Airbrush voor beginners – T-shirt airbrushen

Airbrush voor beginners – T-shirt airbrushen

Airbrush, waarbij je met behulp van een compressor verf spuit met lucht is een super mooie techniek. Het lijkt een beetje op graffiti en is echt wel stoer. Graffiti spuiten heb ik al wel een paar keer gedaan en dat is een echte handigheid waar je wel wat oefening voor nodig hebt. Voor airbrushen leek me dat oefenen zeker ook een must, uiteindelijk word je met die dingen gewoon beter door het te doen. Maar ik had het zelf nog nooit gedaan en als ik de prijzen opzocht, dan zat je toch al snel aan een kleine investering. Maar toen ontdekte ik de airbrush met compressor van Crafts and co. Deze set heeft een prijsje waar ik het wel voor zou willen riskeren. Stel dat het toch niets voor je is, dan is je inverstering ten minste niet zo groot.

airbrush crafts and co

Wat kan je allemaal met die airbrush doen?

Uiteraard kan je er mee ‘schilderen’ op doek, papier en kaarten en eventueel op voorwerpen. Maar met eetbare verf kan je er ook taarten mee decoreren! Hoe cool is dat?! En zelfs bodypaint kan met deze airbrush gebruikt worden! Super cool dus!
Maar ik wilde vooral eens zien of ik er leuke dingen mee kon maken en of het handig werkt!

Airbrush in elkaar zetten

Het toestel werd mooi in een doosje geleverd en de onderdelen gingen vlot in elkaar. Slangetje aan de compressor, slangetje aan de airbrush, verf erin en klaar om te beginnen.

Waar let je best op?

  • Bescherm je kleding en je werkoppervlak. Als je de airbrush aanzet, zal hij onmiddellijk verf beginnen spuiten.
  • Als je sjablonen of voorwerpen gebruikt (zoals ik met de puzzelstukken verderop in dit artikel) dan kan je ook best handschoenen gebruiken. Je bent namelijk geneigd om dingen vast te gaan nemen, aangezien de airbrush lucht spuit en lichte voorwerpen zouden kunnen verplaatsen als je bezig bent.
  • Zorg ervoor dat je een testblad of test stukje bij de hand hebt voor elke keer dat je begint met spuiten
  • Start met een paar druppels – dat is echt voldoende!
  • Maak tussen elke kleur je airbrush zuiver zodat de naald niet verstopt geraakt.

T-shirt airbrushen

Ik wilde graag een T-shirt met puzzelstukken airbrushen. Met textielverf kom je dan al een heel eind. Zorg dat je verf gebruikt die dun genoeg is en dus geschikt om te airbrushen. Het icoontje op de verpakking:

Afbeeldingsresultaat voor airbrush icon on paint

Omdat je niet te overmoedig moet starten als je een nieuwe techniek wil aanleren, vond ik het een goed idee om te beginnen met één kleur.
Ik heb de puzzelstukken in de vorm van een hartje gelegd en dat “geschilderd” met de airbrush.

Maar omdat ik ook wilde proberen wat ik nog kon, maakte ik nog een tweede test-shirt voor één van de kinderen. Gewoon om te zien hoe dat zou lukken. Het is duidelijk een speelshirt geworden, maar tegen de zomer wil ik zeker nog shirtjes maken met de airbrush en telkens het niveau wat hoger leggen voor mezelf! Geef jezelf te tijd om het beter onder de knie te krijgen! 😉

Toch kon ik al héél gemakkelijk een leuk ontwerp maken met één kleur, zonder ervaring met airbrushen! Dit zou ik ook echt in kleinere klassen durven doen op de middenschool!

Airbrush T-shirt

Wat ik leerde van het test-shirt

  • Net zoals met schilderen begin je best met de lichtste kleur eerst. Ik heb ook geprobeerd om het hartje bovenaan een stuk zwart te maken, het te laten drogen en dan met rood er terug over te gaan. Nat leek het te lukken, maar het zwart is te hardnekkig en kwam na droging er echt wel terug door! (Links boven hartje op foto onder)
  • Druppels wegwerken is bijna onbegonnen werk. Ook deze komen er terug door, ook als je er iets anders van probeert te maken. (Geen idee of dit op canvas ook zo is, maar op textiel dus wel!)
    Ik had een druppel in de L van Leni en die zie je nog. Ik had ook een druppel links, waar het zwarte hartje stond. Die heb ik dus wel kunnen ‘verdoezelen’. De druppels werden bewust gezet om te zien of ik het zou kunnen ‘oplossen’ moest het mislopen.
  • Mengen vond ik toch mooier als het op voorhand in een apart potje werd gedaan. Als er bijvoorbeeld al geel in je airbrush zit, en je doet er blauw bij, dan wordt het wel groen, maar je gaat verschillende tinten hebben in je vlak. Dit kan trouwens een heel mooi effect geven, maar als je een egale kleur wil, raad ik aan om de verf op voorhand in een potje te mengen. Van blauw naar groen deed ik door geel bij heb blauw te doen dat ik al had. In de andere volgorde was het waarschijnlijk ook beter gelukt.
  • Ik testte ook uit wat er zou gebeuren als ik de airbrush niet telkens zuiver zou maken tussen de twee kleuren door. Wel, bij kleur drie zat de airbrush verstopt en dan werkt hij dus niet meer! 😉 Maar door hem dan grondig te reinigen, ging hij weer perfect werken! Hoera! 🙂
  • Wit over zwart geeft een leuk effect, maar het heeft laagjes nodig!
  • Leg zeker ook een stuk karton tussen het shirt als je spuit! De verf drukt door!

 

Airbrushen iets voor jou?

Wil jij ook al lang leren airbrushen, maar vond je het een te dure investering? Dan is deze set zeker de moeite waard om uit te testen.
Weet dat alle technieken wat tijd vragen, maar dat je met simpele projecten zeker al wel mooie resultaten kan krijgen. Begin met 1 kleur, test wat uit op goedkope canvas doeken, gebruik sjablonen,… Op die manier kan ook iemand die nog geen enkele airbrush ervaring heeft, al coole projecten uitwerken met deze set.
Ik vond het zeker leuk om te doen en wil voor de kinderen nog een Airbrush T-shirt maken met hun naam. Ook wil ik nog een koffiekopje proberen te airbrushen. Uiteraard laat ik jullie dan weten hoe dat gelopen is!

Zou jij ook wel eens willen proberen om met een airbrush te werken? Wat zou jij er dan mee maken? Laat het me zeker weten in de reacties.

Take care en tot snel

Liefs Ilse

 

Wij mochten deze airbrush uittesten van crafts and co. De materialen werden ons gratis ter beschikking gesteld. 

8 Replies to “Airbrush voor beginners – T-shirt airbrushen”

  1. Ik heb textiel verf dylon gebruikt en het resultaat is zeer mooi maar als ik eraan kom hebben men handen de kleur van de jurk. Hoe los je dit op wassen is geen optie meer 😬

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.