123 Superslimme dingen over het klimaat

123 Superslimme dingen over het klimaat

Weetjesboeken, hier in huis zijn ze gewild en worden ze vaak in de hand genomen. Het nieuwe boek 123 superslimme dingen die je moet weten over het klimaat is niet het eerste boek uit de reeks met de superslimme weetjes. We hadden het boek met 321 superslimme weetjes die je moet weten voor je 13 wordt ook al in huis, dus we wisten al wel wat we konden verwachten.

123 superslimme dingen over het klimaat

 

Het voorwoord

Mathilda vertelt waarom ze blij is dat de lezer het boek vast heeft en gaat lezen. Uiteindelijk is het klimaat een thema dat iedereen zou moeten interesseren.

De inhoud

 

Alles is verbonden

In dit hoofdstuk leert de lezer over weer en klimaat, over weersvoorspellingen en milieu. We lezen hoe het komt dat we kunnen ademen en dat de naam van de aarde eigenlijk ‘water’ zou moeten zijn. We lezen over de airco van de aarde. We leren over de ecosystemen en hoe alles verbonden is met elkaar.

Het klimaat verandert voortdurend en daardoor de aarde ook

In dit hoofdstuk komen wet te weten dat het klimaat op aarde al vaak verandert is tijdens haar bestaan. Vulkanen worden besproken en hoe het mogelijk was om heel veel jaar geleden te zonnebaden op de polen.  Ook wordt er duidelijke gemaakt dat beschavingen zijn verdwenen door de verandering van het klimaat.

De aarde wordt warmer

Hoewel er mensen zijn die er niets van geloven, mensen die men klimaatontkenners noemen, is de wetenschap niet te negeren. We lezen over het beroep klimaatwetenschapper. We komen te weten hoeveel voetbalvelden bos er per minuut worden gekapt (en moeten dan alweer even slikken). De koeien worden onder de aandacht gebracht en chocolade wordt in een ander perspectief geplaatst.

De aarde wordt vuiler

Hier komen we te weten dat het in China midden op de dag donker kan worden door de vervuiling. We lezen over hoe het zoete water verdwijnt.  We leren over waar plastic te vinden is op plaatsen waar we het niet meteen zouden verwachten.
We lezen over overbevissing en het te veel aan eten dat wordt weggesmeten.

De gevolgen van een warmere en vuilere aarde

Hier komen we te weten dat onze planeet ‘op’ aan het geraken is en dat het water zal stijgen. We lezen over een bad nemen in de oceaan en hoe er steeds meer orkanen komen. We komen te weten wat een polar vortex is en dat kriebelbeestjes verdwijnen. Vogels raken in de war door de warmere winters.  Sommige dieren zijn al met uitsterven bedreigd, er zullen er nog volgen. Plantjes gaan verdwijnen…

Wat gaan we eraan doen.

Tot hiertoe is het boek erg confronterend en leren de kinderen enorm veel bij. Gelukkig is er ook nog het hoofdstuk dat het boek besluit. Wat kunnen we eraan doen!

Hier lezen we over het belang van samenwerken, over wetenschappers die andere opties aan het bestuderen zijn en over hoe de natuur zichzelf op wonderlijke manieren kan herstellen als het de kans krijgt.
We lezen dat de kleine dingen die we doen zoals met de fiets gaan en minder vlees eten, impact hebben.

Onze mening over het boek 123 superslimme dingen over het klimaat

Het boek is een must have voor elke klasbibliotheek. Hier in huis is het zeker weten ook een topper. De weetjes zijn mooi verdeeld in duidelijke hoofdstukken. Zoals het voorwoord zegt is dit een boek dat eigenlijk iedereen (ook Trump 😉 ) eens zou moeten lezen. Je leert er enorm veel van.

Hoewel er veel confronterende dingen instaan, vind ik dat het boek een heel mooi besluitend hoofdstuk heeft. Een hoofdstuk van hoop en verantwoordelijkheid dragen. Samenwerken en kleine stapjes zetten met zijn allen is echt een heel mooi iets! Het boek heeft ook hier en daar een grapje, wat het geheel luchtiger maakt (en dat is ook echt nodig, dus goed gedaan!).

De vormgeving en de tekenstijl die het boek opleuken kan ik ook echt appreciëren.  We zijn met zijn allen héél erg tevreden over dit boek in onze boekenkast!

Mogelijkheden voor de klaspraktijk

Aangezien het boek mooi opgedeeld is in grote hoofdstukken zijn groepswerkjes hier een goede mogelijkheid. Elk groepje kan een presentatie maken voor de klas over één hoofdstuk.
Een klimaatquiz opstellen of een plan van aanpak laten maken over dingen die op school beter kunnen zijn ook mogelijkheden.
Ook aan de keukentafel kan het een mooie ingang zijn om dingen aan te pakken in huis. Als kinderen weten waarom er moet worden gesorteerd of waarom we liever te voet gaan dan met de wagen voor kleine afstanden, dan voelen ze ook dan hun beslissingen impact hebben.

Gegevens over het boek:

Taal: Nederlands
Bindwijze: Paperback
Verschijningsdatum: november 2019
Aantal pagina’s: 143 pagina’s
Aanbevolen leeftijd: 7 – 12 jaar
Auteur: Mathilda Masters
Illustrator: Louize Perdieus
Uitgever: Lannoo

 

Lees ook: slim zijn is wel duizend dingen.

 

Q: Is dit een boek dat in jouw bibliotheek zou mogen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.