Tips voor een autovakantie met kinderen

Tips voor een autovakantie met kinderen

Ondertussen hebben wij al een paar vakanties met de auto gedaan waarvoor we toch een hele rit moesten doen. Een autovakantie is voor ons echt de beste manier. Wij hebben de vrijheid nodig om ter plekke te kunnen gaan kijken wat er allemaal te doen is. En dat vind ik met kleine kinderen nog steeds het meest handige met je eigen wagen. We reden al naar Toscane, de streek van Venetië en ook al naar Kroatië en Denemarken en daar hebben we echt wel wat uit geleerd. Die tips voor een vakantie met de wagen met kinderen wil ik vandaag graag met jullie delen.

Onze 8 tips voor een autovakantie met kinderen.

Tip 1: zorg dat je rustig kan vertrekken.

Vorige zomer vertrokken wij echt heel gestresseerd. Dat kwam vooral omdat ik in mijn hoofd een dag extra had om alles in te pakken en dat bleek niet zo te zijn.
Wat een hel was dat zeg! Dat doe ik nooit meer! Als zoiets nog eens voorvalt, vertrekken we echt gewoon een dag later en rustig. Als je op je gemak kan vertrekken, dan weet je waar je jouw spullen juist hebt gestoken en zo. Met drie kinderen hebben wij ook een dakkoffer nodig om alles mee te krijgen. En door zo holderdebolder te vertrekken wist ik niet alles zitten. Toen de jongste wagenziek werd en ik haar reserve knuffeldekentje niet kon vinden, kon ik mezelf echt over mijn hoofd slaan!

Tip 2: eten en drinken

Zorg voor knabbeltjes en drankjes waar je gemakkelijk bij kan. Onze kinderen kregen een drinkbus met water die ze in hun eigen houder konden plaatsen.
De rest stond voor mij binnen bereik, zodat ik het naar achter kon geven indien nodig.

Tip 3: Films

Onze kinderen hebben als we met de auto op vakantie gaan, elk een tablet houder en daarin een schermpje. Ze kunnen zelf kiezen wat ze willen kijken uit de lijst die papa en ik hebben samengesteld per kind. Wat we nog willen voor een volgende reis zijn draadloze hoofdtelefoons, want die kabeltjes, dat is het ook niet.

Tip 4: Zorg dat je niet onnodig moet stoppen

Ik weet niet of het bij jullie zo is, maar onze kinderen zijn niet zo’n slapers. (Ook niet ’s nachts, want ik weet dat sommige net daarom ’s nachts rijden, maar dat werkt hier niet zo super goed!).
Als ze dan eindelijk in slaap gevallen zijn is het kwestie om niet meteen onnodig te moeten stoppen. Bijvoorbeeld als je door Oostenrijk moet, dan kan je best je nodige vignet al kopen. Dat kan je online via https://vignetoostenrijk.be/
Wat je al hebt, daar moet je niet voor stoppen! 😉

Tip 5: Speelgoedjes

Twee van onze drie kinderen worden wel eens wagenziek. Dan is het geen goed idee om te lezen of te tekenen. Kinderen die niet wagenziek zijn kunnen dat uiteraard wel. Wel zorgen we speelgoedjes. Een klein popje, een doos lego, een magneetbordje met magneetjes, ….

Tip 6: Plan je stops

Wij hebben op voorhand al gekeken waar er een leuke speelplek is om even te rusten. Want wees eerlijk, niet elke stop is even gezellig. Als je al op voorhand een beetje kan plannen, dan zijn je rustmomenten ook gezelliger. De benen strekken is sowieso wel belangrijk.

Tip 7: Autospelletjes

“Ik zie, ik zie…” en rode auto’s tellen, verschillende nationaliteiten van auto’s verzamelen, nummerplaten lezen…. Goh, dat deden wij vroeger al toen we op reis gingen!
En onze kinderen verzinnen elke reis nog wel een paar nieuwe spelletjes onderweg.

Tip 8: Comfort is alles

Ik installeer de kinderen met dekentjes en kussentjes, ik zeg dat ze hun schoenen alvast uit moeten doen. Zelf zorg ik ook voor voldoende beenruimte. Het is zo belangrijk om goed comfortabel te zitten als je zo’n lange reis aan het maken bent!

En euhm, niet vergeten: No stress!
Je gaat op vakantie!

Ben ik nog een mega belangrijke tip vergeten? Ik hoor het graag in de reacties.
Ga jij met de auto op vakantie?

Take care en tot snel
Liefs Ilse

2 Replies to “Tips voor een autovakantie met kinderen”

  1. Als wij op reis gaan zorg ik op voorhand allerlei kleine prulletjes waar ze in de auto mee kunnen spelen. Ik pak deze in. Als ze een bepaalde tijd flink zijn geweest, krijgen ze een mini-cadeautje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.