Pop-art woordkunst naar Burton Morris

Pop-art woordkunst naar Burton Morris

Als er felle kleuren mee gemoeid zijn, dan vinden de meeste kinderen een kunstwerk wel leuk. Pop-Art, de kunststroming van rond de jaren 1960, hoort zeker onder het label ‘kleurrijk’ thuis. Andy Warhol, Roy Lichtenstein, allemaal waren ze niet vies van felle kleuren in hun kunstwerken. Burton Morris is een monderne Pop-Art kunstenaar. Het is altijd leuk om met kinderen ook een artiest te bespreken die nog leeft! Zo kwam ik uit bij een pop-art woordkunst naar Burton Morris idee. Cupcake woordkunst naar Burton Morris Beeldende les rond worm en woordbeeld - Pop-Art

De stijl Burton Morris

De meesten zullen de hartjes van Burton Morris wel (her)kennen. Voor je begint laat je een aantal werken zien van Morris. Doe dit met een projector of digitaal bord, zodat de kleuren goed zichtbaar zijn! Bespreek met de kinderen wat ze zien aan de schilderijen en zet de kenmerken op het bord:

  • Zwarte ‘stervorm’ rondom het belangrijkste object op de tekening.
  • weinig details
  • zwarte omlijning
  • typische zwarte omlijning

Stap voor stap

  • Laat de kinderen 5 eenvoudige vormen bedenken die ze gemakkelijk kunnen tekenen. Herinner hen eraan dat in de stijl van Morris weinig details worden toegepast. Voorwerpen met veel details zijn dus moeilijk.
  • Laat hen het woord in de vorm tekenen met brede, inkleurbare letters. Je kan ze laten kiezen of ze Engels of Nederlands gebruiken, maar zorg er wel voor dat het woord hoe dan ook juist gespeld is.
  • De letters worden dus verwerkt IN de vorm.
  • Laat dan een A4 blad in vier gelijke delen verdelen. (Of laat een postkaart formaat knippen 10.5 x 15) – zo heb je 4 kaartjes. Snelle werkers kunnen meer dan 1 ontwerp kiezen om uit te werken.
  • De kinderen moeten hun gekozen vorm in het midden van het (stukje) blad tekenen, maar er rekening mee houden dat ze er nog een kader moeten rond tekenen. Dit mogen ze met de losse hand doen, de kaders van Burton Morris zijn niet met een liniaal gemaakt!
  • Laat de letters in de vorm tekenen.
  • Laat inkleuren met viltstiften, dit geeft de mooie, felle, pop-art kleuren! Ik liet de achtergrond en de binnenkant van de kader dan ook nog inkleuren in een complementair kleurcontrast. Dit zijn kleuren die op de kleurencirkel tegen over elkaar liggen, zodat ze elkaar versterken als ze naast elkaar worden gebruikt.  Als je het werkblad beeldaspecten van mij al gebruikt hebt, is dit ook een ideaal moment om daar even naar terug te grijpen.
  • Laat alles omlijnen met een dikke zwarte stift. Ook de kader. Deze moet dan nog ‘piekjes’ krijgen.
  • Helemaal klaar met de woordkunst naar de stijl van Burton Morris

Woordkunst naar Burton Morris   Extra info: deze les werd gegeven aan leerlingen met de leeftijden 10 tot 14 jaar.

Lees ook: letters in tekenlessen.

Wil je dit idee bewaren? Zet hem op jouw relevante Pinterest bord:

woordkunst naar burton morris Heb je deze les geprobeerd? Laat het me zeker weten in de reacties of via instagram. Take care en tot snel Lief Ilse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.