Een weekschema bord zorgt voor structuur

Een weekschema bord zorgt voor structuur

“Neeeeeeen, dat wil ik ZELF doen!”. Alle kinderen gaan op een gegeven moment door zo een fase waarbij ze het liefst alles zelf doen. Of dat nu veel te gevaarlijk is of ze het misschien totaal nog niet kunnen, dat doet er op dat moment helemaal niet toe! Elk kind heeft die behoefte aan autonomie! Bij onze kinderen is die behoefte super hard aanwezig. Daardoor maakt onze vierjarige al zelf haar brooddoos klaar en had ik vorige week met onze achtjarige een hevige discussie waarom ik vond dat hij nog geen eigen huissleutel nodig had. We voelden dus snel aan dat we moesten te gemoed komen aan die behoefte aan autonomie, maar wisten ook dat daar structuur voor nodig was. Jaren geleden al, kochten wij een weekschema bord.

weekschema bord zelf maken

Een weekschema met magneten

We kochten een bizzyy board. Dat is een whiteboard, dat magnetisch is en waar al een mooie onderverdeling opstaat om de week in structuur te zetten.
Bovenaan kunnen we de leden van het gezin invullen en dan kan je het bord zo opstellen zoals het voor jou het makkelijkste werkt.

Bij het planbord kochten wij ook een heleboel handige magneetjes om visueel duidelijk te maken aan de kinderen wat er die dag staat te gebeuren. Is het school of net vakantie? Welke activiteiten staan er nog op het programma? Welke hobby’s zijn er die dag. Ik heb ook magneetjes voor als ze naar de opvang moeten of een dagje blijven eten. Ik fotografeerde het planbord in de vakantie, dan zitten er dus weinig magneetjes op! Hahaha – ik zal ook eens een foto maken van na de vakantie en in dit artikel bijplaatsen! 😉

Toen de kinderen groter werden, voegden we ook hun taakjes toe die ze moesten uitvoeren. We hebben er bijvoorbeeld om de vaatwasser uit te laden, de kat eten te geven en de kattenbak te scheppen.

En om de dagelijkse vraag: “Wat eten we vandaag!” onnodig te maken, heb ik ook een rijtje menu gemaakt! Zo kunnen ze zelf zien wat er klaargemaakt gaat worden!

Het planbord was duur in aankoop

Ik ben echt super blij met ons weekschema op het magneetbord en ik zou het niet meer kunnen missen, maar eigenlijk was dat ding echt wel duur. Toen ik dus hoorde dat de producent failliet was, kon ik daar niet echt verrast over zijn! Gezinnen willen structuur, maar willen het ook betaalbaar houden en die dingen waren echt niet goedkoop. Ik geloof dat ik meer dan 100 euro heb betaald! (Zou ik nu dus écht niet meer doen!)
Toch was het ook wel jammer dat het bedrijf failliet was, want veel mensen vroegen waar het bord vandaan kwam en waar ik de leuke en toepasselijke magneetjes had gekocht.
Tja, daar kon ik dus geen antwoord meer op geven! Maar ik wist wel een oplossing:

Maak zelf je weekschema bord!

Wil je ook zo een super handig magneetbord om je kinderen structuur mee te geven?

Met een alcoholstift (eventueel in verschillende kleurtjes), een liniaal en een (goedkoop) magneetbord maak je snel en handig jouw eigen weekschema op een betaalbare manier!
Met white bord markers kan je dan gewoon een structuur tussen de vakjes schrijven.
Wil je echter ook leuke magneetjes voor jouw bord? Dan heb ik ondertussen een super toffe webshop gevonden die je daarbij kan helpen! Olifantastisch pictogrammen!

Zij hebben thema setjes, losse magneetjes en zelfs magneten voor scholen!

Bovendien hebben ze ook setjes om de executieve functies in beeld te brengen zoals aan- en uitkleden en een douche nemen! Yes! Ik ben fan!

Take care en tot snel

Liefs Ilse

 

 

One Reply to “Een weekschema bord zorgt voor structuur”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.