Wishbag haken. Gratis haakpatroon mini tasje.

Wishbag haken. Gratis haakpatroon mini tasje.

Wishbag- haakpatroon

Een tijdje geleden had een vriendin van mij een opkikkertje nodig of beter een geluksbrengertje.  Op Ravelry vond ik het patroon van de petite purse van Shana.
Zij maakte het eigenlijk als een klein tasje om cadeautjes in te steken. Ik heb het echter nog kleiner gemaakt zodat je het als halsketting zou kunnen dragen.
In het tasje kon de persoon in kwestie haar wensen steken – een wishbag noemen ze het ook wel. Zo kan je jouw grootste wensen dicht bij je hart dragen in een klein tasje.

Toen de wishbag af was en afgegeven was aan de persoon in kwestie, postte ik op mijn Ravelry profiel een foto van het tasje met een klavertje vier als geluksbrenger. Shana, de maakster van het patroon vroeg of ze de foto mocht gebruiken om bij haar patroon op Ravelry te zetten.  Dat vond ik een  hele eer.
Ik heb haar gevraagd of ik dan de Nederlandse vertaling van het patroon op mijn blog mocht zetten en dat vond ze geen probleem.  Bij deze dus! 😉
Ik vertaal hier gewoon het patroon van Shana, maar ik heb zelf dunner garen en een dunnere haaknaald gebruikt om het tasje nog kleiner te maken!

wishbag

het patroon

Materiaal wishbag

licht garen type 3
4.00mm haaknaald (ik gebruikte 2,5)
Steekmarkeerders (je werkt in het rond en moet de toeren tellen)

Gebruikte afkortingen

l- losse
v- vaste
hst – half stokje
osln- overslaan
hv – halve vaste
st – steek
beg – begin
AL – enkel achterste lus
hst min – 2 halve stokes samen haken (minderen)

Wishbag patroon

Basis toer: 12 lossen, 1 half stokje in de derde losse van de haaknaald, 1hst in de volgende 8 l, 3hst in laatse l, sla het laastste hs over, haak langs de onderkant verder in de onderste lussen van de steken, 1hst in 9 lussen, 3hst in de 2 lossen spatie (24 sts)

Toer 1:  Haak enkel in de AL, 1st in elke steek van de vorige toer. (24 sts)

Toer 2: 1hst, hst min, 7 hst, hst min, 3hst, hstmin, 7hst, hstmin, 2hst (28st)

Toer 3:  1hst in elke steek van de vorig toer. (28 sts)

Toer 4: 2hst, hstmin, 9hst, hstmin, 3hst, hstmin, 9hst, hstmin, 1hst. (32 sts)

Toer 5: 1hst in elke steek van de vorig toer. (32 sts)

Toer 6: 3hst, hstmin, 11hst,hstmin, 3hst, hstmin, 11hst, hstmin. (36 sts)

Toer 7: 1hst in elke steek van de vorig toer.(36 sts)

Toer 8: 1hst, hstmin, 3hst, hstmin, 13hst, hstmin, 3hst, hstmin, 12hst. (40 sts)

Toer 9: 1hst in elke steek van de vorig toer.(40 sts)

Toer 10: 3hst, hstmin, 3hst, hstmin, 15hst, hstmin, 3hst, hstmin, 12hst. (44 sts)

Toer 11: 1v in elke steek van de vorig toer, halve vaste in volgende steek, hecht af. (44 sts)

Handvaten.

Als je met het tweede handvat begint, zorg er dan voor dat het op net dezelfde afstand staat als het eerste.  Misschien verschuift het één of twee steken.  Het is dus erg handig om steekmarkeerders te gebruiken!

Druk het tasje plat en tel vanaf de rechtse kant 8 steken en plaats daar een steekmarkeerder.  Doe dit ook aan de linkerkant en aan de andere kant van het tasje.  Er zouden dan 5 steken tussen moeten zitten.

Begin aan de rechterkant, hecht het garen aan met een halve vaste in de gemarkeerde steek.  haak 15 lossen en haak 1 vaste in de steek die links van de aanhechting gemarkeerd werd. 1 vaste in de volgende steek, haak 17 lossen keerom en haak 1 vaste in de eerste steek links van de eerste vaste.  Houd beiden kettingen samen, keer om, haak 1 losse en haak 26 vasten rond beide kettingen van lossen.  (Dit is geschat, hangt een beetje af van de spanning van je werk!), haak een halve vaste in de steek linkd van de laatste vaste, keer om en ga met halve vaste terug naar de andere kant van je werk. Haak tot aan de eerste vaste van je handvaten en hecht af.

Decoreer jouw wishbag

Shana had kleine bloemetjes op haar tasje gezet.  Omdat mijn wishbag een geluksbrengertje moest worden, maakte ik er een klavertje vier op.
Maar laat je creativiteit zeker de vrije loop!
Op Ravelry.com kan je bijvoorbeeld het mooie klavertje vinden

Knoopje (als je wil)

Ik heb het knoopje weggelaten.  Als je dat toch graag wil:

Naai een knoopje aan de voorkant van je tas.  Steek je naald aan de achterzijde in het midden van het handvat.  Haak een ketting die lang genoeg is om rond de knoop te gaan en dan terug naar de achterzijde.  Hecht af en werk de draadjes weg.

Pinnen voor later:

wishbag

Ben je net als ik gek op kleine haakprojectjes en wil je ook nog iets handig maken? Maak dan een leuk wasbaar sponsje met sponsgaren! 

Take care en tot snel

Ilse

[inlinkz_linkup id=701658 mode=1]

11 Replies to “Wishbag haken. Gratis haakpatroon mini tasje.”

  1. Wat een mooi minni tasje! Echt een juweeltje!
    Uhm, met dit thema kan ik wel wat. Sorry, ik heb zelfs een selectie gemaakt, ik maak nogal eens mini 😉

  2. Wat creatief en zo schattig klein ook! Ik heb ooit eens geprobeerd om te leren haken. Het lukte wel, maar na de losse steken was ik de logica kwijt, haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.