Leren haken – Hoe begin je daaraan? Tips and tricks

Leren haken – Hoe begin je daaraan? Tips and tricks

“Jij moet dat toch kunnen, haken!? Jij bent zo handig in die DIY dingen! Kan jij geen inktvisje haken voor couveusekindjes?” 
Een kennis van me vroeg me dit een tijd geleden. En ja, ik en best handig en ik had vroeger in de lagere school wel leren haken, maar ik wist er echt niets meer van! Hoe moest ik daar dan aan beginnen?! 

Leren haken uit een boekje

Ik kocht me een boekje met amigurumi diertjes in. Het was volgens de kaft een boekje dat ook echt wel kon dienen voor beginners. Knuffeltjes haken ‘in het rond‘ (wat amigurumi eigenlijk gewoon betekent in het Japans) is ook echt niet zo moeilijk. Je hebt er maar een bepaald aantal steken voor nodig.
Toch ging dat haken via de fotootjes niet zo heel erg gemakkelijk. Ik had nog wat overschotjes garen liggen van knutselprojecten en begon met het haken van de goudvis uit het boekje. Goh wat was ik trots op het misbaksel vol gaten! Ik liet het vier aan mijn zoontje zien: “Ohhhh, mooie kip” kon hij uitbrengen! 
Ik zakte zowat door de grond! Maar als ik eerlijk ben, dan leek het ding ook echt meer op een kip! 

Youtube bracht redding om te leren haken 

Tegenwoordig bestaat er echt van alles wel een YouTube filmpje! Van elke steek en kan je een filmpje vinden. Ik leerde hoe je een magische ring kon maken om te starten met een knuffel en hoe je een losse steek en een vaste maakte. Via YouTube bleef ik nieuwe steken en trucjes bekijken en toepassen. Zo werd ik langzaamaan beter en beter in het toepassen van de steken. Uiteraard vraagt het leren haken ook tijd, maar je kan het echt snel leren! 

Mijn tips voor mensen die willen leren haken:

 1. Kies jouw manier om het te leren
  Sommigen zullen perfect kunnen leren om te haken via de instructies vanuit een boekje. Bij mij werkte dat totaal niet. Anderen die visueel zijn ingesteld, zoals ik, gaan via YouTube een heel eind komen. Maar als je iemand kent die het je kan leren, dan is het natuurlijk ook gewoon gezellig om dat te doen! Kies wat voor jou het beste werkt! Ondertussen kan ik wel perfect patronen lezen uit een tijdschrift of op internet. Maar om het te leren was voor mij het visueel voorgedaan zien op YouTube echt DE manier.
  Bij grote projecten zoals CALs (Crochet ALongs, waarbij je elke week een stuk van een patroon van een groot haakproject krijgt) worden ook filmpjes vrijgegeven. Meestal kijk ik die ook nog altijd, zelfs nu ligt me dat gewoon beter.
 2. Ga voor kwaliteit haaknaalden
  Tegenwoordig kan je al vrij goedkoop aan ergonomische haaknaalden komen. Ik raad dat ook al aan vanaf het begin. Zeker omdat je vaak net in het begin je naalden nogal krampachtig zal vasthouden, is het ook dan beter om al meteen te investeren in degelijke haaknaalden. Als je start met amigurumi dan kan je beginnen met een 2,5 of een 3 mm. Daar kom je echt al een heel eind ver mee. 
  Ergonomische haaknaalden zijn diegene met een bredere grip. Zo ga je minder snel last krijgen van je vingers of je pols. Zeker bij langere periodes achter elkaar haken kan ik mijn goede haakpennen niet missen!leren haken - tip: gebruik ergonomische naalden
 3. Kies voor wol en garen van een goede kwaliteit.
  In het begin heb ik een paar projecten gemaakt met minder kwaliteit garen. Ik merk daar nu ook bij het haken zelf verschil in. Vaak splitst het garen bij het haken of als je eens stukje uit moet trekken, dan komt het vast te zitten en moet je de draad overtrekken. Die ene leuke trui met het minder kwaliteit garen was na twee keer voorzichtig wassen echt klaar voor de kledingcontainer. Wat was dat zonde van alle tijd en energie zeg! Ik heb echt wel geleerd om voor kwaliteit te kiezen als het aankomt op haakgaren.
 4. Pinterest, facebook en instagram bezoeken voor inspiratie
  Ze zijn zo belangrijk voor mij om inspiratie op te doen, deze social media kanalen. Pinterest staat vol met super toffe projecten. Zowel langere als kortere, moeilijke en makkelijke. Op facebook heb je heel mooie groepen waar mensen hun creaties aan elkaar tonen en tips geven rond het gebruikte garen of patroon. En ook op instagram vind je prachtige foto’s om inspiratie op te doen! Ik heb ook zelf een groepsbord voor Nederlandstalige haakpatronen gestart, waar ik met andere bloggers onze patroontjes op deel. Altijd handig om daar ook eens te komen kijken.
  Je vindt het bord Nederlandstalige haakpatronen via deze link
 5. Gebruik een haakschema om steken uit andere talen te ‘vertalen’
  Engelse haaktermen verschillen toch wel wat van Amerikaanse. Dus als je gaat leren haken zal je waarschijnlijk wel eens een fout maken als je begint met een patroon. Ook ik heb daar wel fouten tegen gemaakt in het verleden. Beginnen met een patroon en dan zien als je bezig bent dat het toch echt wel een hele vreemde vorm krijgt. Hoogst waarschijnlijk heb je dan Engelse en Amerikaanse haaktermen verwisselt. 
  Nederlands  Engelse termen UK Amerikaanse termen
  Losse (l) chain chain
  Halve vaste (hv) Slip Stitch (st) Slip Stitch
  vaste (v) double crochet (dc) single crochet
  stokje (st) treble crochet (tc) double crochet
  half stokje (hst) half treble crochet (htr) half double crochet(hdc)
  dubbel stokje (d.stk) double treble (dtr) treble crochet (tr)
  driedubbel stokje (3d.stk) triple treble (trtr) double treble (dtr)
  sla over miss skip
  Minderen  decrease decrease
  meerderen  increase increase

