De dood – mixed media opdracht rond Dia Los Muertos

De dood – mixed media opdracht rond Dia Los Muertos

De dood is nu eenmaal het eindpunt van ons leven… En omdat we nu rond de dagen van onze dodenherdenking zitten vond ik het toch wel gepast om in de klas daar aandacht aan te besteden. Want sommige mensen kunnen zo een prachtige dingen maken om mensen te herdenken. Ik zag prachtige bloemstukken, herdenkingstatoeages en ook juweeltjes en fotoreportages… allemaal zo creatief en allemaal zo mooi! Niet alle culturen herdenken hun doden op dezelfde manier. Om dat het ook belangrijk is om andere culturen en hun kunst in de klas te bespreken, werkten we in de klas rond Dia Los Muertos.

Lees ook: Schoenen onder een Chinese draak. 

Lees ook: Dieren stippelen zoals de Aboriginals

Dia Los Muertos – de dood in Mexico

Vlak voor de herfstvakantie probeer ik in de klas altijd een opdracht uit te werken rond Halloween of Dia Los Muertos. Uiteindelijk ‘herdenken’ andere mensen gewoon hun doden op een andere manier. Vorig jaar werkte ik met sjablonen van doodshoofden.  Dit jaar liet ik me inspireren door Frida Kahlo en een collage die ik vond op Pinterest! Een beetje gepikterest dus!

Frida Kahlo

Frida Kahlo is een Mexicaanse kunstenares die werd geboren in 1907 en stierf in 1954. Haar schilderijen zijn vrolijk van kleur, maar hangen in een vreemde sfeer. Uiteraard heeft ze ook gewerkt rond de dodenherdenking Dia Los Muertos aangezien dat in Mexico wordt gevierd en ze van daar afkomstig was.

Mixed Media rond de dood.

Ik bedacht een opdracht met verschillende materialen. ‘Mixed Media’ noemen ze dat dan.
De leerlingen maakte eerst een achtergrond door krantenpapier te plakken op een tekenblad. Dan gingen ze stempelen met sponsjes in veel verschillende vrolijke kleuren.

Ondertussen dat de achtergrondjes lagen te drogen konden ze aan de slag om een skelet op te bouwen in collagevorm. Witte stukken papier op een zwarte achtergrond doen al héél wat. Ook gekleurde stukken papier konden dan dienen om de typisce klederdracht na te maken. Ook kon het gekleurd papier gebruikt worden om bijvoorbeeld hartjes of bloemvormen uit te knippen en te gebruiken om de versieringen in de stijl van Dia Los Muertos doodshoofden na te maken.

Kleurrijke bloemen drukken met plastic zakjes

Omdat de kleurrijke bloemen zo typisch zijn vroeg ik de leerlingen om ze te drukken met plastic zakjes op de achtergrond. Dit moesten ze natuurlijk doen voor ze hun skelet en doodshoofd op de achtergrond gingen plakken.

Drukken met plastic zakjes?

  • Teken met een penseel met weinig water en zonder klotten verf een bloem op een plastic zakje.
  • Doe dit snel, anders is je verf droog!
  • Leg je zakje met de verf naar beneden op je achtergrond en rol met een drukrolletje over het zakje.
  • Trek het zakje van je blad af.
  • Laat alles goed drogen.

Collage op de mixed media achtergrond.

Als de achtergrond bedrukt is met bloemen en alles is droog, dan kan de collage van het skelet en de daarbij horende versieringen worden aangebracht.
Als final touch kan er met stiften en/of glitterpennen op de skeletten worden getekend.

De dood – de fijne herinneringen!

Persoonlijk vind ik dat die Mexicanen dat wel goed doen… wij zeggen altijd dat je aan de leuke dingen moet proberen te denken. Toch betrap ik mezelf vaak op het feit dat niet te doen…
Vrolijke kleuren en proberen aan de leuke dingen te denken! Het missen zal nooit overgaan! Maar veel van onze dierbaren zouden ook willen dat we ‘leven’.

Lees ook: spookhuis in Doodle Clay

Pinnen voor later?

de dood mixed media

 

[inlinkz_linkup id=746379 mode=1]

7 Replies to “De dood – mixed media opdracht rond Dia Los Muertos”

  1. Wat ontzettend mooi gedaan! We ontwijken graag het thema dood, terwijl het iets is waar we allemaal mee te maken krijgen. Daar is wienig ontwijken aan. Ik zou willen dat we er net zo mee om zouden kunnen gaan als o.a. de Mexicanen en er een feestje van maken om de doden te eren. En niet alleen maar te treuren en in stilte herdenken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.