Dolfijnen zoeken met een bootje in Porec, Istrië, Kroatië – een aanrader

Dolfijnen zoeken met een bootje in Porec, Istrië, Kroatië – een aanrader

Bij aankomst in Porec, Istrië, vroeg ik aan de mensen van Roan camping holidays wat daar in de buurt een ‘must see’ of ‘must do’ uitstap was om met de kinderen te doen.
Zij raadden ons aan om ’the dolphin tour’ te doen, want dat was de meest romantische excursie.
De kinderen vonden het een geweldig idee om met een bootje op zoek te gaan naar dolfijnen. We boekten dus op een woensdagavond bij Victoria tours een ‘dolphins by sunset tour’.

Waar zitten die dolfijnen dan?

Dolfijnen zitten in alle oceanen en zeeën en dus ook in de Adriatische zee. Tussen Porec en Rovinj komen de dolfijnen in de ochtend en in de avond omdat er veel vis te vinden is in Lim Fjord en omdat het in de avond en in de ochtend rustig is. Er varen dan minder bootjes, er zijn minder jetski’s op het water. Dan voelen de zeezoogdieren zich dus ‘veiliger’.
De schipper komt zelden terug in de haven zonder de dolfijnen te hebben gezien. En moest het toch zo zijn, dan krijg je gewoon je geld terug!

De boeking

We boekten dus op woensdagavond en we zouden worden opgepikt aan de ingang van de camping. De excursie kostte ons 375 Kuna (lokale munt). 150 voor volwassenen en 75 voor kinderen ouder dan vijf jaar. Omgerekend naar Euro’s waren we dus 50 euro kwijt.
We zaten echter te wachten en we zagen geen busje verschijnen op het afgespoken uur! Gelukkig hadden we een telefoonnummer gekregen om te bellen als er iets mis was.
De mensen van Roan hebben het netjes opgelost! Er kwam een taxi en de boot werd in wacht gezet!

Aan boord

We kregen een héél mooi plekje op de boot! Vooraan rechts. Andere mensen moesten voor ons schuiven. Waarschijnlijk omdat we via Roan geboekt hadden of zo, maar het was wel héél fijn, want het bleek achteraf een super plaats te zijn om de dolfijnen te bezichtigen!

Instructies

De begeleiders zeiden dat we héél stil moesten zijn en dat we waarschijnlijk de meeste dolfijnen aan de rechterkant van de boot zouden zien! (Hoera, wij zaten rechts).

Vol spanning naar de zee turen!

Grappig dat kinderen alleen het idee dat er dolfijnen zitten al genoeg vinden om het spannend te vinden. Ze dachten al vanalles gezien te hebben voor we ‘echt’ bij de dolfijnen waren.
Er werd water en wijn (uit plasic bekertjes, dat wel) op de tafels gezet.
Het bleek ook héél moeilijk om ‘stil’ te zijn als er dan effectief een dolfijn gespot werd!

Turen werd beloond!

Maar we werden beloond! We zagen heel wat dolfijnen voorbij zwemmen op toch wel een meter of 3-4 en ook verder. Heel leuk om te zien.
Het werd echter nog toffer! We vaarden naar een plaatsje waar een cluster bootjes bij elkaar lag en die lagen daar uiteraard niet voor niets!
Plots zwommen ze gewoon langs de boot en voor de boot door! Het ging allemaal zo snel! Foto’s maken of filmen ging niet, maar eigenlijk hoefde dat niet – dit was zo een mooi moment, dat vergeet je niet! Het beeld van die dolfijn die uit het water kwam voor de ondergaande zon! WAUW!

Een enthousiaste dochter zat naast me op en neer te wiebelen van blijdschap!

dolfijnen

We kregen nog een paar exemplaren te zien die dan weer wat verder bij de boot vandaan zwommen en het hele uitje sloot af met een prachtige zonsondergang die te zien was vanop het bootje.

De kapitein

De kapitein kwam nog even vragen of we alles goed hadden kunnen zien.  We knikten allemaal!
Dit was echt wel een geslaagde uitstap!

Hoe hebben de kinderen het ervaren?

Voor de jongste was het erg vermoeiend, want we werden om 17:15 uur opgpikt en waren tegen 21 uur terug op de camping. De eerste paar dolfijnen heeft ze gezien, maar ze werd moe en het duurde net iets te lang voor haar.
De oudste heeft zeker dolfijnen gezien, maar hij had niet echt het geduld om te blijven turen en heeft daardoor een paar leuke momenten gewoon gemist!
De oudste dochter had wel geduld en heeft goed getuurd en heeft dus ook het meeste gezien! Ze heeft ook de dolfijnen naast en voor de boot goed kunnen zien, want ze was ‘op tijd’.
Ze was dolenthousiast!

Aanrader?

Dus ja, het is een aanrader om te doen met en ook zonder kinderen! Hele kleintjes hebben er misschien niet zo heel veel aan, want ze hebben vaak niet het geduld om lang te turen in de zee.  Maar ik denk dat ieder kind daarin anders is en dat je als ouders het wel kan inschattenn of het de moeite is om te gaan doen!

Wij zijn in ieder geval héél blij met de ervaring die we rijker zijn.

Welke maatschappij voor de toer?

Ga je ook naar Porec op vakantie en wil je ook dolfijnen gaan kijken, dan raden wij Victoria aan. Ze hebben ‘het foutje’ in de boeking helemaal rechtgezet en maken waar wat ze beloven op de folder!

Dit is dus een tip om te onthouden als je in Porec, Istrië op vakantie gaat!

Neem hem zeker mee! 😉

Take care en tot snel

liefs Ilse

18 Replies to “Dolfijnen zoeken met een bootje in Porec, Istrië, Kroatië – een aanrader”

  1. Zo mooi! Wel heel netjes dat jullie alsnog met de TaXi werden opgehaald en dan ook nog eens de beste plek krijgen op de boot! Die zonsondergang is ook wel heel mooi?

  2. Wij hebben ook geïnformeerd bij Victoria, maar het leek mij best een groter boot. Er mogen max 60 personen mee vertelde ze. Mijn vraag is echter; is het niet te lawaaierig met zoveel mensen en zit je niet te hoog in die boot om mooie foto’s te kunnen maken (Hebben alleen onze telefoon als fototoestel)

    Mvg Bianca

    1. Bij ons viel dat super goed mee. Maar ik kan me wel voorstellen dat niet alle groepen even rustig zijn. Ik ga eerlijk zijn, dat kan de boel verpesten. Foto’s maken zal een uitdaging blijven, zelfs met een goed toestel. Ze zijn snel. Maar zelfs al lukt er geen één foto… het blijft één hele mooie ervaring. De beelden van de dolfijnen rond de boot staan in mijn geheugen gegrift en daar was ik net te laat voor om een foto te maken. Veel plezier als je gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.