Bijenvriendelijke tuin aanleggen – top idee voor vlinders.

Bijenvriendelijke tuin aanleggen – top idee voor vlinders.

Kinderen moeten veilig buiten kunnen spelen bij hun huis. Dat vonden wij super belangrijk! En dat was ook de reden dat we een aantal jaren geleden wat geld in de aanleg van onze tuin hebben gestoken. Want het terras en de tuin van ons huis, dat we kochten in 2006, waren echt een ramp! We hadden een erg duidelijk beeld van hoe we wilden dat onze tuin eruit zou gaan zien. Ik had zelfs een kleurenschema in mijn hoofd, bloemen en planten die ik er absoluut in wilde. Eén van mijn wensen was een bijen vriendelijke tuin. Toen de tuinarchitect dus kwam, kreeg hij een lijstje met wensen mee.

De prijs-schok.

Verschrok ik me even een hoedje, toen de architect met de offerte aankwam… 42 000 Euro om ons 7 Are grond om te toveren tot een droomtuin! Ik viel echt zowat van mijn stoel. (Dit was trouwens in 2013)
Hij begon meteen dat het speeltuig en de zandbak nog wel even konden wachten om de prijs te drukken toen hij mijn reactie zag. Dat maakte me echt kwaad, want de reden dat ik die tuin wilde laten aanleggen waren net de kinderen. Met andere woorden, als er iets zou moeten wachten om de prijs te drukken, dan zouden dat zeker niet de speeltuigen zijn.
Het achterste deel lieten we aanleggen, we hergebruikten klinkers en lieten een stuk beplanting weg. De voorzijde van het huis en de oprit zouden moeten wachten. Maar we kozen wel voor die bijenvriendelijke tuin, die achteraf ook vlindervriendelijk bleek te zijn.

Waar let je op voor een bijenvriendelijke tuin

Bloeiers in verschillende maanden.

In onze tuin hebben we altijd wel ergens bloeiers. Van de bloesems van de fruitdragende struiken in de lente, de stokrozen in de zomer, tot de winter anemonen die bloeien van augustus tot november.
Als je zorgt dat er altijd iets bloeit, dan komen er een lange periode bijtjes op bezoek. Mijn favoriete bloemen, die ook in mijn huwelijksboeket zaten werden ook geplant,  namelijk de hortensia.
Bij ons is het kleurenschema wit en paars. Alle bloemen en planten waren oorspronkelijk in die kleuren.

Kruiden en fruit

Plaats een kruidentuintje en fruitdragende bomen of struiken. Wij hebben bessenstruiken en frambozen. En ik legde zelf een kruidentuintje aan.
Rondom het terras staat er lavendel te bloeien in de zomer.

Rommelhoekjes en insectenhotels

Achter de garage, die ooit nog moet worden omgebouwd tot lounge of eventueel kantoor, hebben we een rommelhoekje met hout en dergelijke. Bijen houden van rommelhoekjes!
Laat waar het kan ook wat bladeren liggen!
Maak samen met de kinderen een eenvoudig insectenhotel, ook dat zal helpen om een bijenvriendelijke tuin te maken van jou buitenplekje.

Kies voor inheemse planten

Planten en bomen van hier, daar houden bijen wel van! Zorg dus voor een keuze van inheemse planten. Een bloemenweide kan ook heel wat gezoem brengen. Wij kochten biologische bloemenweide zaden om deze zomer eens uit te proberen.

Let op de labels van producten die je koopt.

Niet alle producten die je in de tuin gebruikt, zijn even bijenvriendelijk. Let dus zeker op de labels op de flesjes.

En nog even dit over bijtjes

Bijen zijn geen wespen, vergeet dat dus niet! Ze zullen niet aanvallen of irritant gaan doen… Wespen vind ik zelf bijzonder irritant en de steek ook pijnlijk.
Een bij zal enkel steken als ze zich aangevallen voelt.
Twee jaar geleden hadden wij een nest hommels in de tuin. Die hebben we mooi laten zitten en er is niemand gestoken. (Ze zaten in een hoekje van ons terras!)

Heb jij een insectenvriendelijke tuin? Let jij erop dat je het aangenaam maakt voor bijen en vlinders?
Ik hoor het graag in de reacties.

Lees ook: Wondere wereld – bijen (kinderboek)

Lees ook: Tips voor een kindvriendelijk tuin.

Bewaren?

Wil je deze tips bewaren voor later? Pin ze dan op je Pinterest account:

Bijenvriendelijke tuin

Take care en tot snel

Liefs Ilse.

7 Replies to “Bijenvriendelijke tuin aanleggen – top idee voor vlinders.”

  1. Wij willen de tuin ook gaan aanpakken en wil deze zeker bijen-en vlinder vriendelijker gaan maken. Het is mooi en je bent goed bezig voor de natuur.

  2. Hoi Ilse,

    Zaai of plant ook een pompoen in je tuin:

    De mannelijke boemen zijn speciaal om bijen naar de plant – en dus naar de rest van je tuin – te lokken.
    De plant blijft mannelijke bloemen openen, zodat de bijen een vast vliegpatroon gaan maken naar je tuin.
    Dan komen de vrouwelijke bloemen en heb je daarna pompoenen. Bonus: al die bijenplanten in je tuin zullen zo blijvend bezocht worden door die nieuwe bijen.

    Soort van reclameuithangbord naar je tuin, maar dan voor bijen 🙂

    Warme groet,

    Stef

  3. Wij hadden vorig jaar ook een wilde hoek. Dit jaar nog niet omdat ik nog geen zaadjes ben kunnen gaan halen.
    heb nog wat zaadjes gevonden en die gezaaid maar weet nog steeds niet wat het is.
    Bijvriendelijke is onze voortuin aan het worden.
    Veel lavendel langs ons pad en bergjes met bloemetjes op voor de bijtjes. Nog even geduld en we hebben een mooie bij vriendelijke tuin 🙂
    Gisteren een Hoornaars nest gevonden. Dit vond k toch wat te eng voor rondspelende kids dus deze hebben we weggehaald. De hoornaar is weggevlogen en niet meer terug gekomen, denk ik. 🙂
    De pompoenplantjes is een mooie tip, daar heb ik er 2 van staan. Ideaal dus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.