Aandachtswijzer voor zelfstandig werk – gratis printable

Aandachtswijzer voor zelfstandig werk – gratis printable

Welke leerling heeft op welk moment hulp nodig? Het is voor leerkrachten, zeker in grote klassen, niet altijd even even gemakkelijk. Maar omgekeerd is het ook zo dat een leerling moet leren aangeven op welk moment het wel lukt, het moeilijker wordt of het moment te selecteren waarbij hij of zij echt helemaal vast zit. Daarvoor kan de aandachtswijzer voor zelfstandig werk een hulpmiddel zijn!

De aandachtswijzer – hulp voor iedereen

Als leerkracht wordt je meegegeven dat je moet proberen om je aandacht evenredig te verdelen. Toch ga je al snel merken dat het de kinderen zijn die luidruchtiger zijn, de kinderen die niet goed mee zijn of die met een leerstoornis diegenen zijn waar je aandacht naartoe wordt getrokken. Ik deed soms zo mijn best om ervoor te zorgen dat ik ook ‘de stillekes’ had gezien om dan na de les tot de conclusie te komen dat het toch niet helemaal gelopen was zoals ik wilde. De aandachtswijzer kan hier dus hulp bieden bij je klasmanagement of voor ouders gewoon thuis bij het huiswerk. Ook bij kleuters werkt deze perfect, want de emoji plaatjes spreken voor zich!

Wat is een aandachtswijzer precies?

De aandachtswijzer is een draaischijfje met drie verschillende emoji erop. Kinderen leggen hem op hun tafel tijdens huiswerk thuis of zelfstandig werk in de klas. Via de emoji en de kleurtjes geven leerlingen aan hun leerkracht hoe dringend hun hulpvraag is op dat moment.
Draaien ze het aandachtsschijfje op groen met de zonnebril, dan is alles in orde en kunnen ze perfect zelfstandig verder werken. Blauw en de nadenkende smiley wil zeggen dat ze met een niet dringende vraag zitten en dat het wel fijn zou zijn al de leerkracht tijd had, dat er even kon worden verduidelijkt. Het rode vlak, met het ontploffende hoofdje wil zeggen dat het kind helemaal vast zit en niet meer verder kan werken. De leerkracht is dus nodig om verder te kunnen werken.

aandachtswijzer klaar voor gebruik

Waarom gebruik je dit in je klasmanagement?

Leerlingen moeten leren inschatten hoe dringend hun hulpvraag is. Kunnen ze echt niet verder? Hebben ze alle strategieën die ze zelf hebben al uitgetest? De opstekende vingers blijven even weg en het schijfje brengt de nodige rust bij zowel de kinderen als bij de leerkracht in de klas.

De aandachtswijzer ook voor hoogbegaafde kinderen

Hoewel nog vaak wordt gedacht dat hoogbegaafde kinderen hun plan wel zullen trekken is niets minder waar. Net als alle andere kinderen hebben zijn ook begeleiding nodig. Als het aankomt op hulp vragen is dat niet altijd even gemakkelijk.
We ontwikkelden deze aandachtswijzer oorspronkelijk voor hoogbegaafde kinderen en wilde hem via mijn coaching praktijk, hoogbegaan, aanbieden. Maar omdat alle kinderen er baat bij hebben, hebben we beslist om hem ook via Kreanimo te verspreiden omdat dat doelpubliek veel groter is.

Lees ook: Is mijn kind hoogbegaafd?

Instructies voor de aandachtswijzer in elkaar te zetten:

  • Snijd het witte vlak weg.
  • Knip de 2 delen uit.
  • Plastificeer de 2 delen.
  • Knip de geplastificeerde delen uit. Behoud een rand van 5mm van het plastic.
  • Maak een gaatje in het midden van elk deel.
  • Verbind de delen met een splitpen.

Instructies voor het gebruik :

  • De leerling legt de kaart op de bank.
  • Door het venster te verdraaien geeft de leerling aan of er hulp nodig is:
    * bij groen heeft de leerling geen hulp nodig.
    * bij blauw heeft de leerling een niet dringende vraag.
    * bij rood heeft de leerling hulp nodig om verder te kunnen met de opdracht.
  • De leerkracht kan aan de hand van de kaartjes zien welke leerling aandacht nodig heeft.

Download jouw aandachtswijzer hier:

aandachtswijzer

Klik op de afbeelding om de PDF te downloaden

Delen is lief

Ga jij aan de slag met de aandachtswijzer? Laat het ons zeker weten. Gebruik de hashtag #aandachtswijzer en tag Kreanimo en/of hoogbegaan en laat ons zeker weten hoe het hulpmiddel werd ervaren bij jouw kind of in jouw klas!

Liefs Ilse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.