Dieren stippelen zoals de Aboriginals – lesidee

Dieren stippelen zoals de Aboriginals – lesidee

Andere culturen introduceren in de klas is altijd fijn. Afrikaanse maskers, de skeletten van dia los muertos, altijd in de juiste context en altijd een verrijking voor kinderen om naar andere culturen en geschiedenis te kijken en dat creatief te kunnen interpreteren. Een creatieve opdracht die altijd mooie resultaten geeft en dus ook succeservaring meebrengt is dieren stippelen zoals de Aboriginals.

Aboriginal kunst met kinderen ontdekken

Aboriginals

De oorspronkelijke bewoners van Australië hebben wel wat toffe dingen waar kinderen wel door geïnspireerd kunnen worden. Hun boemerang spreekt uiteraard tot de verbeelding en de didgeridoo muziek kan een geweldige sfeerbrenger zijn als je met kinderen rond de Aborigines gaat werken. De kunst van de Aboriginals is  ook super leuk voor kinderen. De gekleurde stippen op de dieren zijn kunstig, maar ook behapbaar. Het ‘dat kan ik ook’ gevoel komt vast en zeker naar boven! 😉

 

Dieren stippelen

In de kunst van de Aboriginals komen heel erg vaak dieren voor. Het zijn ook specifieke dieren, namelijk die dieren die zij in hun omgeving vaak zien. Schildpadden, kangoeroes, slangen, vissen,… Het kan ook een idee zijn om kinderen te laten nadenken over welke dieren zouden worden afgebeeld als de Aboriginals zeelieden waren geweest of boeren.

Met sjabloon of gewoon zelf bedenken en/of tekenen

Wat heeft het kind nodig? Een succeservaring en duidelijke structuur of eerder zijn creativiteit de vrije loop laten, dat is de vraag die je jezelf als begeleider van deze opdracht moet stellen. Er zit bij deze uitwerking een sjabloon van een schildpad voor die kinderen die dat nodig hebben. Maar als je hen zelf laat kiezen en tekenen, gaan ze zelf ook super mooie dieren stippelen!

 

Materialen die je nodig hebt:

  • zwart papier
  • verf
  • wattenstaafje of pergamano stokjes om te stippelen
  • water
  • schaar
  • sjabloon (eventueel)
  • afbeeldingen van Aboriginal kunst om te projecteren
  • potlood (wit om op zwart papier te tekenen)

 

Werkbladen en les-tips downloaden:

Ik werkte een bundeltje uit met een werkblad met vragen over de kenmerken van de kunst van de aboriginals en een sjabloon van een schildpad. Op de laatste pagina vinden jullie lestips.

eerste blad werkbladen aboriginals

 

 

Download werkbladen en les-tips hier.

 

Mini versie van het sjabloon dat in de download zit.

 

Schildpad stippelen

 

Andere ideeën met schildpadden

Schildpadden vlechten met stroken papier. 

Maak een schildpad van je hand

 

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.