Poncho met wijde mouwen haken voor kind. Gratis patroon.

Poncho met wijde mouwen haken voor kind. Gratis patroon.

Een hele tijd geleden haakte ik een poncho met mouwen voor mijn, toen, peuter! Een gewone, normale poncho bleef namelijk bij haar helemaal niet goed zitten. En eerlijk, ze is nog altijd even energiek als toen zoveel jaren geleden. Ze start nu in september in het eerste leerjaar en heeft ondertussen een kleuter zus die ook graag zo een ding dat mama heeft gehaakt draagt.  En wat meer is, het zijn beiden echt ‘meisje meisjes’. Ze houden van frulletjes en glitters en zijn echte dametjes. Dat bracht me op het idee om een poncho met wijde mouwen te haken in plaats van een gewoon recht model. De eerste versie was niet helemaal zoals ik het wilde, maar met wat aanpassingen ben ik toch echt wel tevreden en wil ik nu het patroon met jullie delen!

Basis voor poncho in granny steek

De grannysteek poncho is zowat de gemakkelijkste poncho om mee te beginnen als beginnende haker! Ook ik heb er met helemaal in het begin aan gewaagd en het was één van de eerste grotere projecten die ook effectief lukte! De granny steek is simpel, maar je kan er zo een veelzijdige dingen mee maken in garen! Heel fijn! Na al die jaren blijft deze soort poncho bij mij met stip op één staan! Op Lindevrouwweb vond ik destijds de beste Nederlandstalige uitleg met schema voor de basis van een granny poncho! 

Hoe ik begon aan de poncho met wijde mouwen

Ik haakte met het Eva garen van de Wibra. De kleurtjes zijn zo mooi en het allertofste is dat je niet van kleur moet veranderen om toch een kleurrijk geheel te krijgen! Voor één poncho in maat 104 tot 110 met wijde mouwen heb je iets minder dan twee bollen nodig. Moet hij langer voor een grotere dame, dan zou ik vanaf 116 toch al snel een bolletje extra kopen! 

Ik begon met een ketting van 80 lossen en zette een steekmarkeerder in steek 20 en 60. Dat worden straks te hoeken van de poncho, daar moet je gaan meerderen. Het is dus handig om alvast een markering te plaatsen. 

Dan volgde ik het patroon waar ik hierboven naar linkte tot 20 toeren. 

Ik heb de poncho dan heel goed op elkaar gelegd en er een jasje bovenop gelegd. Op die manier kon ik goed zien hoe breed ik de mouwen zou moeten maken aan de oksels. Voor beiden meisjes bleken dat 5 openingen van lossen naar onder toe te zijn. (Ik telde dus de lossen openingen van boven bij de vouw naar onder. 

Dan heb ik een nieuwe draad aangehecht en de mouwen op dezelfde manier als de poncho zelf verder gehaakt. Dus opnieuw de granny steek en dat 12 toeren lang. 

Dan ben ik 3 toeren gaan vermeerderen.
Dat wil dus zeggen dat ik in 1 opening drie stokjes, 1 losse, 3 stokjes haakte en in de volgende ‘gewoon’ drie stokjes. Dan weer vermeerderen en dan weer ‘gewoon’ drie stokjes. 
Dit deed ik dus drie toren lang. 
Dan heb ik afgehecht en ben ik aan de andere mouw begonnen.

Poncho met wijde mouwen

Dan heb ik de draad terug onder de mouw aangehecht om daar ook dezelfde ‘ruffle’ te krijgen als aan de beide wijde mouwen van de poncho. 

De eerste toer deed ik net zoals bij de mouwen: Een opening kreeg drie stokjes, de volgende drie stokjes, een losse en nog eens drie stokjes.
De laatste toer vermeerderde ik in elke lossen opening met drie stokjes, een losse en drie stokjes.

Vermeerderen voor een ruffle onderaan een granny poncho.

Poncho met wijde mouwen pinnen voor later: 

Poncho met wijde mouwen. Gratis patroon.

Je mag me altijd taggen! 

Haak jij een patroontje van mij en deel je dat op jouw instagram? Je mag me altijd taggen. Ik plaats leuke foto’s in mijn stories, zodat mijn volgers ook kunnen zien dat anderen mijn patroontjes en inspiratieposten gebruiken. En ik word er zo blij van als ik leerkrachten en andere creatieve zielen zie uitproberen wat ik op het internet zet. De hashtag #kreanitried mag er altijd worden bijgezet!

Heel veel haakplezier
Take care en tot snel

Liefs Ilse 

4 Replies to “Poncho met wijde mouwen haken voor kind. Gratis patroon.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.