Wat kostte geld bij de start van onze zaak?

Wat kostte geld bij de start van onze zaak?

Mijn man was zijn werk beu en nog niet zo’n beetje. Erg plots besliste hij om ontslag te geven. Of ja, erg plots… ik had het wel zien aankomen. Toch was ik er een beetje van geschrokken. Vooral ook omdat hij kwam aanzetten met een compleet nieuwe uitdaging. Hij wilde niet zomaar ander werk gaan zoeken. Zelfstandig technisch en software consultant wilde hij worden. En in zijn hoofd had hij dat allemaal netjes uitgedacht ook. Want super snel kwam hij met de naam DaemonTech aanzetten. Volgens mij was hij in zijn hoofd echt al veel langer bezig met deze beslissing. Een zaak opstarten kost geld… Vandaag noem ik de 10 dingen die geld hebben gekost bij de starten van onze zaak. Het zijn de meest logische dingen en toch sta je er niet altijd bij stil. Van visitekaartjes tot bedrijfskleding… aan alles moet je denken! 

De start van onze zaak: de kosten op een rijtje 

 1. Registratie van de handelsregister en de BTW-nummer.
  In Nederland werkt het allemaal wat anders. Daar moet je naar de kamer van koophandel. Hier in België is de nummer van de handelsregister en de BTW-nummer namelijk dezelfde. Mijn man had al een zaak in bijberoep, maar nu de nieuwe zaak werd opgericht en dat een VOF (Vereninging Onder Firma) zou worden, moest er een nieuwe komen.
 2. Bestuursaansprakelijkheidsverzekering. 
  Niet dat we super veel risicio lopen met het werk wat mijn man doet, blijkbaar, maar ja, zonder kan het uiteraard niet.
 3. Verzekering gewaarborgd inkomen.
  Want ja, zelfstandig zijn dat wil ook zeggen dat als je ziek valt, je geen inkomen hebt. Gelukkig kan je jezelf daarvoor verzekeren. Dat was ook een risico dat je met kinderen natuurlijk niet loopt!
 4. BAPZ: Bij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen.
  Een soort pensioensparen wat ook een must is. Anders zou je pensioentje wel zielig kunnen zijn hè. Dat was ook meteen een erg grote kost. We moesten namelijk voor 2018 nog het volledige bedrag instorten. Vanaf 2019 zal dat maandelijks gebeuren. 
 5. Aansluiting bij een sociaal fonds voor de sociale lasten.
  Dit enkel voor mijn man, want ik werk nog 60 procent in hoofdberoep op school.
 6. Oprichtingsakte bij de boekhouder
  Ook dat kost natuurlijk geld. Alle documenten in orde maken heeft ook best wat tijd in beslag genomen. We dachten een half uurtje bij de boekhouder te zitten, dat werden meer dan twee uren. (Ook nog vlak voor we op vakantie zouden vertrekken – heel de planning in de war! ) 
 7. Registratie van de domeinnaam. 
  Oké, geen groot bedrag, maar hij telt wel mee hè. Voorlopig staat er nog alleen een onnozel GIF-je op. De tijd is er gewoonweg nog niet geweest om de website te vullen. Maar uiteraard weten we hoe belangrijk een website is, zeker in zijn branche. Er zal dus werk van moeten gemaakt worden! 
 8. Visitekaartjes laten drukken.
  Het logo maakte mijn man zelf en hij was daar ook al vrij snel mee klaar. (Volgens mij zat ook dat al langer in zijn hoofd! 😉 ) 
 9. Het inbrengen van het startkapitaal van onze onderneming.
  Mijn man en ik zijn beiden vennoot in onze VOF. We hebben beiden vijftig procent van de aandelen. Startkapitaal is niet verplicht bij een VOF trouwens, maar waar ga je anders al die eerste kosten mee betalen?
 10. Bedrijfskleding. 
  Dat was nog even een moeilijke! Mijn man draagt namelijk graag T-Shirts en vesten. En hij moet ook echt vaak bij een klant (in een fabriek) aan het werk om te testen bijvoorbeeld. In zo’n fabriek kan het koud zijn. Maar bij klanten moet je ook wel een beetje een goede indruk maken, toch?! Wat was dan het handigste daarvoor? Zouden we T-shirts of Polo’s laten bedrukken? Zou hij kiezen voor een vest of  shirt met lange mouwen? Je moet natuurlijk bekijken wat het meest praktische is en wat je het meest gaat gebruiken. Uiteindelijk besloot hij toch om een sweater te laten bedrukken via een webshop.  Niet te dik van stof, maar wel met duidelijke print van het logo op de rug en op de voorzijde. Je kan je kledingstuk op de webshop die we vonden helemaal zelf ontwerpen trouwens. Ook leuk om zelf gepersonaliseerde dingen te maken! 😉 
  Toch vond ik het  aankopen via een webshop wel spannend. Bedrijfskleding moet wel van fatsoenlijke kwaliteit zijn! 
  Nu gaat het vest al een paar weken mee, heeft het de wasmachine al een paar keer van de binnenkant gezien en ziet het er nog prima uit! Dat was dus een juiste beslissing.

Je ziet, de start van onze zaak heeft toch wel wat geld gekost! En ik ben er zeker van dat er nog wel wat zal volgen dat centen nodig heeft. De bankrekening openen was gelukkig wel gratis! 😉 

Heb jij een eigen zaak of zou je er ooit aan willen beginnen? Ik hoor het graag in de reacties.

Take care en tot snel

Liefs Ilse 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.