fijne motoriek met peuters oefenen doe je zo!

fijne motoriek met peuters oefenen doe je zo!

Het is enorm belangrijk om peuters veel met hun handjes te laten werken en oefenen. Bij onze zoon was die fijne motoriek in het begin echt moeilijk, hij werd er enorm gefrustreerd door. Hij wilde van alles doen met zijn handen en dat lukte niet! We laten onze kleintjes ook al vaak met een tablet spelen of TV kijken en écht, in mijn ogen is daar niets mis mee. Maar we mogen niet uit het oog verliezen dat het wel super belangrijk is om ook andere dingen aan te bieden. Leuk speelgoed, waarbij de focus op oefenen op fijne motoriek ligt, hoort dus zeker en vast in jouw speelgoedkast als je een peuter in huis hebt.

Hier heb je een lijstje met leuk creatief en educatief speelgoed voor peuters waarbij die motorische vaardigheden belangrijk zijn.

Hamertje tik

Dit is een echte klassieker en je hebt het zelf vast ook nog gedaan! Je hamert vormpjes in een kurken plaatje met een nageltje. Tegenwoordig hebben de vormpjes ook gezichtjes en dergelijke. Maar ook met de basisset kan je al heel wat bereiken.
Heb je het niet zo op die nageltjes? Voor de allerkleinsten is er nu ook een super veilige set zonder nageltjes beschikbaar!

My First - Hamertje tik

Rijgen met kralen

Ook rijgen is een hele mooie manier om te oefenen op de fijne motoriek. Bij peuters haal je dan best grote kalen in huis met grote gaatjes.
De oog-hand coördinatie wordt met dit speelgoed ook goed geoefend.

Bouwen met Duplo

Uiteraard mag Lego Duplo in dit lijstje niet ontbreken. Ook met deze blokken oefenen de peuters en kleuters hun fijne motorische vaardigheden. Het mooie van Duplo is ook dat het leuk blijft. Zelfs als kinderen later naar Lego overstappen, kunnen deze bouwstenen nog dienen als basis om met lego op te bouwen.
Bij Duplo heb je uiteraard mooie sets, maar ik ben ook nog steeds voorstander om kinderen te laten fantaseren en dat kan met de basis blokken natuurlijk ook super goed!

Duplo basisset

Magnetisme ontdekken met SmartMax

De leuke diertjes hadden ze nog niet toen mijn kinderen zo oud waren, maar we zijn wel fan van SmartMax. Vooral ook omdat ze twee delen naar elkaar toe moeten brengen. Dat is een mooie symmetrie oefening die ook goed is voor de lateralisatie.
Twee elementen naar elkaar toe brengen kan ook tot de ontdekking leiden dat ze helemaal niet tegen elkaar ‘willen’. Dat is dan natuurlijk magnetisme. Ook de kleuren worden met dit bouwspeelgoed geoefend. En misschien kunnen we wel vreemde dieren bedenken?!

SmartMax My first - dierenmagneten

Eieren puzzel van Tomy

Deze eieren in een eierdoosje van Tomy ken ik dus nog niet zo lang. Maar onze dochter speelde er steeds mee in de voorschoolse opvang. Het zijn eitjes die je uit elkaar kan halen en terug in elkaar kan puzzelen. Ze moeten in het doosje en het doosje kan dicht en open! Allemaal leuke oefeningen voor de fijne motoriek dus! Op zich is dit geen creatief speelgoed, maar het is wel leuk. De gezichtjes maken het helemaal af!

Eieren Tomy

Plasticine

Ook klei of eigenlijk, bij die kleintjes is het plasticine, is een mooi materiaal om creatief bezig te zijn met de fijne motoriek. De handjes moeten de klei eerst zacht maken en voor het uitrollen met de deegrol gebruiken ze beiden handen. Ook dat is een mooie symmetrie oefening om goed te lateraliseren! (Zorgen dat linker- en rechter hersenhelft goed leren samenwerken).
SES heeft in hun gamma ook een ‘my first’ set met plasticine die super veilig is voor de allerkleinsten.

My first klei SES

Insteekmozaïk

Je kan al vroeg beginnen met insteekmozaïk nu, want ze hebben er ook voor peuters gemaakt, met grote noppen. Uiteraard laat je een kind dit niet alleen doen. Ze oefenen de hand-oog coördinatie en de fijne motoriek.

Onze kinderen hadden het al héél snel gehad met die grote noppen. Dan kan je uiteraard overschakelen naar de volgende versie:

Wat er aan die laatste zo leuk is, is dat er ideetjes om vrij ontwerpen te maken met de instekers bij staan. Er zitten zwarte blaadjes bij met hopen inspiratie, maar je zal zien dat kinderen snel zelf met hun fantasie dingen gaan maken!

Zo, een heel rijtje van leuk speelgoed om de fijne motoriek van je kind te laten ontwikkelen! Ook het leren knippen hoort bij de fijne motoriek! Hoe je dat goed aanpakt kan je bij Exploring Life lezen. 

Nog meer inspiratie vind je hier:

Laat me zeker weten welke jouw favoriet is in de reacties!

Take care en tot snel

Liefs Ilse

 

Deze blogpost bevat affiliate linkjes. Die kosten je niets, maar wij krijgen er een zakcentje voor, mocht je tot aankoop over gaan.
Wij krijgen ook vaak producten van SES – maar in deze blog staan geen gekregen producten vernoemd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.