Boom in de winter met pastel en snijtechniek – tekenlesjes

Boom in de winter met pastel en snijtechniek – tekenlesjes

Het is winter! Nog maar pas kregen we ook echt sneeuw op ons dak! Hoe mooi ik die sneeuw ook vind, op een werkdag kan ik er echt op vloeken! En winter is ook echt mijn minst favoriete seizoen. Het lekker warm thuis binnen zitten, dat vind ik dan weer wel heel gezellig, maar buiten is de natuur zo ‘dood’. Het project boom in de winter past perfect in deze tijd van het jaar. Zowel in de klas als thuis!

Het voordeel aan de winter voor in de lessen tekenen

De winter heeft dus ook voordelen, want als je nu naar de bomen kijkt, dan zie je super goed hoe de boom is opgebouwd. Bij de boom in de winter is de takkenstructuur veel beter zichtbaar en dat geeft natuurlijk ook een goede mogelijkheid om met kinderen goed te gaan waarnemen. De bomen geven in de winter op vlak van vorm en structuur enorm veel prijs en daar moeten we dus dankbaar gebruik van maken.

Als je naar buiten kan om in de buurt een boom te gaan inspecteren, dan is dat zeker en vast een super goed idee! Want frisse buitenlucht en eens iets anders doen dan binnen zitten in een klaslokaal, dat werkt (nog steeds) super goed.

Boom in de winter

Waar moet je de leerlingen naar laten kijken?

 • De stam – De textuur van de stam hangt uiteraard van de boom af, maar is toch wel even belangrijk om aan te halen, zelfs al heb je dat bij deze opdracht niet echt nodig. Textuur is namelijk ook een belangrijk beeldaspect en mag dus ook wel aangehaald worden. Het is ook belangrijk te kijken naar waar de stam nu het breedste is. Vaak tekenen leerlingen een stam die breder uitgaat naar boven toe. Dat is natuurlijk niet echt logisch, dus daar kan je best even over praten.
 • De takken – Takken en vertakkingen beginnen nooit allemaal op dezelfde hoogte en hoe verder je van de stam weg gaat, hoe smaller de takken worden. De takjes volgen ook hetzelfde stramien als de stam: breder onderaan, smaller naar boven toe.

Boom in de winter tekenen

 1. Laat de leerlingen in hun schetsboek (of op een schetsblaadje, uiteraard), hun boom tekenen. Zorg ervoor dat je ze wijst op de stam en de takken, want zelfs al hebben ze het gezien toen ze buiten waren, het gaat soms toch nog ‘fout’ op hun blaadje papier!
 2. Laat de leerlingen op een groter blad een kader tekenen van 3 centimeter. Bij mijn voorbeelden heb ik dat niet laten doen en dat is eigenlijk een foutje geweest. Een witte passe-partout had het geheel meer stevigheid en uitstraling gegeven! Vandaar dat ik het nu toch even wil vermelden.
 3. Laat de boom overtekenen binnen de kader. De stam raakt dus de onderkant en liefst raken de takken ook de zij- en bovenkant.
 4. Laat de leerlingen zien hoe ze de boom met een snijmesje kunnen uitsnijden! Wij hen erop dat ze een snijmat moeten leggen op hun tafel. Zeg hen ook hoe ze een breekmesje veilig kunnen gebruiken! De veiligheid moet bijvoorbeeld opstaan en het mesje mag niet te ver worden uitgeschoven (anders kan het afbreken bij te hoge druk en dan schiet het mesje weg!). Bij mij in de les mogen leerlingen ook rechtstaan als ze snijden…
 5. Laat de boom even goed wegleggen, zodat er op het propere, witte blad, geen pastelkrijt komt te zitten!
 6. Neem een nieuw blad papier, even groot als het blad waar de boom in werd uitgesneden.
 7. Laat de kinderen een overgang maken met pastelkrijt. Laat hen met de platten kant van het krijtje kleuren tot ongeveer in de helft van het blad. Met de andere kleur beginnen ze aan de andere zijde en doen ze hetzelfde. Laat ze met hun handen of een watje de kleuren in elkaar wrijven.
 8. Fixeer de pasteltekening (met haarlak, dat is veel goedkoper en werkt evengoed!)
 9. Plak de boom met kader bovenop de pastel achtergrond!

Lees ook: knutsel een kerstboom met lege theelichtjes

Lees ook: Boom met Bollen zoals Angela Vandenboogaard

Andere creatievelingen met het thema ‘winter’

[inlinkz_linkup id=756081 mode=1]

Dit artikel bevat affiliate links. Als je erop klikt en overgaat op aankoop, dan kost je dat niets extra, maar krijgen wij een procentje. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.