Slim zijn is wel duizend dingen – kinderboek review

Slim zijn is wel duizend dingen – kinderboek review

Wat is slim zijn? Voor de meeste kinderen (en mensen) dat nog steeds een synoniem voor goed kunnen rekenen, vlot een aantal talen kunnen spreken en vooral ook goede punten halen op school. Maar slim zijn is echt veel meer dan dat. Het boek “Slim zijn is wel duizend dingen” is een prentenboek in rijm dat kinderen meeneemt naar een beter inzicht in ‘slim zijn’. Dit boek is een vertaling uit het Engels. De oorspronkelijke titel is “All the ways to be smart”. En wat ben ik blij dat de vertaling er is!

Slim zijn is wel duizend dingen

Even een beetje theorie! 😉

Meervoudige intelligentie theorie van Gardner

Intelligentie heeft zoveel facetten. De Amerikaanse Psycholoog Howard Gardner ontwikkelde in 1983 al de theorie van de meervoudige intelligentie om dat aan te tonen. In deze theorie heeft hij het over de verschillende soorten intelligenties. Oorspronkelijk waren het zeven intelligenties, later werden er nog een aantal aan toegevoegd:

  • verbaal linguïstische intelligente, ook wel taalslim
  • logisch mathematische intelligentie, ook wel rekenslim
  • muzikaal ritmische intelligentie, ook wel muziekslim
  • visueel ruimtelijke intelligentie, ook wel beeldslim
  • interpersoonlijke intelligentie, ook wel samenslim
  • natuurgerichte intelligentie, ook wel natuurslim
  • lichamelijke kinesthetische intelligentie, ook wel beweegslim
  • intrapersoonlijke intelligentie, ook wel zelfslim
  • existentiële intelligentie, ook wel bestaanslim
  • morele intelligentie, ook wel moreel slim

Op sommige lagere scholen wordt intensief gewerkt rond de verschillende intelligenties. Elke persoon heeft wel een aantal intelligenties waarin hij zichzelf sterker zal herkennen dan andere. Zo komen we ook op het feit dat elk kind zijn talent heeft en dat we moeten proberen elk kind zover te krijgen dat het beste van haar of hem naar buiten komt.

Persoonlijk vind ik het erg belangrijk om kinderen mee te geven dat ieder zijn talenten heeft en moet proberen van die ten volle te benutten. Het blijft opletten dat de verschillende intelligenties geen label worden en dat kinderen duidelijk meekrijgen dat met oefening en de juiste groeimindset je in alle intelligenties beter kan worden en kan groeien! 😉

slim zijn is wel Duizend dinge

Het boek Slim zijn is wel duizend dingen

Ik herkende bij het lezen van het boek meteen een aantal dingen die ik kon toewijzen aan een bepaalde intelligentie uit de theorie van Gardner. Het volledige boek is in rijmvorm opgesteld en ik blijf echt van boeken houden die dat doen! Een verhaal vertellen met inhoud en dan ook nog in rijm! Zalig!
Ook mijn eigen kinderen blijven dat tof vinden. Ze halen vaak boekjes met rijm uit de kast! (Dat hebben ze vast van de mama! )

Het boek neemt kinderen mee op een avontuurlijke reis vol fantasie. Ze wandelen rond heksen en griezels, draken en walvissen, dino’s, zeeën en piraten, verjaardagsfeestjes met monsters, het circus, de ruimte, een lab en de natuur, het bos en bomen en we ze eindigen in de klas. En toch is het allemaal één prachtig geheel.

Vormgeving

Het boek heeft een mooie groene kaft, met fel oranje accenten. Daar was ik meteen fan van. Het is geen typische meisjes of jongenskleur! Hoera! En ik hoor je misschien denken: Er zijn geen jongens- of meisjeskleuren en ik ben het daar ook mee eens. Maar helaas is het nog wel zo dat er heel wat kinderen wel dat gevoel hebben meegekregen en dat jongens vaak niet voor een roze boek zullen kiezen. Daarom ben ik extra blij dat hier duidelijk over nagedacht is. Dit is een boek voor iedereen! Elk kind heeft er wat aan. En wie weet, misschien zelfs bepaalde volwassenen ook nog wel.

De tekenstijl van Allison Colpoys is ook geweldig. Heel speels en vlot, niet te afgelijnd en het mag eens een beetje buiten de lijntjes ook!

slim zijn is wel duizend dingen

Mogelijke activiteiten met het boek slim zijn is wel duizend dingen

Dit boek kan bij de kleuters worden gebruikt, maar is zeker ook nog erg nuttig in de lagere school, ook al is het een prentenboek! Het kan ingezet worden in taalbeschouwing om rijmschema’s te leren kennen. De theorie van Gardner is zeker ook mooi voor kinderen om te leren dat iedereen op zijn manier slim kan zijn en dat je ook slim bent als je voor anderen en de natuur zorg draagt. Het maakt het concept intelligentie veel breder dan rekenen en lezen.

Binnenkort zal uitgeverij Baeckens books les-suggesties beschikbaar maken die helemaal bij het boek zullen passen! Van zodra die er zijn, hou ik jullie daarvan ook op de hoogte!

 

Davina Bell - quote

 

Wil je meer lezen over kinderboeken die de moeite zijn? Klik dan hier. 

Wil je het boek graag aankopen? Dat kan in de betere boekenwinkels en uiteraard ook bij de winkel van ons allemaal:

Tot snel

Ilse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.