Waarom en hoe kinderen laten bewegen?!

Waarom en hoe kinderen laten bewegen?!

Veel kinderen zitten te vaak binnen en bewegen niet de nodige 60 minuten per dag! Schokkend toch? Een uurtje per dag en veel kinderen komen daar al niet meer aan. Computer spelletjes, TV-kijken en YouTube vloggers volgen daar zijn ze al erg jong super bekend mee. En als ze wat ouder worden, dan kleeft die mobiele telefoon aan hun hand. We horen het als ouder overal: we moeten onze kinderen laten bewegen en dat liefst minstens dat uurtje per dag! Maar waarom is dat dan zo belangrijk?

Ontwikkeling van de hersenen

Een kind beweegt van nature uit gewoon graag. Door te bewegen leren kinderen spelenderwijs dingen die ze later nodig hebben. Jonge kinderen leren zo bijvoorbeeld wiskundige begrippen zoals plaatsbepalingen: dicht bij, veraf, vlak naast, onder, boven, omhoog, omlaag.

Iedereen weet wel dat de kruipfase erg belangrijk is in de ontwikkeling van een kind. ‘Heeft hij gekropen?’ is een standaard vraag bij kinderen die motorische problemen hebben. Niet dat die kruipfase overslaan altijd problemen moet opleveren, maar het kan wel een indicatie zijn!

Bovendien hebben hersenen zuurstof nodig! Het is dus niet voor niets dat de klassen hun ramen open moeten gooien tussen de lessen in of dat er wordt gezegd dat een lesje buiten geven zeker een optie is! Zuurstof is gewoon ook voeding voor de hersenen!
Beweging laat de hersenen van kinderen toe om sneller te wisselen tussen taken, verbanden te leggen en ze kunnen zich beter concentreren!

Jong geleerd is oud gedaan

Als kinderen al vroeg ontdekken hoe leuk bewegen kan zijn, zijn ze ook sneller geneigd om het in hun latere leven te blijven doen. Onze kinderen moeten verplicht één sport doen. Zeker de oudste, die helemaal de aanleg van de papa en de mama mee heeft op vlak van gewicht, moet van ons écht blijven bewegen!
De middelste hier in huis moeten we al afremmen. Ze doet turnen en karate en zou liefst nog zes sporten bij doen, maar het moet ook gewoon haalbaar zijn in het schema natuurlijk!

Als je moe bent, slaap je beter

Kinderen die voldoende bewegen zullen ook makkelijker inslapen als ze in bed komen te liggen! Let wel op, echt sporten voor het slapengaan, dat is natuurlijk niet ideaal omdat de hartslag en adrenaline dan nog te hoog zijn! Maar kinderen laten bewegen, zou je als ouder dus ook een betere nachtrust moeten bezorgen! 😉

Sportclub voor sociale interactie

Kinderen die naar een sportclub gaan leren ook sociale interactie, doorzetten en wat het is om bij een geheel te horen. Dat is zeker ook een pluspunt!

kinderen laten bewegen

Kinderen laten bewegen – Wat doe je als ouder?

  1. Geef het goede voorbeeld.

    Beweeg zelf als ouder! Wandel naar de bakker of neem de fiets in plaats van de auto. Wandel van winkel naar winkel in plaats van de wagen telkens te verzetten. Probeer ook zelf een sport of beweging in te lassen. Mijn man is bijvoorbeeld aan het trainen voor de lokale Bosland Trail. 50 kilometer stappen door bos en hei! Dat is al een mooi voorbeeld!

  2. Zorg voor bewegingsmogelijkheden

    Als je zelf een tuin hebt, zet er dan een speeltoestel in. Als dat er staat, gaan ze er zeker opklimmen, klauteren en dus uit zichzelf bewegen!
    Wij hebben een trampoline, een speeltuig met ringen, klimtouw, schommel en glijbaan, een trampoline en een boomhut.
    Natuurlijk zijn ook fietsjes, steppen, rolschaatsen en andere dingen mogelijk! Sinds heel kort hebben we een duikelrek van Wickey in de tuin!
    Onze oudste dochter zeurde daar echt al een hele tijd om! Ze turnt en ze houdt van kunstjes doen!

    Let op de veiligheid!
    Bij het installeren van speeltoestellen worden verankeringsonderdelen meegestuurd! Zorg er wel voor dat je de installatie van het speeltoestel juist en veilig doet!

    Een reksstok is super leuk. Het traint ook kracht en lenigheid. Wel geef ik graag mee dat je turnen op dit toestel best doet met een lange broek! 😉

    duikelrek wickey

    Heb je geen tuin? Ga naar het park of naar de speeltuin met een bal en een springtouw! 😉

  3. Laat kinderen falen.

    Vaak zijn ouders tegenwoordig veel te bang. Vroeger klommen we in bomen en speelden we op straat en dat liep ook goed. Natuurlijk kan je dat niet helemaal vergelijken! Want vroeger was er bijvoorbeeld veel minder verkeer. Toch moeten we als ouder leren loslaten en onze kinderen niet voor alles willen behoeden wat fout kan lopen. Want als ze niet leren dat fouten maken oké is en dat het gewoon leermomenten zijn, dan worden ze straks gewoon bang om te falen. Dat is dus een basis voor faalangst en daar moeten we echt mee oppassen!

Kinderen laten bewegen – super belangrijk!

Zoals je ziet is het super belangrijk om kinderen te laten bewegen. Het is belangrijk voor hun ontwikkeling, hun hersenen, hun motivatie en leerstrategie.
Het goede voorbeeld tonen als ouder en vertrouwen hebben in hun helpt hen te ontwikkelen tot gezonde, evenwichtige volwassenen!

Heb jij een speeltoestel in je tuin?
Gaan je kinderen naar de sportclub?
Hoe doe je aan beweging als je op een appartement woont of geen tuin hebt? Ik hoor het graag in de reacties.

Liefs Ilse

 

5 Replies to “Waarom en hoe kinderen laten bewegen?!”

  1. Goede tips! Ik vind het ook belangrijk om mijn dochtertje (1 jaar en 8 maanden) veel te laten bewegen. In onze tuin hebben we een zwembad en speelhuisje om in te spelen. Verder gaan we iedere dag een stukje wandelen (aan mijn hand). Naar de speeltuin, het bos of gewoon even een rondje in het dorp. Alle beweging is goed!

  2. Wij gaan elke dag met de fiets (of te voet) naar school en terug. We gaan ook graag eens wandelen (gewoon in het bos vlakbij of op zoek naar leuke plekjes in de brede regio). Buitenspelen gebeurt hier ook vrij gemakkelijk al heb ik wel gemerkt dat kinderen langer buiten spelen als je zelf ook buiten bent (al dan niet bezig met hen). Wij hebben ook een speeltoestel en met momenten wordt dat veel gebruikt al zijn er ook momenten geweest dat ik me afvroeg waarom we het ooit gezet hebben. En ook binnen wordt er bewogen, de jongens doen vaak beweeglijke spelletjes of just dance wordt gekozen bij het gamen. Maar ik zal toch blij zijn als het weer nog wat beter wordt en we weer gemakkelijker naar buiten gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.