Meer bewegen als mama – heel fijn, maar hoe dan?! 6 tips!

Meer bewegen als mama – heel fijn, maar hoe dan?! 6 tips!

Ondertussen ben ik toch ongeveer een week of tien bezig met mijn luie gat op te tillen en te ‘proberen’ meer te bewegen.

Ik benadruk hier het woord ‘proberen’, want ik weet dat het als (full-time?) werkende mama van drie (of meer) kleine kinderen dat echt niet zo vanzelfsprekend is.
Laat staan als je een alleenstaande mama bent.  En met mijn man voor de vierde keer op drie maanden tijd in China voor een langere periode, ben ik net in die maanden dat ik meer wilde proberen te bewegen, vaak even alleenstaande mama geweest.

Meer bewegen een paar tips:

1) Stel niet meer uit, begin vandaag!

Ik neem het je niet kwalijk, ik ben ook goed in dingen voor me uitschuiven.  Nooit was het een goed moment om te beginnen: manlief moest weer naar het buitenland, ik heb een drukke werkweek, ik voel me niet super, ik heb geen tijd,….
Nee, je begint nu, vandaag, na het lezen van dit artikeltje, niet morgen!

En geloof me, hervallen in uitstelgedrag is erg makkelijk, ik weet dat hoor! En hier het bewijs:
wp-1457526834134
Tadaaaaaaa: mijn wekelijks aantal stapjes van de week van 8 tot 14 februari, de weken dan manlief vorige keer in China zat.
Je ziet duidelijk een verschil met de weken dat hij thuis was, het is dan gewoon makkelijker om te gaan hardlopen of te voet naar de winkel te stappen.
Maar het mag van mezelf geen excuus meer zijn.  Het laatste balkje is van deze week, het aantal stapjes deze week is al hoger dan het aantal stapjes van die weken dat hij vorige keer weg was.
Yay for me 😀

2) Begin klein

Verwacht van jezelf niet dat je in een maand tijd een halve marathon gaat lopen, maar zoek momenten uit waar je een beetje tijd hebt om actief te zijn.
Ik heb gemerkt hoe langer je bezig bent, hoe gemakkelijker het wordt om meer momenten in te plannen dat je actief kan zijn.  Het gaat steeds makkelijker.
Wat bedoel ik nu met begin klein?
Als je kindje naar de zwemles gaat, parkeer je jezelf niet in de cafetaria, maar neem je je zwempak mee en ga je baantjes trekken terwijl het zwemles is.
Wie weet krijg je wel een bijzonder moment cadeau zoals ik vorige week.  Terwijl ik naast mijn zoontje zwom, behaalde hij zijn 25m. diploma.  De laatste meter zwom hij naar mij toe en fier dat hij was.
Dat moment was niet half zo mooi geweest vanuit de cafetaria – just saying 😉

12784092_172903566425164_278626822_n

3) Zorg voor jezelf een stappenteller

Nee, dat kost niet veel geld!  Dat maak je zo duur als je zelf wilt.  Je kan een stappenteller app op je telefoon installeren.
Je kan ook een activity bracelet kopen.
Natuurlijk moet je zelf eerst de wil hebben om ook effectief je stappen te halen. Dat ding aandoen en er niets mee doen is natuurlijk idioot.
Je zou elke dag zo’n tienduizend stappen moeten zetten.  Toen ik merkte dat ik daar vlotjes aankwam, heb ik mijn dagelijks aantal omhoog gezet naar 12 000
Vorige week heb ik dan elke dag minstens 12000 stappen gezet,  nu heb ik mijn dagelijks aantal gisteren omhoog gezet naar 14 000.
Als je merkt dat je in het begin nog niet eens aan die 10 000 komt, zet dan je dagelijks aantal ook niet omhoog.  Je moet eerst vlotjes die 10 000 halen voor je dat doet.
Als je naar je stappenaantal kijkt moet je niet het gevoel hebben dat je voor een onmogelijke opdracht staat, dat werkt echt niet motiverend.
Begin klein, remember?
4) Zoek bewegingsmaatjes

Babbel met mensen over meer bewegen, je zal snel ‘maatjes’ vinden die ook meer willen bewegen, soms zelfs ‘maatjes’ die dezelfde activity bracelet hebben.
Ik zie bijvoorbeeld hoeveel stappen mijn fitbit vriendjes  hebben en kan hen toejuichen als het goed gaat of aanmoedigen als het wat minder gaat.
Je kan elkaar uitdagen om tijdens de werkweek de meeste stapjes te zetten.  Zie het niet als competitie, maar als extra motivatie.

5) Post op social media (als je jezelf daar comfortabel bij voelt)

Ik post op instagram en facebook als ik ben gaan hardlopen of als ik een goed aantal stappen heb behaald.
Niet om op te scheppen, er valt nog niet veel op te scheppen, want ik loop nog super traag! :p
Het is vooral voor mezelf.  (Net als bloggen eigenlijk)
Heel wat super actieve mensen liken op instagram je foto’s, ook al heb je maar een kleine vooruitgang gemaakt. Dat motiveert!

 

6) Doe het voor jezelf en enkel en alleen voor jezelf.

Ik vond bij Erica Cook een hele mooie quote.

Bk4yu0nIQAAsytQ

Het gaat me ook niet om de competitie!  Ik doe dit voor mezelf.  Ik doe dit omdat het beter is om te bewegen dan op de bank te blijven zitten.
Ik doe dit omdat ik me echt stukken beter voel, omdat ik meer energie heb nu.
Ik doe dit omdat ik gezonder wil zijn en als jij dat ook wilt, begin je vandaag, begin je klein met een stappenteller en zoek je bewegingsmaatjes en post je op instagram (of twitter of facebook of tumbler,…) je eerste afgelegde kilometer – want meer bewegen is gezond!
Succes en ik kom je al zeker aanmoedigen op instagram als je dat graag wil!  Go for it mama! 😉

Heb je nog extra tips om meer te bewegen?  Ik hoor ze graag!

Volg je ook mee op facebook, instagram en twitter

2 Replies to “Meer bewegen als mama – heel fijn, maar hoe dan?! 6 tips!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.