Gipsverband verwijderen – Je kind voorbereiden

Gipsverband verwijderen – Je kind voorbereiden

Toen onze dochter als kleuter drie weken in het gips kwam te zitten door een barst in haar scheenbeen, was dat een ramp. Een kleuter die niet kon lopen en moest stilzitten! Ze mocht echt niet steunen! En natuurlijk als er zo een gips komt, dan zal iemand dat gipsverband verwijderen op en bepaald moment. Daar kan je jouw kind dan ook best op voorbereiden, zeker als ze nog zo klein zijn als onze dochter toen. Ze was op dat moment 3 jaar (bijna 4).

Het aanleggen van het gipsverband

De verpleger die de gips aan heeft gelegd was erg vriendelijk en behulpzaam, maar ik weet niet of hij zelf al kinderen had.
“Ze gaat sowieso huilen als hij eraf moet, eh mevrouw”
“Euhm, dat weet ik niet zo zeker.”
“Jawel, alle kinderen wenen zo met die zaag en dat geluid.”

– Ik zweeg en dacht er het mijne van –

Waarom ga je er al vanuit dat een kind sowieso gaat huilen?  En als dat dan zo altijd al geweest is, heb je er dan al eens over nagedacht hoe je dat misschien kan voorkomen?

Voorbereiden gipsverband verwijderen.

Vijf dagen voor dat het ze zouden gaan verwijderen begon ik dus met de voorbereidingen.
Ik legde uit dat de zaag een zagend geluid maakte (ik was héél goed geworden in ‘zagen’ 😉 )
De zaag maakt veel lawaai, dus ik vertelde ook dat ik een hoofdtelefoon zou meenemen, maar dat de zaag alleen in gips kan snijden, niet in beentjes.
Ik vertelde dat het wel ging kriebelen.

Ik liet haar ook het volgende filmpje zien.

 

https://www.youtube.com/watch?v=167xqGKS9hk

Lees ook: voed je kind op alstublieft
Lees ook: Als je peuter gevaarlijke pillen slikt

Gipsverband verwijderen

Wel, onze dochter heeft helemaal niet gehuild bij het gipsverband verwijderen. Ze wist perfect wat er ging komen, ze was erop voorbereid.
Soms dank ik echt dat mensen kinderen onderschatten. Ze kunnen al zoveel verwerken en ze begrijpen ook echt al veel meer dan dat je denkt!
Als je denkt dat iets moeilijk gaat zijn, probeer het dan makkelijker te maken voor het kind! Er bestaat zoveel materiaal op het internet tegenwoordig.

Take care en tot snel

Liefs Ilse

 

4 Replies to “Gipsverband verwijderen – Je kind voorbereiden”

  1. Geweldig dat je dit zo hebt aangepakt. Zo te lezen doen ze op de gipskamer nog weinig aan voorbereiding terwijl het voor sommige kinderen waarschijnlijk een trauma kan voorkomen. Een simpel boekje of filmpje en wat instructies aan de ouders zou al zoveel schelen.

  2. Er nooit bij stil gestaan dat het zo’n impact zou kunnen hebben… goed artikel met handige tips! Mocht ik het ooit nodig hebben dan val ik er zeker op terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.