Minder plastic gebruiken met deze tips.

Minder plastic gebruiken met deze tips.

We kunnen er niet naast, we gebruiken te veel plastic. En nee, ik ben echt niet heiliger dan de paus, ik wil niet met het vingertje wijzen. Maar feit is wel dat het met kleine aanpassingen, echt al wel met een heleboel minder plastic kan. En dat het tegenwoordig helemaal niet meer geitenwollensok hoeft te zijn is mij echt duidelijk geworden, want er bestaan zoveel super mooie producten die ons kunnen helpen met minder plastic gebruiken.

Herbruikbare boodschappentas

Ik heb er belachelijk veel van die herbruikbare tassen. Vaak vergat ik ze namelijk terug in auto te leggen en dan stond ik daar weer aan de kassa… ZONDER tas! Argh!!! Dus ik heb een mooie collectie van herbruikbare tassen. Sommige zijn gemaakt van gerecycleerde materialen. Andere zijn uit bio-katoen of stof. Wat ik ook ooit doe, is een kartonnen doosje meenemen als ik in de supermarkt mijn herbruikbare tas vergeten ben. Of je ziet me met een toren voor mijn neus en mijn zakken van mijn jas volgestouwd naar buiten lopen – dat kan ook! Hahaha.
Tegenwoordig leg ik mijn tassen echter echt vaker in de wagen dan niet, er is verbetering! (Even trots op mezelf hier!)

Bye bye plastic rietjes

Ja, de wet die het Europees parlement goedkeurde zal in voegen komen. Ten vroegste in 2021 moeten de rietjes, wattenstaafjes en roerstokjes verdwijnen, lees ik op enkele nieuwssites. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat we er zelf al niet vroeger mee kunnen beginnen. Ik vraag een glas voor mijn kinderen ondertussen als ze wat te drinken bestellen. Ze zijn echt wel groot genoeg om gewoon zo te drinken. Wil je toch rietjes gebruiken? Dan zijn er ondertussen echt wel alternatieven op de markt. Eén daarvan zijn de bamboe rietjes. Bamboe is van nature uit al hol, dus het lag echt wel voor de hand om daar rietjes van te maken. Vaak zitten de rietjes in een mooi tasje dat je zo in je handtas kan duwen. Ze wegen bijna niets en nemen niet veel plaats in! En eerlijk ze geven me zo een vakantie gevoel als je ze ziet! 😉
Er zit ook een super handig (en schattig) borsteltje bij om de rietjes schoon te maken!

Micro-plastic de deur niet meer in!

Niet heiliger dan de de paus, dat vertelde ik al over mezelf…. En dat bleek een tijdje geleden ook. Ik maakte een tijdje terug een patroontje om een herbruikbaar sponsje te haken. Het sponsje is dan wel gemakkelijk uit te wassen en het is herbruikbaar. Maar het is wel gemaakt van polyester garen. Uiteraard is een herbruikbaar en uitwasbaar sponsje beter dan een wegwerp, maar het kan nog beter. Mijn lezers kwamen me daar ook op wijzen. Je kan namelijk ook sisal gebruiken, veel beter en geen micro-plastic.
Ook bij verzorgingsproducten zijn er echt al wel alternatieven voor de producten die wel plastic gebruiken in hun potjes. Scrub en parels in doucheproducten bevatten vaak micro-plastics. Beter dus van die niet te kopen. Ik ben erg tevreden van mijn facial scrub zonder micro-plastics, die ook nog eens volledig vegan is EN héél duurzaam wordt gemaakt. Het is een kwestie van er even wat tijd in te steken! 😉

Bamboe koffiebeker

Gebruik geen plastic drinkbekers! Ook daar zijn super mooie alternatieven voor zoals bijvoorbeeld de bambo coffee to go cup. Zelfs het deksel van deze beker is uit hetzelfde materiaal gemaakt als de beker zelf. Dat is bij andere bekers niet vaak zo. Er zit wel een silicone rand in, want lekken dat zien we dan weer niet zitten. Deze bekers hebben echt super mooie designs. Deze bekers kunnen perfect in de vaatwasser! Wat ik ook zo leuk vind aan deze bekers is dat ze gemaakt zijn van bamboe pulp, dat is overschot van bamboeproductie. Geweldig duurzaam dus. En met deze bekers is het niet moeilijk dat minder plastic gebruiken.

Minder plastic met Bamboo beker

Papieren zak voor brood/groenten

Kies bij de bakker voor een papieren zak voor brood. Dat is toch echt een kleine moeite!

Voor fruit en groenten hebben een aantal supermarkten ook wasbare tasjes in de aanbieding! Ik durf ook losse stuks op de band te leggen. (Ge moet ze toch  nog wassen eh! 😉 )

Koop grotere hoeveelheden

Dat is zowel voor je budget als voor de hoeveelheid plastic die je gebruikt een goed idee, die grotere hoeveelheden aankopen.

Nog een extra tip

Duurzame ondernemingen

Wil je (online) kopen, bekijk dan even op voorhand wat de ondernemingen doen aan duurzaamheid op vlak van productie en transport. Ik zal bijvoorbeeld al bij een kleine zelfstandige dat je kon kiezen om geen confetti in je doosje te laten steken. Bij een grote baby-winkel, die zelf ook heel veel duurzame producten verkoopt, zag ik de optie om een oude doos te hergebruiken om de producten te laten versturen. Sommige ondernemingen werken bewust met producten enkel uit Nederland en België! Ze zijn echt de duurzame ondernemingen. Vaak ga je ook zien dat deze ondernemingen kiezen voor hout in plaats van plastic of nadenken over milieuvriendelijke verpakkingen en dergelijke. Zeker de moeite om dat eens te bekijken dus!

Minder plastic gebruiken… Wat is jouw ultieme tip?

Take care en tot snel

Liefs Ilse

Ik kreeg de rietjes en de koffiebeker van Cayboo.nl. Zij hebben een prachtige webshop boordevol leuke ecologische producten en een super service.
Als je dus jouw steentje wil bijdragen om het met minder plastic te doen, dan raad ik jullie aan zeker eens bij deze top webshop rond te kijken! 

3 Replies to “Minder plastic gebruiken met deze tips.”

  1. Ik koop veel bij een winkel met biologische producten. Je kunt groente en fruit zelf afwegen en in zakjes van papier of composteerbare zakjes stoppen (gemaakt van mais). Zelfs voorgesneden groenten is steeds vaker verpakt in dit materiaal.
    Bij Deen en de Spar gebruiken ze ook goede zakjes voor los fruit.

  2. Op de markt koop je kaas en aardappels zonder plastic verpakking. Kaas in herbruikbaar papier en de aardappels gaan los in mijn linnen tas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.