Waarom stoepkrijtklei zo geweldig is!

Waarom stoepkrijtklei zo geweldig is!

Onze kinderen zijn fan van alles wat met creativiteit te maken heeft om mee te spelen. Knutselen, kleien, tekenen, ze laten graag hun fantasie de vrije loop. En ik kan niet anders dan dit stimuleren, want creatief denken is echt iets wat ik enorm belangrijk vind. Zowel klei als stoepkrijt zijn hier favorieten in huis. Klei uiteraard omdat ze er 3D dingen mee kunnen maken en omdat het ze leuk tussen je vingers voelt! Stoepkrijt is dan weer geweldig om grote ‘schilderijen’ te maken op de oprit. Als ik op de school van onze kinderen binnen wandel en ik zie alle vrolijke kleurtjes op de grond, dan is mijn dag meteen goed. Als onze kinderen dan fan zijn van klei en stoepkrijt… dan moesten ze stoepkrijtklei toch ook geweldig vinden?! Maar dat wilde ik dan wel even testen.

Stoepkrijtklei?!

Ja, het woord zegt het zelf, hè. Het is klei die, als hij opdroogt, uit zal gehard zijn als stoepkrijt! De stoepkrijtklei wordt geleverd in kleine emmertjes waar dan zes kleuren inzitten. Deze kleuren zijn apart verpakt in een plastic omhulsel om uitdroging te voorkomen.

We haalden de klei uit de plastic verpakkingen en gingen aan de slag.

De kinderen vonden het super om de stoepkrijtklei te mengen, dan uit te rollen en met koekjesvormen er leuke vormpjes uit te steken. Ik had hen wel gezegd niet te dun te gaan, want krijt dat te dun is, dat breekt af.

Ik wilde vooral proberen om verschillende kleuren in elkaar te draaien. Deze bleef perfect aan elkaar na droging.

Een ander kleurtje mengen is ook heel handig, dat lukte perfect:

De kleuren gewoon op elkaar drukken en dan laten drogen mislukte helaas. Ergens logisch, want met ‘gewone’ klei lukt dat ook niet, zonder dat de stukjes van elkaar vallen.
Dus ook bij deze klei zou je de krastechniek moeten toepassen die je bij gewone klei gebruikt om de stukjes tegen elkaar te plakken.

Na 24 uur drogen, was de klei uitgehard en konden we er mee tekenen. Mijn ‘drolletje’ dat ik zonder krassen of water in elkaar had gezet viel, zoals verwacht, uit elkaar, maar dat is niet erg, want alle kleurtjes stoepkrijtklei kunnen perfect apart gebruikt worden.

Voor- en nadelen van stoepkrijtklei

  • Zo fijn dat je wat je maakt ook gewoon echt nuttig kan gebruiken. Je hoeft geen plekje te vinden om het kunstwerk neer te zetten, je tekent het gewoon ‘op’.
  • De stoepkrijtklei is handig in gebruik en zit in een mooi emmertje om alles luchtdicht te verpakken.
  • 24 uur drogen is voor sommige ongeduldige kinderen misschien wel lang. Best om dat even op voorhand duidelijk te maken.
  • Als je wat langer bezig bent, begin de klei al snel wat droog aan te voelen, het is absoluut geen plasticine. Ik vind het dan ook best om van ter voren even na te denken wat de kinderen ervan willen maken.
  • Denk van ter voren na waar je alles gaat leggen om te drogen. Best kan de lucht ook langs onder aan de kleiwerkjes.

Lees ook: knutsel een vingerafdruk in polymeerklei

Stoepkrijtklei Yay or Nay?

Voor ons een YAY – Het was super leuk om er mee te kleien en daarna nog eens leuk om ermee te tekenen!
Creativiteit ten top!

Zou jij stoepkrijtklei ook in huis halen?

Take care en tot snel

Liefs Ilse

stoepkrijtklei

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.