21 tips om te besparen

21 tips om te besparen

De broeksriem moest wat strakker, want mijn man nam ontslag en begon een eigen zaak. Die zaak had wat tijd nodig om op gang te komen. We waren een tijdje van ons spaargeld aan het eten. Ondertussen loopt de zaak en heeft hij mooie projecten binnen. Dat komt dus wel goed. Maar aangezien ik nu heb beslist om nog een tijdje niet te gaan lesgeven, krijg ik ook geen loon. Het feit dat we wat beter op ons budget moeten letten is trouwens best goed hier in huis. We kregen uiteraard heel wat tips op te besparen van mensen rondom ons. Welke tips passen we toe en welke lukken nog niet zo goed?

21 tips om te besparen

 • Een weekmenu opstellen zodat je minder vaak in de supermarkt komt.
 • Een boodschappenlijstje opstellen en je er aan houden.
 • Grotere hoeveelheden kopen en deze dan invriezen.
 • Lees de reclamefolders en kies dan wat je waar gaat kopen.
 • Ga naar verschillende winkels voor de aanbiedingen.
 • Koop tweedehandskleding.
 • Verkoop kleding die te klein is.
 • Vergelijk energieleveranciers en maak de overstap indien nodig.
 • Doe de lichten uit.
 • Kweek je eigen groeten.
 • Schrijf op wat je uitgeeft.
 • Zet de verwarming één graad minder.
 • Drink water uit de kraan.
 • Zeg abonnementen op.
 • Stel een budget op.
 • Kook zelf.
 • Doe mee aan een groepsaankoop.
 • Blijf uit de action en dergelijke winkels weg.
 • Eet eerste de vriezer leeg.
 • Probeer aan carpoolen te doen.
 • Vergelijk de brandstofprijzen aan de pomp.

Lukt het ons om te besparen?

Geen spaargeld

Héél fier moet ik zeggen dat we de laatste paar maanden zijn rondgekomen zonder aan onze spaarcenten te moeten gaan. En daar was de dure maand december bij! Hoera!

Boodschappenlijstje, weekmenu en reclame

Ik was begonnen met een weekmenu op te stellen en een boodschappenlijstje, maar ik moet ook toegeven dat het ondertussen weer wat naar de achtergrond is verdwenen. Dat komt vooral doordat ik gecrasht ben. Het staat wel op de planning om dat weer te gaan opnemen, want het brengt gewoon rust.
Ik koop ook grotere hoeveelheden en vries is, ik kijk naar aanbiedingen en hou daar rekening mee.

Tweedehands

Tweedehands kleding kocht ik al wel voor de kinderen, maar daar kan ik echt nog in verbeteren. Voor mezelf heb ik dat vroeger meer gedaan, misschien kan ik dat ook wel eens terug opnemen.

Elektriciteit en brandstof

Mijn man heeft slimme lichtknopjes geïnstalleerd, zodat de lichten die altijd werden vergeten ook effectief uitvallen na een tijdje. Brandstofprijzen worden echt vergeleken. Mijn man is daar erg consequent in.

Zelf koken

We koken echt meer zelf. We gingen veel vaker uit eten en als we frietjes aten, dan gingen we naar de frituur. Nu bakken we ze negen van de tien keer zelf.
Er zijn abonnementen opgezegd, toch heeft mijn man er één stiekem verlengd en dat was mijn abonnement op Flow. Daar kon ik nu echt niet boos om zijn. We drinken water uit de kraan en we hebben ook een sodastream aangeschaft omdat mijn man graag bruiswater drinkt. Twee keer win, want dat is ook beter voor het milieu.

Wat doen we (nog) niet.

Een budget maken en opschrijven wat we uitgeven blijken echt super tips te zijn, toch zijn we daar nog niet aan toegekomen.
De auto weg doen of carpoolen is geen optie. Waarschijnlijk komt er wel een elektrische wagen voor de zaak. Groepsaankopen heb ik nog niet goed bekeken, maar is zeker nog een optie.

Trots op onszelf

Ik ben best trots op onszelf dat we het op een paar maanden tijd al zo goed hebben gedaan. We hebben nog veel bij te leren, maar dat komt wel goed!

We hebben trouwens  niet te klagen, want er zijn mensen die het veel zwaarder hebben.
Lees ook: Als Kerstmis vieren niet vanzelfsprekend is.

Ben jij ook zo trots op jezelf als het je lukt om te besparen? Welke tip ontbreekt er écht nog in ons lijstje?

Take care en tot snel

Lief Ilse

8 Replies to “21 tips om te besparen”

 1. Wij eten elke week bij mijn schoonouders, dat scheelt toch weer boodschappen voor een hele maaltijd voor vier personen. En het is nog gezellig ook.
  Volgens mij was minderen met de auto geen optie voor jullie toch? Ik heb een scooter gekocht toen we een poos zonder auto zaten (alleen de auto van de zaak van mijn man) en daar bespaar ik nog heel veel parkeerkosten mee. Ben elke week wel in Rotterdam en dat betaald parkeren tikt wel aan. Maar ook met auto loont het om uit te zoeken waar precies de grens ligt van betaald parkeren of waar het net iets duurder is. Dan maar een klein stukje verder lopen. 😉

 2. Goede tips! Ik eet regelmatig mijn vriezer/voorraadkast leeg en stel altijd een lijstje op. Zo koop ik nooit “teveel”. Het helpt echt.

 3. Het opstellen van een weekmenu is echt een hele goede tip, maar je moet er vaak éven voor gaan zitten. Mijn tip is dan ook om dat makkelijker te maken. Maak 10-14 kaartjes met menu’s/recepten voor de komende 3 maanden (ze zijn altijd opnieuw te gebruiken). Als je echt niet weet wat je de komende week gaat eten, trek je blindelings 5-7 kaartjes en voilá: je weekmenu!
  Het kan zijn dat je het saai vindt om maar uit een beperkt aantal recepten of menu’s te kiezen, maar als dit recepten zijn die je graag en makkelijk kookt en die iedereen lekker vind, dan zou dat echt geen probleem hoeven te zijn! En ja, daar mag ook bij staan ‘frietjes met kip/hamburger’ of ‘zelfgemaakte pizza’.

 4. wij besparen met te stoken van gratis hout,de was is gedaan met oude stukken sunlight zeep aan 1€ stuk van de rommelmarkt .Koop geregeld bij to go to good (echt interessant).
  Ik heb digitale abonnement op de krant en voor tijdschriften wisselen we onder vrienden.
  In de kringloopwinkel of de rommelmarkten kan je mooie en goedkope kleren kopen ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.