan ik doen om dit te voorkomen? Of aan wat ligt het? Alvast heel erg bedankt. Vele groetjes Diane

 9. Hallo Ilse, weet jij misschien wat voor verf ze gebruiken voordat ze gaan gieten, de een zegt Mourvèdre, de ander de verf die in de badkamer gebruikt wordt, ze gieten eerst het canvas vol met witte verf, is dit ook gemengd of is dit een soort muurvast?

  1. Dag Mathilda
   Het is niet nodig om een opgespannen doek te prepareren.
   Als je het wel doet zou ik sowieso voor een acryl primer of een gesso gaan.
   Bij een houten plaat kan je daar dus wel voor kiezen.
   Dat is gewoon de basis die ze gebruiken en is niet gemengd.

  2. De verf die wordt gebruikt heet: Spectrum Gloss paint , wood/metal/pvc , waterbased bij de action te koop voor 6,95 Als je een pietsie water erbij doet(gedistilleerd) – geen kraanwater- krijg je ook mooie cellen.

 10. Hoi, ik zoek me suf naar een winkel waar ik PVA lijm kan kopen in de Bollenstreek. Ik zie wel overal houtlijm staan maar dan ben ik niet zeker of dat ook PVA lijm is. Kan iemand mij hierbij helpen? Alvast dank!

  1. pPA lijm is witte schoollijm die kan je beter via internet bestellen. die is daar het goedkoopst.

 11. Ik heb al honderden filmpjes gezien en respecteer alle verhoudingen. Toch mensgen mijn kleuren zich vaak met elkaar en krijg ik vale kleuren die ik niet eens in mijn spuitflesjes zit, komen de kleuren er niet allemaal even goed uit. Wat doe ik dan fout ?

  1. Hey Carla
   Ik weet niet meteen wat er fout loopt.
   Het kan aan je verf liggen als die bijvoorbeeld wat ouder is of als je verschillende merken bij elkaar gebruikt heb je dat ook soms.
   Die verhoudingen oplijsten, daar daar hou ik niet zo van. Je begint inderdaad wel daarmee. Maar ik heb gemerkt dat het vooral ook een aanvoelen is van wanneer het ‘Juist goed’ is zal ik maar zeggen.
   Mijn tip: probeer in het klein met kleine plaatjes en gebruik dezelfde soort verf om te starten. Begin met de juiste verhoudingen, maar kijk ook goed naar de filmpjes over de juiste dikte (zoals honing) want dat is echt wel heel belangrijk.
   Niet opgeven! Het komt goed!

   1. Je had gelijk .. de verf was te vloeibaar, teveel pouring medium, ik merk als de verf dikker is dat ze minder samen vloeien . Dankjewel

    1. De juiste pouring medium is zelf maken:
     Voor een liter pouring medium heb je nodig:
     100 gram Floetrol(Karwei)
     600 gram witte schoollijm PVC. via internet.
     300 gram/cc gedemineraliseerd water, géén kraanwater. in een schone fles gieten, goed schudden, vooral voor gebruik als het even stil heeft gestaan. Bij klontjes: even zeven via een panty.
     Het mengen van de juiste verf verhoudingen per kleur:
     Amsterdam verf/pouring/siliconen
     1 deel verf bv. 30 gram.
     2 delen pouring 60 gram.
     is samen 90 gram verf, dit rustig roeren(anders krijg je luchtbellen en goed mengen
     3 druppels siliconen zachtjes en weinig roeren.
     klaar voor gebruik.
     Voor de basis kan je witte of zwarte verf gebruiken dat is goedkoper en glijdt net zo makkelijk:
     Spectrum gloss paint ( Action) wood /metal/pvc. Waterbased.

     NB. verderop schrijf ik gedistilleerd water,
     maar ook dat moet zijn gedemineraliseerd water!!!

 12. Heb net alles doorgelezen en ben weer wat wijzer geworden. Ik vind het ook niet bepaald een goedkope hobby. Van de 10 dingen die ik maak, schraap ik er 7 af. Kost veel verf en medium. Ik heb “gewoon” geschilderd, ik denk zo’n 40 a 45 jaar. Wat zo heel anders is en met olieverf. Wij komen ieder jaar in de US en daar werd ik bekend met dit fenomeen, sindsdien ben ik verslaafd. Had heel wat spullen meegenomen, is goedkoper daar en een enorme sortering. Ik doe dit nu sinds 2 maanden, er zijn leuke dingen uitgekomen. Maar ik gooi ook heel wat weg. Het lijkt oh zo makkelijk. Maar dat is het echt niet. Het wordt heel veel gedaan hier in Nederland en het werkt verslavend.

 13. Wat is dit fijn deze vragen en antwoorden.
  Ik wil jullie allemaal hartelijk danken.
  Kan iemand mij ook iets over jullie verkoopprijs en grootte zeggen?
  En WAAR verkoop je het dan?
  Dank jullie

 14. Hallo ik heb een vraagje. Ik wil een haardroger gebruiken maar die van mij blaast veel te hard.Hebbeb jullie een

  Hallo ik heb een vraagje.Ik wil een haardroger gebruiken maar die van mij blaast veel te hard.Hebben jullie een idee? Ik ga vandaag gewoon een ijzeren buisje proberen. Dank

 15. Hallo,
  Ik heb ook nog een vraagje.
  Meestal zie je witte verf rond de kleuren op het doek.Moet deze witte verf ook gemengd worden met pouring medium?
  Leg je best een laag wit onder de kleuren?
  En is vloeibare silicone het best?
  Alvast bedankt

 16. Ik wilde de tape weghalen de dag na mijn gietwerk. Echter de verf bovenop was nog nat en ik heb nu een heel ander werkje met hobbels en bobbels omdat de verf ging lopen toen ik mijn werk schuin hield. Ook trok ik met het verwijderen van de tape welke ik aan de onderkant van mijn canvas had gedaan, de verf van de zijkant. Wanneer is eigenlijk het goede moment om tape te verwijderen. Pas na droging of gelijk na het maken? Ik heb nog geprobeerd met blazen met de mond de dikke verf weg te blazen en zo de zijkanten die beschadigd waren weer zwart te krijgen. Mijn kunstwerk…de mooiste tot nu toe…is echter helemaal verpest. Wat kan ik nog doen om het nog toonbaar te maken of moet ik het gewoon als mislukking zien en weg doen?

 17. Hallo Allemaal,
  Wat fijn dat iedereen zo open is.
  Ik heb heel veel geleerd en ben op weg om iets leuks te maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.