Granny sjaal met dikker garen – patroon

Granny sjaal met dikker garen – patroon

Een granny steek blijft voor mij een super mooie en gemakkelijke om leuke dingen mee te maken. Poncho’s, zomerhoedjes, het is zo een veelzijdige steek, die je makkelijk kan aanpassen.
Toen ik ergens een patroontje voorbij zag komen voor een halve granny square (een half vierkant lapje, diagonaal zodat het een driehoek is) vond ik dat het eigenlijk gewoon een mini sjaal was. Wat als ik daar nu eens dik garen voor gebruiken en de driehoek veel groter zou maken? Zou dat iets worden? Het werd een granny sjaal met dikker garen.

Lees ook: leren haken – tips and tricks

Materialen Granny sjaal met dik garen:

Ik haakte op haaknaald 6 en gebruikte 3 bollen 100 g en 110 m per 100 g van het lichtere grijs en 1 bol (uiteraard heb je daar nog veel van over) voor de rand.
Je hebt hier geen proeflapje voor nodig. Je haakt gewoon door tot je driehoek de afmeting heeft die jij graag draagt. Ik heb mijn sjaals liever niet te lang. De mijne werd uiteindelijk: 122 x 56 cm.

De meesten vinden dit net iets te kort, haak dan gewoon verder volgens het patroontje.

De keuze van het garen viel op Chrissy van de Wibra. Het is dik en heeft een jeans washing kleur. Dat vind ik echt heel mooi en omdat het dat ook goed te dragen is op jeans, koos ik voor dit garen.
De samenstelling is 50 procent acryl en 50 procent katoen. Ik kan geen wol verdragen, dus ik kies nooit wol voor sjaals.

Granny sjaal met dik garen

  • haak 4 lossen in een ring.
  • haak 3 stokjes in de eerste losse, haak twee lossen, haak 3 stokjes in de eerste losse, haak drie lossen (eerste stokje van volgende toer) draai je werk
  • haak twee stokjes bij in de eerste losse van die drie laatsten van de vorige toer, haak 2 lossen, haak “drie stokjes, twee lossen, drie stokjes” in de lossen ruimte, haak twee lossen haak 3 stokjes in de laatste steek, haak drie lossen (is eerste stokje)  en keer je werk.
  • Zo ga je verder tot jouw sjaal de gewenste grootte heeft. Je vermeerdert telkens met een cluster van “drie stokjes, twee lossen, drie stokjes” in de punt. Je start op de zijkanten telkens met drie lossen (die tellen als het eerste stokje)

Ik koos ervoor om een randje aan de granny sjaal te haken in een iets donkerdere kleur dan de granny steken. Dat kan, maar dat hoeft natuurlijk niet. het is maar wat je mooi vind.

granny sjaal begin granny sjaal begin

Randje rond de granny sjaal met dik garen

  • haak een vaste in elk stokje en twee in elke lossen opening. Zo hou je hetzelfde aantal steken.
  • ik haakte een picot steek in elke middelste steek van een granny cluster. (De middelste van de drie dus). Ik maakte een picot van 3 lossen.

granny sjaal met dik garen

De granny blijft iets leuk hebben, ook al is het misschien één van de oudste manieren die er bestaat. Met het moderne garen van tegenwoordig en de leuke kleurtjes, kan je er echt nog super toffe dingen van maken!

Vind jij de granny-steek ook nog leuk?

Take care en tot snel

Liefs Ilse

5 Replies to “Granny sjaal met dikker garen – patroon”

  1. Ik heb de Granny steek nog nooit gehaakt. Te erg gewoon! Ik ben nu met een sjaal bezig, maar ga deze daarna maken. Ik vind hem zo leuk en draag altijd een gehaakte sjaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.