Minder inkomen – dat is aanpassen hier in huis!

Minder inkomen – dat is aanpassen hier in huis!

Vijf maanden geleden nam mijn man een serieuze beslissing op carrièrevlak! Hij nam ontslag bij het bedrijf waar hij tien jaar had gewerkt en begon een eigen zaak als freelance ICT en technisch consultant. Het was iets wat al lang zat te sluimeren en een beslissing die gewoon gemaakt moest worden. Maar bij mij heerste vooral even paniek! Want mijn man had het hoofdinkomen hier in huis en met deze beslissing zou er, zeker de eerste maanden, serieus minder inkomen binnen komen!

Voetjes op de grond

We hebben het financieel goed gehad de voorbije jaren. Daar hebben we enorm veel kwaliteit tijd als gezin voor afgegeven. Geld is handig, maar het maakt echt niet gelukkig! In gesprekken heb ik vaak gezegd dat ik met minder ook tevreden was.

Bij het opstarten van de zaak moesten we bij de boekhouder aangeven wat onze jaarlijkse kosten waren. Van daaruit konden we dan zien welk loon we vanuit de zaak moesten uitkeren aan mijn man. Toen we dat hadden uitgeteld, zat ik met verbaasde ogen naar het getal te staren! Hebben wij DAT uitgegeven?! Damn! 

Hoeveel minder inkomen dan?

“Jij werkt toch nog!” hoor ik je denken en ja, ik werk, al is het iets meer dan halftijds. En uiteraard krijgen we kinderbijslag. Dat loon en die kinderbijslag dekken onze vaste kosten per maand. 

Ons inkomen is de laatste maanden 1/4 tot in sommige maanden 1/6 van wat het de voorbije twee jaar is geweest. 
Dat wil dus zeggen dat er moest worden in de uitgaven en dat ik veel beter moet opletten waar ik de centjes aan uitgeef.
En eigenlijk is dat voor ons echt een goede zaak! We zijn echt gewoon te kwistig met geld omgesprongen, zelfs met de verbouwingswerken van ons huis er bij! Niet oké dus en tijd om daar wat beter in te worden! Punt! 

Ja, maar die zaak brengt toch ook op?!

Mja en nee. Uiteraard kost een zaak opstarten geld. We hebben er geld in moeten storten voor de opstart. Er zijn verzekeringen afgesloten. De boekhouder moest betaald worden voor de opstart en de administratieve rompslomp. Ook de sociale lasten lagen al op de mat! Mijn man moest ook licenties kopen. Er moest een nieuwe domeinnaam aangekocht en visitekaartjes gedrukt. Er werd een facturatieprogramma gekocht.

Voorlopig heeft de zaak enkel geld gekost, laten we het zo stellen!

Zeker ook omdat er een klant is die al een factuurbedrag van meer dan 5000 euro heeft open staan. Een klant die we al langer kennen en waarvan we toch wel iets meer hadden verwacht! (Of ja, misschien ook net niet!?!)
Die klant heeft ervoor gezorgd dat we van onze spaarcenten moeten eten deze maand. 

In ieder geval heb ik nu ook wel wat in de pap te brokken! 😉 
Als die klant nog ooit iets wil, zal hij op voorhand moeten betalen! 

Open de champagne! (of ja, de goedkope fles schuimwijn!) 

Toch is er beterschap in zicht. Mijn man heeft de voorbije maanden niet stilgezeten. Hij is gaan solliciteren, heeft kleinere projecten binnen gehaald. Die klanten hebben wel allemaal flink hun facturen betaald en daarvan kon het pensioen voor zelfstandigen worden betaald. (Hup, rekening weer leeg!)

Deze week heeft hij een jaarcontract voor een project binnen gehaald waar hij super blij mee is. Helemaal zijn ding, helemaal de richting waar hij naartoe wil!  
Dit contract biedt ook een mooi uurloon en voor een jaar een zeker inkomen. 
Dus over een paar maanden zal het allemaal wel weer wat opklaren. 

Budget beheren.