Gemakkelijke haakprojecten vinden als beginner.

Ik vond het als beginnend haakster wel niet zo gemakkelijk om simpele projecten te vinden. Vaak vond ik de projecten te lang duren of toch nog net iets te moeilijk als beginner. Als ik veel moest gaan opzoeken, dan was ik het soms al snel beu. Toen ik dan dus eindelijk zo ver was dat ik patroontjes en werkbeschrijvingen kon gaan uitwerken, koos ik ervoor om gemakkelijke projecten uit te schrijven. Mensen die willen leren haken kunnen dus hier op mijn blog toffe, bruikbare projecten vinden om te haken. Ook kinderen die het aan het leren zijn gaan toffe haakprojecten kunnen vinden die toch niet te lang duren!
Vergeet de zoekmachine Pinterest ook niet! Daar vind je ook een schat aan informatie. 

Lees ook: Hoe vind je haakpatronen met pinterest?

Wat zijn goede startprojecten als je wil leren haken?

Ik zet een aantal van mijn gemakkelijke patronen voor beginners op een rij:

Granny patroontjes

Patroontjes waarbij de granny stitch gebruikt wordt zijn echt heel erg simpel en erg dankbaar om mee te starten!

Patroon voor poncho met mouwen voor beginnende hakers. 

Patroon voor hoedje bij poncho met mouwen.

Heen en weer haken met vasten

Tutjeskoord haken voor beginnende hakers + tips voor lengte en materiaal.

Muziekster haken als kraamcadeau

Boekenlegger in de vorm van Dikkie Dik.

In het rond haken:

Een mooi project om mee te beginnen zijn bijvoorbeeld basismutsjes.
Ook daar heb ik een artikel over geschreven met tips, tricks en variaties om je op weg te helpen. Basis mutsen zijn super simpel en geven meteen een bruikbaar iets om te dragen! Bovendien kunnen voor kindermutsen ook perfect de restjes garen worden gebruikt! 

Patroon voor een trollenmuts te haken. 

Zo, als je dus twijfelt of haken wat voor je is zou ik zeggen: “Proberen!”
Ik heb het mezelf helemaal kunnen aanleren!
Mis ik misschien nog ultieme tips? Dan lees ik ze graag in de reacties hieronder!

Eenmaal de smaak te pakken

Wat doe je dan allemaal met die haakwerkjes? Je kan bijvoorbeeld leuke knuffels verkopen. Ik zie ook heel veel haaksters werken voor goede doelen zoals de inktvisjes voor couveusekindjes of de girafjes voor vluchtelingen.

Take care en tot snel
Liefs Ilse

6 Replies to “Leren haken – Hoe begin je daaraan? Tips and tricks”

 1. Ik leerde het bij femma, boekjes en youtube doen het niet voor mij, ik heb echt iemand nodig die het me persoonlijk kan uitleggen. Na 3 workshops kon ik ermee aan de slag en nu is het vooral iets voor de winter.

 2. Ik kan geen dag zonder haken, het is voor mij een middel om s avonds niet in slaap te vallen in de stoel voor de t.v.
  De actie voor kindjes of vluchtelingen is geweldig, ik doe mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.