Sponsje haken doe je zo! Ecologisch handmade!

Sponsje haken doe je zo! Ecologisch handmade!

Vorige week kwam ik per toeval sponsgaren tegen in het Kruidvat. Ik wilde al best lang eens sponsjes haken, want als je dit garen gebruikt, dan kan je jouw eigen sponsjes gewoon uitwassen! Je gooit ze in de wasmachine, wast ze op 60 graden en hup, je kan ze opnieuw gebruiken. Aangezien ik toch wel wat groen ben ingesteld, vond ik dat een super idee, maar ik had de moeite nog niet genomen om het garen aan te kopen. Nu het zo naar me lag te lachen in de schap, kon ik  niet anders, ik ging een sponsje haken met sponsgaren!

Een rond sponsje haken

Op de wikkels staat een link waarmee je een patroontje kan vinden voor een rond sponsje. Héél goed uitgelegd en er staat ook een videootje bij dat je stap voor stap kan volgen! Op zich prima, maar ik heb het om de één of andere reden helemaal niet op ronde sponsjes. Hahahaha
Ik wilde dus een andere spons, een grotere rechthoekige, waar ik eventueel ook gewoon de ramen mee kan wassen of zo! Ik ging dus zelf aan het proberen en maakte deze rechthoekige spons in sponsgaren:

Een rechthoekig sponsje haken:

Ik heb 26 lossen opgezet en dan 25 vasten gehaakt in de tweede losse van de naald. (25 vasten)
Dan ben ik gewoon rijtjes op en neer gaan haken om zo toch een beetje ribbels te krijgen in mijn spons. Ik haakte zo 20 rijen en hechtte af. Gebruik een haaknaald die op de verpakking  staat van het garen. 

Een lapje was te weinig, dus ik haakte een tweede lapje voor mijn spons.

Toen ik de twee lapjes had, heb ik ze met vasten rondom door de twee randen van de gehaakte lapjes aan elkaar gemaakt.

Sponsje haken om te schuren

Van een volger op instagram, die het garen had gezien, kreeg ik de tip om ook eens een metaaldraad door het sponsje mee te haken. Op die manier krijg je een echt schuursponsje om aangebrande pannen zuiver te maken. Maar ik heb natuurlijk noooooooooit aangebrande pannen. ( 😉 ) – Of ik heb gewoon op dit moment geen metaaldraad in huis om een sponsje te haken en had ook geen tijd meer, dat kan ook! 😉

Lees ook: leren haken – hoe begin je daaraan?

Lees ook: Pannenlappen haken met de blanket stitch.

Crea-cross linkparty – Handmade

Beneden kunnen jullie via de blauwe knop jullie creaties linken die naar een (openbare) foto gaan of naar een blogpost!

Natascha maakte een haarclipjes bord helemaal zelf en laat jullie op haar blog mijn mamamomenten even zien hoe ze dat deed, ga dus zeker eens bij haar langs!

Voor vandaag wens ik jullie nog een mooie creatieve dag!

Take care en tot snel!

Liefs Ilse

[inlinkz_linkup id=777526 mode=1]

 

11 Replies to “Sponsje haken doe je zo! Ecologisch handmade!”

 1. Ik snap het helemaal, dat je ’t garen niet kon laten liggen. Zou net het hetzelfde hebben… Het is zo’n projectje dat ik ook nog wel eens wil proberen, maar dat er nooit van komt. Waar ik vooral heel benieuwd over ben: werkt het goed? Zowel het schrobben van je (niet-aangebrande ;-)) pannen als het uitwassen? Maar misschien wat vroeg om daar al echt iets over te kunnen zeggen :-S?

  1. Wel stift van de tafel ging bijzonder goed. Dat heb ik al getest. Voor pannen heb ik hem nog niet gebruikt, maar kreeg de top om metaaldraad mee te haken voor een echte aangebrande pannen schrobber.

 2. Hello, zit er plastic in dit garen? Indien ja, dan zoek ik verder naar een plastic-vrij alternatief, want zonder microplastics is het pas ecologisch!

  1. Het is idd polyester en dat is jammer. Maar een uitwasbaar in plaats van een ‘we smijten het weg’ vind ik al een mooi opstapje. Elk klein beetje helpt denk ik dan…

   1. Ja, het is jammer dat je geen natuurlijk touw hebt gebruikt.. Ik wil zelf sponsjes gaan maken van jute of sisal. Op die manier spoel ik ook geen microplastic door de afvoer en help niet mee aan de plastic soep..

    1. Nog beter inderdaad. Misschien moet ik dat ook eens proberen. Maar ik blijf er wel bij dat uitwassen al beter is dan weggooien en nieuwe kopen. Stap voor stap leer ik bij. 😊

    2. Helemaal mijn idee. Of je nu een gekocht groen sponsje neemt of er zelf een haaks van plastic, het resultaat blijft hetzelfde: de plastic soep in de zee, met het verorberen van de microlastics door seafood.

     1. Het is duidelijk Dames, ik haak ze voortaan met andere ecologische materialen. Het patroon blijft echter wel hetzelfd. Met of zonder plastic in de draad….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.