Teddy en Beer – Interactieve tentoonstelling voor kinderen

Teddy en Beer – Interactieve tentoonstelling voor kinderen

Eerlijk is eerlijk, we hadden ons eigenlijk vergist. We hadden beloofd om naar Legoworld in Utrecht te gaan deze vakantie. Maar dat was al dicht! Logisch, want in Nederland was de herfstvakantie al voorbij en KreaDoe start er woensdag! De volgende keer opletten dus! Maar uiteraard moesten we dit wel compenseren, want er waren wel een paar zielige gezichten te bespeuren. We zochten dan wat we konden doen in de herfstvakantie en we vonden Teddy en Beer in het museum voor Natuurwetenschappen in Brussel.

Met je knuffelbeer naar het museum.

De informatie die we vonden over Teddy en beer was duidelijk; breng je knuffelBEER mee naar het museum. Veel kinderen hadden geen knuffel bij en andere wel een knuffel, maar dat was dan geen beer. De hele tentoonstelling is opgebouwd rond die beer, dus ik raad echt aan om je kinderen te zeggen dat ze een beer moeten meenemen.

Wij gingen met de trein. Voor ons, hier in het Noorden van Belgisch Limburg, een hele onderneming met twee keer overstappen. Toch ben ik blij dat we met de trein zijn geweest. De parking aan het museum was de hele tijd volzet en je zit echt in hartje Brussel, dicht bij de Europese wijk. Met de trein kom je aan en moet je nog vijf minuten wandelen! Ideaal dus!

Teddy en Beer een interactief programma

De hele tentoonstelling is interactief. De kinderen krijgen bij het binnengaan een badge waarmee ze alles in de tentoonstelling kunnen activeren!
Meteen bij het binnengaan kies je de taal (Engels, Nederlands, Frans of Duits) en die taal blijft tijdens de hele tentoonstelling automatisch goed. De instructies of de extra uitleg en de filmpjes staan dan automatisch in de taal die je kind kiest in het begin.

Teddy en Beer: Kies je taal

Er staat telkens een beertje op een plaatje, daar waar de kinderen iets kunnen doen, lezen, kijken of horen.
Als er uitleg bij een tentoonstellingsonderdeel staat is die kort en to the point.

De kinderen kunnen het geluid van een beer nadoen, filmpjes bekijken, beren beenderen opgraven via een touchscreen en die beenderen dan gaan onderzoeken in het lab. Ze kunnen beren tekeningen in een grot zoeken en uitzoeken welke beer wat eet, Ze kunnen beren nadoen,…

Teddy en Beer: wat eten beren?
Wat eet de panda was natuurlijk niet zo moeilijk. Dat hebben ze live in China gezien! 😉

Ook hun teddy heeft een belangrijke rol. Er wordt gekeken welke soorten beren er nu nog leven en welke bekende beren  zoals Paddington en Winnie de Pooh dan tot welke soort behoren.
Dan mogen de kinderen op onderzoek uit. Welke soort beer is hun Teddy dan? Ook dit werkt met de badge. (Hier loopt het dus ook een beetje fout als je een konijn knuffel bij hebt 😉 )

Ook de winterrust en de lichaamstemperatuur van de beren wordt goed uitgelegd. De kinderen moeten hun Teddybeer dan klaarmaken voor de winterrust. Ze zetten hun beer op de weegschaal en dan moeten ze hem eten geven om zich voor te bereiden daarop. Samen met hun beer gaan de kinderen dan op zoek naar welke plek het best geschikt is om een winterrust te houden.

De negatieve kanten

Ook de minder leuke delen van een beren leven worden uit de doeken gedaan. De beren gevechten in arena’s en voor de lol. Het leven in een circus.
Ze kunnen hun knuffelbeer in een kooitje zetten en kijken wat er mee zou kunnen gebeuren.
Dit is wel een puntje waar gevoelige kinderen misschien beter even een stukje overslaan. De beer van de oudste dochter werd beschoten. Het was natuurlijk niet echt en dat weten ze wel, maar toch was die beer snel uit die kooi hoor!

Het natuurhistorisch museum

Ook de dinosaurussen en gesteenten van de permanente tentoonstelling zijn trouwens de moeite om te bezoeken.
In de namiddag hebben ze daar nog een paar uur doorgebracht.

De tentoonstelling Teddy en Beer loopt nog tot 1 september 2019. Alle nuttige informatie vind je op de website van het natuurhistorisch museum 

De volgende tentoonstelling is die van Antarctica tot 31 augustus 2020. 

Welk museum bezoeken jullie met kinderen?
Welke tentoonstelling zal je altijd bijblijven?

Take care en tot snel

Liefs Ilse

 

18 Replies to “Teddy en Beer – Interactieve tentoonstelling voor kinderen”

  1. Ik ben vroeger al een paar keer met mijn kinderen in dat museum geweest en het is er echt top! De twee oudsten willen niet meer mee naar musea, maar die berententoonstelling lijkt me wel heel erg leuk om eens met onze jongste te doen. Goede tip om met de trein te gaan en goed dat je zegt dat je een berenknuffel moet meenemen.

  2. Ik heb dit hier ook al in het nieuws gezien en ik vind dit soort educatieve en interactieve tentoonstellingen echt leuk voor kinderen!

  3. Klinkt als een heel leuk alternatief voor LEGO World! Wij zijn uiteindelijk ook naar een museum gegaan ipv de legobeurs dit jaar toevallig haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.