Toch heeft het minder inkomen ons echt even goed gedaan. Beseffen dat je gewoon te veel geld hebt op gemaakt en dat het ook echt kwaliteitsvol met minder kan is weer even met de voetjes op de grond komen.

Ik wil dus nog even doorgaan met bewuster met de centen om te gaan hier in huis! Ook voor de kinderen is dat zeker goed! 

Heb jij nog een ultieme besparingstip? Ik hoor ze graag in de reacties! 

Lees ook: 21 tips om te besparen. 

Take care en tot snel

Liefs Ilse 

7 Replies to “Minder inkomen – dat is aanpassen hier in huis!”

 1. De beste besparingstip die ik kan geven is alles budgetteren. Wij zijn een aantal jaar geleden gestart met één of andere app en dan overgeschakeld naar een excel (https://www.vertex42.com/ExcelTemplates/family-budget-planner.html). De eerste maanden is het confronterende waar je overal geld aan uitgeeft maar eens je daar door bent is het bevrijdend.

  Ohja nog een tip (maar niet voor iedereen weggelegd ;-)): wij hebben onze enige wagen weggedaan en zijn autovrij 😉

  1. Die auto is hier in Noord-Limburg met de slechtste verbinding ooit op vlak van openbaar vervoer echt geen optie! 😉

   Die budgetteren tip kreeg ik ook al op instagram van iemand! Bedankt, ik ga je link eens bekijken!

 2. Moedig dat jullie deze beslissing hebben genomen en dat je man een eigen zaak startte! Veel geld verdienen is inderdaad niet het belangrijkste in het leven.
  Een zaak opstarten lijkt me heel spannend. Hopelijk betaalt die klant zijn factuur toch nog snel, want ik kan me voorstellen dat zoiets veel stress geeft.
  Ik ben een aantal jaren geleden bewust gestopt met werken om meer bij de kinderen te zijn en omdat ik de ratrace beu was. We moesten het plotsklaps met een heel pak minder doen (en neen, ik heb geen rijke man ;-)). Maar het lukt wonderwel. Al merk ik dat het moeilijker wordt nu de kinderen groter zijn en een heel pak meer kosten. Ik denk dat wij vroeger ook gewoon veel te veel geld uitgaven zonder er bij stil te staan. Vaak zijn er nog veel posten waarop je kan besparen, zonder dat je leven aan kwaliteit inboet. Ik schreef er al enkele blogs over.
  Veel succes in ieder geval met de zaak en met het besparen!

  1. Ik zal ze deze week eens gaan opzoeken en lezen! 🙂

   Ik hoop dat die ene klant nu eens eindelijk over de brug komt! Belachelijk vind ik het! Zeker als je het hele verhaal zou weten! 😉

 3. Wij hebben een periode gehad dat ik als leraar in opleiding ineens terug ging naar een half salaris, terwijl de oudste nog in de luiers zat en we met een dubbele hypotheek zaten omdat ons huis nog niet was verkocht. Duurde gelukkig niet heel erg lang. Maar wij bespaarden vooral op boodschappen door koopjes af te gaan. En 1x in de week soep eten + 1x in de week bij mijn schoonouders, zo bleven er nog maar 5 dagen over.

 4. Ik leef met je mee. We zitten nu weer wat ruimer, natuurlijk, en ik had geen ontslag genomen, maar werd ontslagen, maar dan val je echt wel even in een gat. Op het moment dat we wisten dat ons inkomen terug zou gaan vallen, hebben we meteen een jaarbegroting gemaakt en een maandbudget opgesteld. Wel realistisch, maar zeker een lager budget dan we hadden met mijn inkomen er bij. Maar dingen als uit eten gaan, eten laten bezorgen, sporten; dat kwam allemaal een beetje op een lager pitje te staan. We vonden overal wel wat om op te bezuinigen, zonder ineens in diepe armoe te moeten leven op koolsoep of zo. Je snapt dat mijn eerste salaris lekker is uitgegeven aan alle zaken die ik stiekem toch wel een beetje gemist had 😉
  Komt voor jullie ook wel weer. Daar hou je je aan vast. Dit is tijdelijk de broekriem aan trekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.