Tips voor een kindvriendelijke tuin.

Tips voor een kindvriendelijke tuin.

Wij wonen op de boerenbuiten! Zalig is het! Het grootste bos van Vlaanderen, Bosland, daar vertoeven wij! Naast het wolvengebied en tussen de bossen en de velden. Ik woon hier graag. Als ik in Gent weer parking aan het zoeken ben of in Antwerpen vijf keer moet nadenken of ik nu wel de juiste afslag heb genomen, dan weet ik het weer héél zeker! Wij houden van wonen in het groen! Dan kan natuurlijk de tuin niet achterblijven! Met drie kinderen kon het ook niet anders dan een kindvriendelijke tuin worden.

De aanleg van een kindvriendelijke tuin – waar let je op?

Veiligheid

De eerste vereiste was voor ons persoonlijk de veiligheid. Onze tuin was een slagveld. Met de verbouwingen lag er breekpuin en glas. Het terras brokkelde af en de trappen waren los. Alles behalve veilig voor de kinderen dus. Een aantal jaren geleden gooide we dus wat geld op tafel voor een kindvriendelijke tuin!

Keuze van planten

Ook bij de keuze van planten werd de veiligheid in acht genomen. We wilden geen planten met giftige besjes of dergelijke. Een lijstje van bekende giftige planten: blauwe regen (zo mooi, maar zo giftig), goudenregen, oleander, papaver, vingerhoedskruid, wonderboom, wolfskers, doornappel, gevlekte aronskelk,… Voor je dus gaat planten, zoek je best even op wat kan en wat niet in een tuin waar kinderen gaan spelen. Een goede tuinarchitect kan je daar ook zeker op weg helpen!

blauwe regen

Naast giftige planten zijn er ook die irritatie kunnen opwekken als ze in aanraking komen met de huid. Ook deze kan je best weren uit je tuin. Denk hier bijvoorbeeld aan bepaalde sleutelbloemen en natuurlijk de berenklauw. De Japanse notenboom, sommige anemoonsoorten en boterboemsoorten kunnen ook irriteren!

Zicht op je kinderen

Let bij het maken van de plannen ook op het zicht dat je wil houden op je kinderen. Hoge heggen voor de speelplaatsen zijn natuurlijk geen goed idee. Als het enigszins mogelijk is, zou je moeten proberen dat de kinderen altijd ergens in je zicht blijven. Een kindvriendelijke tuin is ook een plek waar de kinderen meteen kunnen worden geholpen als het echt nodig is.

Speelplekken voor een kindvriendelijke tuin

Uiteraard is een zachte ondergrond erg fijn om op te spelen! Toch hebben wij gemerkt dat het ook heel tof is om een stuk verhard te hebben. Als je dus beiden kan inbouwen, is er extra veel plezier verzekerd. Ik leg even uit waarom!

Zachte ondergrond

Een grasveld om op te spelen is natuurlijk super leuk en ook fijn om op te landen als je vanuit de schommel komt! 😉
De schommel, de trampoline en de rekstok staan bij ons op het grasveld.

Verharde plekken

De zandbak staat bij ons wel op een verhard terrasje. Dat klinkt gek, maar het is wel super handig om de zand op te keren en terug in de zandbak te doen! Onze oprit langs het huis is ook voldoende groot om op te fietsen en te rolschaatsen. Dat zijn namelijk dingen die kinderen graag buiten doen en die niet kunnen op gras! Ook tekenen met stoepkrijt en hinkelbanen tekenen is buiten tof, maar dat kan natuurlijk enkel op een verharde ondergrond.

Speeltuigen in de tuin

Ik vernoemde al onze trampoline. Je kan ervoor kiezen om een trampoline voor de veiligheid in te graven, een net er rond kan ook een optie zijn.

We hebben ook een speeltuig met een klimtouw, ringen, een glijbaan en uiteraard een schommel. De zandbak hebben we met een deksel, want buurkatten vinden dat het ding op een kattenbak lijkt. 😉

Tweedehands kochten we een aantal jaren geleden een ‘boomhut’. Een houten huisje met een trap. Het heeft ondertussen ook eigen verlichting en een eigen brievenbus.

Lees ook: kinderen laten bewegen – hoe doe je dat?

Breng vlinders en vogels in je tuin

We wilden heel graag een tuin waar vogels, vlinders en bijen zich ook goed in kunnen voelen. Ze brengen voor de kinderen verwondering en ze leren stiekem heel wat bij over vogels, vlinders en bijtjes. Een kindvriendelijke tuin is in onze ogen ook een tuin waar van alles te zien en te vinden is en niet enkel om te spelen.

Lees ook: een bijenvriendelijke tuin aanleggen.

Lees ook: een voederbal voor vogels met natuurlijke materialen

Breng eetbare dingen in je tuin

Besjes, rabarber, frambozen, kruiden,… ze zijn niet alleen lekker, maar ook hier leren kinderen van. Ze zien wanneer bessen rijp zijn, ze kunnen ze plukken en er mee koken (wassen en in de yoghurt gooien 😉 )
Ze leren er ook de kruiden mee kennen. Ik vraag geregeld om bijvoorbeeld eens wat basilicum te gaan knippen of peterselie. Ze leren op die manier geuren en smaken ook herkennen.

Wat zouden wij anders doen?

We zijn over het algemeen best tevreden over hoe we onze tuin hebben aangepakt. Er is voldoende speelplek en er is van alles te doen in de tuin! Het enige wat mij wat stoort is het gazon. We hebben jaren geleden grasmatten laten leggen. Maar ondertussen ziet dat gazon er echt niet meer uit! De paardenbloemzaadjes van alle geplukte en geblazen exemplaren hebben zich gezaaid, er heeft zich onkruid gevormd in alle vormen en maten. Kale plekken bevinden zich onder meer onder de schommel en bij het trapje van de trampoline. Op mijn verlanglijstje staat dus een nieuwe grasmat of kunstgras leggen. Kunstgras zou een oplossing zijn voor mijn man, die hele erge hooikoorts heeft en bij het maaien nog een paar uur moet na niezen. Onkruid zet er zich ook niet meteen tussen.

Q: Heb jij een kindvriendelijke tuin? Heb je aanvullingen? Zou jij kunstgras overwegen? 

Liefs Ilse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.