Papieren knutsel tangram speelplezier.

Papieren knutsel tangram speelplezier.

Wie kent er tangram puzzels nog niet? De Chinese puzzels die bestaan uit zeven stukjes vormen samen een vierkant. Maar met de aparte delen kan je ook andere vormen maken. Vooral dieren worden ervan gemaakt. De tans, zo heten de stukjes, blijven altijd hetzelfde en toch kan je er oneindig veel mee maken! Wij gingen met de papieren knutsel tangram van Hout en Spel aan de slag.

De papieren knutsel tangram losmaken.

Het pakket, waar ik nog niet eens een foto van kon maken, zo snel waren de kinderen met het openscheuren, bestaat uit meer dan 700 tangram onderdelen in verschillende kleurtjes. Van het internet drukte ik een blaadje af met allemaal voorbeelden die ze konden namaken. De tangram puzzels zijn geperforeerd, dus de kinderen konden ze heel gemakkelijk losscheuren.

knutsel tangram

Puzzelen!

Ze vonden het super leuk om de puzzels na te maken.

“Ow, mijn vis zwemt wel de andere kant op!” zei de jongste toen ze de driehoeken van de kop aan de andere kant had gelegd!
Er was op een gegeven moment wel stress! Want de parallellogram had kleur aan de verkeerde kant! Houten blokjes kan je namelijk ook omdraaien, dan zit er ook nog kleur aan de achterkant! Bij het voorbeeld dat ze moesten namaken moesten ze het stukje van de parallellogram zo leggen dat enkel de witte kant zichtbaar was. “Dat gaat niet!” en een boos gezicht volgde. Maar ik zei dat ze hem ook mochten omkeren en dan konden inkleuren! Hoera, crisis ontweken! 😉

Bootjes, mensen, dieren, je kan het zo gek niet bedenken of je kan het met tangram puzzel knutselen!

Wat maakten onze kinderen?

Vooral de eend en de vis werden verschillende keren gemaakt.

knutsel tangram knutsel tangram

Wat leren kinderen door het spelen en knutselen met een Tangram?

 1. Ze maken kennis met de wiskunde vormen zoals een vierkant, driehoek en parallellogram. Op welke manier passen de figuurtjes tegen elkaar?
 2. Figuurtjes leren ze herkennen in de abstracte voorbeelden.
 3. Ze leren zich concentreren en doorzetten.
 4. Uiteraard oefenen ze ruimtelijk inzicht.
 5. Met het spelen wordt de fijne motoriek ontwikkelt. 
 6. Ze kunnen dingen namaken, maar ook zelf nieuwe figuurtjes gaan bedanken.
 7. Het probleemoplossend denken wordt ingeoefend. 
 8. Ze kunnen een leefwereld tekenen bij hun geknutselde tangram. Waar leeft de vis? Waar loopt de konijn? 

Lees ook: Monumenten leren plaatsen op de wereldkaart

Lees ook: zo oefen je fijne motoriek bij peuters

Hout en spel webshop

Kimberley, de eigenares van de webshop Hout en Spel is een mama van vijf die thuisonderwijs geeft. Van daaruit ontdekte ze de nood aan educatief en kwalitatief speelgoed. Ook voor kinderen met een zorgnood merkte ze soms echt een nood aan bruikbaar materiaal voor in de klas (bij haar thuis). Haar man is een handige Harry met hout. Hij maakt veel met hout dat bruikbaar is in de lespraktijk. Onder andere kaarthouders, lichtbakken, voeldozen en houten blokjes maakt hij helemaal zelf. 

Wij kregen van Kimberly en Joeri drie van hun producten om te testen. Het knutsel tangram pakket was er één van. Er volgen nog twee andere super leuke, leerrijke producten uit hun webshop. 

Maar omdat de Sint bijna in het land is en ook de kerstperiode al dichter komt, wilde ik de cadeaubon die ik aan jullie mag weggeven nu al online zetten! 

De actie loopt tot 11 november. Laat een reactie achter met een geldig e-mail adres op deze blog. Delen op facebook is lief, maar niet verplicht! 

hout en spel winactie

 

Take care en tot snel

liefs Ilse 

Marita Cuypers, jij hebt gewonnen. Ik neem contact met je op! 

 

 

24 Replies to “Papieren knutsel tangram speelplezier.”

 1. Leuke actie! Hout en Spel is inderdaad een geweldige webshop met hele fijne materialen dus een cadeaubon van 25€ zou daar goed besteed kunnen worden 🙂.

 2. Oh super leuk! Een lichtbak staat hier al een tijdje op het verlanglijstje. Ooit eens zelf proberen te maken maar dat was geen succes:) Doe dus heel graag mee!

 3. oohh wat hebben ze superleuke dingen zeg, ik zou daar zeker weten wat uit kunnen zoeken om lekker creatief bezig te zijn met onze kids, ik doe graag mee!!

 4. Hou en spel verkoopt super leuke dingen, en er blijven maar toffe materialen bij komen. Die 25€ zou goed besteed worden, en mijn pas verjaarde dochter zou dat helemaal niet erg vinden 🙂

 5. Ik volg haar al lang echt een leuke site hebben ze met een prachtige en leerzame producten!
  Ik doe heel graag mee!

 6. Jaaaa …. leuk! Als juf en moeder van 3 (en heel binnenkort 4) kinderen ben ik dol op leerzaam speelgoed 🙂 Ik zou graag iets uitzoeken om eerst thuis te gebruiken en daarna mee te kunnen nemen naar school.

 7. Ik doe graag mee! Als leerkracht in het BuSO en mama van een zoon met een ontwikkelingsvoorsprong ken ik de nood aan goed aangepast materiaal. Grts!

 8. Toffe actie! Al spelend leren en ondertussen de fijne motoriek oefenen, is hier zeer welkom. De Sint zou wel zo’n pakketje kunnen brengen 😉

 9. Wij hebben de regenboog stenen, ook heel leuk. Er staat best veel op hun webshop want ik ben er al vaak op geweest maar de papieren tangram had ik nog niet ontdekt 🙂

 10. Ik ben als kleuterjuf grote fan met Hout en spel. Ik ben voortdurend op zoek naar materialen uitdagen, maar vooral anders zijn. Die je op wel 100 manieren kunt gebruiken en waar ieder op zijn manier mee kan spelen. Die tangram ziet er heel leuk uit, voor ieder kind zit er een uitdaging in en nodigt het uit tot spel.

 11. Wauw doe supergraag mee
  Ze hebben zoveel leuke dingen die ik wel zou willen voor dochters en gastkinderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.