Bomen met bollen en dieren tekenen met kinderen

Bomen met bollen en dieren tekenen met kinderen

Een heel aantal jaren geleden, ontdekte in op het internet een jonge Nederlandse kunstenares die prachtige bomen met bollen maakte in de meest prachtige kleuren. In de meeste bomen zat ook nog een dier verscholen. Omdat het zo vrolijk en toegankelijk was, inspireerde ik me op deze kunstenares om een les uit te werken. Het moet namelijk niet altijd gaan over dode kunstenaars in de klas. Nieuwe, jonge inspiratie kan ook geweldig motiverend werken voor kinderen. Ondertussen ligt de Etsy shop van Angie of Angela Vandenbogaard even stil, want ze heeft een gezinnetje. Maar haar bomen met bollen kan je nog overal verspreid over het internet vinden. Het blijft een leuk project om met kinderen te doen, dus ik ga mijn les van toen, wel eens waar herwerkt, met jullie delen.

Bomen met bollen

Kijken naar bomen met bollen

Je kan in de galerij van Angela op Devian Art gaan kijken naar al haar bomen met bollen.
De bomen hebben allemaal vrolijke kleuren. Ze zijn opgebouwd uit een eenvoudige, smalle stam met wat takken en vooral heel veel kleurige bollen. Eén boom heeft vaak één kleur in verschillende tinten. Toch zijn er ook variaties zoals herfstkleuren, warme kleuren, koude kleuren,…
Soms komen er ook andere vormen voor zoals hartjes of sneeuwvlokken. En er zitten vaak dieren in of onder de bomen.
Bollen bomen van Angela vandenBogaard

 

 

 

Opbouw van de tekening

Er is telkens een vrij smalle stam met een beperkt aantal takken te zien. Daarrond staan bollen binnen een bepaalde vorm. Die vorm is van ter voren (ongeveer) bepaald en daar blijft de kunstenares binnen.
Als er dieren of woordjes worden toegevoegd, dan staan er die voordat de bollen erin worden gezet.

Stap voor stap een boom met bollen laten tekenen

  • Bespreek de tekeningen van de kunstenares en benoem alle kenmerken samen met hen.
  • Bekijk de opbouw van de tekening: wat deed ze eerst, wat later.
  • Bespreek een aantal vormen van bomen en laat de kinderen er zelf een paar tekenen en er één kiezen en een voorbeeldje tekenen.
  • Ga in gesprek over tinten, tonen en kleuren. (Gebruik eventueel het werkblad beeldaspecten of de kleurencirkel om dat op te frissen).
  • Laat de kinderen hun idee schetsen. Welk woord of welk dier willen ze gebruiken? Welk vorm gaan ze kiezen voor hun boom en welke kleuren willen ze graag gebruiken.
  • Laat de boom tekenen met potlood en inkleuren met aquarelpotloden. Zijn de leerlingen al wat meer gevorderd? Dan kan je ervoor kiezen om de bollen met waterverf te laten schilderen, maar met aquarelpotloden is het een stuk makkelijker.
  • Wijs erop dat ze best van links boven naar rechts onder werken (tenzij ze linkshandig zijn.)

Vormen van bomen

Download jou werkbladje ‘vormen van bomen’ hier

Dankbaar project

Dit is een project dat voor veel kinderen dankbaar zal zijn. Het is niet super moeilijk, er zit niet super veel werk in, maar ze kunnen het wel helemaal omtoveren tot iets wat bij hen past. Met hun vorm, hun favoriete kleur en dier.

Enkele resultaten:

Wat meer resultaten kan je hier vinden:

Andere ideeën rond bomen:

Zwart wit kaartjes met als inspiratie Angela Vandenboogaard. 

Boom in de winter met pastelkrijt en snijtechniek. 

Een Stamboom bij Emmy van Webkonijn.

Een boom verven hoeft niet moeilijk te zijn – Bij Mama duizendpoot

 

Linkparty en insta-challenge CreaKrea

Heb jij super toffe activiteiten rond het thema ‘bomen’ wat ook ons weekthema is? Dan mag je die hier beneden via de blauwe knop “add link” toevoegen.  Je kan ook je instagram foto binnen het thema de hashtag #creaKrea geven. Dan vinden we hem daar ook terug. De hosts van CreaKrea kiezen de leukste inzendingen uit om te delen via hun sociale media kanalen en we pinnen ook alle deelnemers op onze relevante borden! Deelnemen is dus de boodschap. Per deelnemer heb je 3 links om toe te voegen.

Add your earth activities using the ‘add link’ button – you can choose 3 activities to linkup! 

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter


 

One Reply to “Bomen met bollen en dieren tekenen met kinderen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.