De aarde knutselen en meer tips rond het thema aarde

De aarde knutselen en meer tips rond het thema aarde

De aarde en in uitbreiding het hele zonnestelsel blijft veel kinderen (en volwassenen) intrigeren. Logisch natuurlijk, want uiteindelijk is er nog zoveel dat we niet weten over onze planeten en alles wat daarbuiten is. Kinderen motiveren om met knutselprojecten aan de slag te gaan die met de aarde te maken hebben is dus helemaal niet zo moeilijk. Vandaag geef ik een paar super leuke inspiratietips rond de aarde en de planeten en activiteiten met kinderen daarrond, zoals de aarde knutselen met koffiefilters.

De aarde knutselen

De aarde knutselen met koffiefilters

Deze activiteit is leuk met kleuters, maar ook grotere kinderen zullen het leuk vinden om het zonnestelsel getrouw na te maken met koffiefilters. Mijn oudere kinderen in huis gingen aan de slag met hun eigen verzonnen planeet. Als je er nog dieper op wil ingaan, laat dan de kinderen met hun eigen verzonnen planeet vertellen hoe die planeet in elkaar zit. Op welke andere planeet in ons zonnestelsel lijkt hun planeet en waarom. Laat hen ook aan elkaar vertellen over hun planeet. Het knutselen op zich kan dus leuk zijn, maar deze knutselactiviteit is zeker uit te breiden.

Benodigdheden:

  • witte koffiefilters
  • een rond voorwerp om na te trekken
  • viltstiften
  • een schaar
  • water
  • een pipetje om te druppelen (of een penseel)
  • lijm
  • zwart papier
  • wit kleurpotlood of stift
  • voorbeelden van de aarde

Stap voor stap de aarde knutselen

  • Trek een ronde vorm na op de koffiefilter.
  • Laat dan een paar voorbeelden zien van de aarde en bespreek de grote werelddelen en wat kinderen zien:
    – Er is veel water (de blauwe planeet)
    – Er is land
    – Er zijn wolken.
  • Laat de kinderen eerst groene werelddelen tekenen binnen de cirkel die ze net hebben gemaakt en laat ze die inkleuren met viltstiften. Daarna kleuren ze de tussenstukken in met blauw.
  • Druppel met de pipet water op de ingekleurde aarde. (Dat vinden kinderen geweldig, ze hebben namelijk niet echt controle over het vloeien! Spannend!)
  • Laat alles goed drogen.
  • Knip de aarde uit en plak hem op zwart papier.
  • Teken als laatste met een witte stift de sterren (en eventueel de maan)

 

Teken op een koffiefilter
Overtrek een cirkel op de koffiefilter
aarde kleuren
Kleur de aarde met viltstift op de koffiefilter
de aarde knutselen: druppelen met een pipet
Druppel water met een pipet om de ingekleurde aardbol
Planeten op koffiefilters
Laat de aarde drogen. (Hier werd het een zonnestelsel)

 

Planeten met koffiefilters

Het zonnestelsel op canvas knutselen:

zonnestelsel uit doek snijden

Dit zonnestelsel werd uitgesneden uit een canvas en langs de achterzijde met zijdepapier in de juiste kleurtjes. Als je dan het zonnestelsel voor de raam zet of je maakt er kerstlampjes achterin, dan heb je planeten die licht lijken te geven.

Het volledige stappenplan voor een zonnestelsel op doek vind je hier. 

Andere activiteiten in het thema de aarde en de planeten

De pangea Puzzel

Bij Mama Duizendpoot kan je leren over de continentendrift met behulp van haar Pangea Puzzel. Voor een kleine bijdrage vind je in haar winkeltje het patroontje om er zelf één te maken. En als je toch in het winkeltje bent, kijk daar maar eens rond. Natascha heeft super veel leuke en betaalbare patroontjes en dergelijke voor je klaarstaan.

Het Planetarium in Genk

In Belgisch Limburg, waar wij wonen, ligt er in Genk een heel mooi planetarium met veel aandacht voor kinderen. Je kan er een planeten wandeling doen en er zijn altijd leuke educatieve tentoonstellingen om te bezoeken.

Lees hier over ons bezoek aan het planetarium van Genk.

Het zonnestelsel op zonne-energie bouwen

Imaginarium is een speelgoedmerk dat leuke bouwpakketten verkoopt. Het zonnestelsels op zonne-energie is er daar één van. De kinderen moeten het zonnestelsel bouwen en ook schilderen met de acrylverf die in de doos zit. De leeftijd voor deze bouwdoos staat op 8 jaar en dat vooral omdat er ook wat handige handen bij komen kijken. Als het bouwpakket af is heb je jouw eigen geschilderde planeten die draaien rond de zon op zonne-energie.

zonnestelsel op zonne-energie
.

 

De Ravensburger 3D puzzel van het zonnestelsel

Ravensburger heeft een super coole 3D puzzel van het zonnestelsel. De planeten zijn dus kleine ronde puzzels. Heel tof voor de ruimtelijke denkers.

 

 

Meehelpen aan een betere aarde

Naast kennis over de aarde zelf en de planeten is het natuurlijk ook fijn om voor de kinderen impact in te bouwen. Hoe zorgen ze er nu zelf voor dat de aarde een gezondere en betere plek wordt?
Hier is het altijd goed om het over recycling te hebben en over herbruikbare producten.

123 superslimme dingen over het klimaat

Een heel mooi boek daarvoor is het boek 123 super slimme dingen over het klimaat. Het laatste hoofdstuk gaat helemaal over hoe kinderen zelf hun steentje kunnen bijdragen.

Het goede voorbeeld geven.

Nog steeds is het zo dat kinderen het voorbeeld van hun ouders naleven. Wat dus het beste werkt is ook het goede voorbeeld geven als het aankomt op het sorteren van afval, in de vuilnisbak gooien in plaats van uit het raam, meedoen met zwerfvuil acties,….

Wij leren onze kinderen bijvoorbeeld ook aan dat een boterham doos en een hervulbare waterfles heel wat impact hebben.

Voor de mama’s geef ik even mee dat Emmy op haar blog beschreven heeft hoe je herbruikbare wattenschijfjes maakt!

Linkparty en insta-challenge CreaKrea

Heb jij super toffe activiteiten rond het thema ‘aarde’ wat ook ons weekthema is? Dan mag je die hier beneden via de blauwe knop “add link” toevoegen.  Je kan ook je instagram foto binnen het thema de hashtag #creaKrea geven. Dan vinden we hem daar ook terug. De hosts van CreaKrea kiezen de leukste inzendingen uit om te delen via hun sociale media kanalen en we pinnen ook alle deelnemers op onze relevante borden! Deelnemen is dus de boodschap. Per deelnemer heb je 3 links om toe te voegen.

Add your earth activities using the ‘add link’ button – you can choose 3 activities to linkup! 

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter


One Reply to “De aarde knutselen en meer tips rond het thema aarde”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.