Patronen tekenen: opdrachten

Patronen tekenen: opdrachten

En we zijn weer op donderdag beland. De dag van de wekelijkse creatieve linkparty Crea-cross! Deze week is het thema patronen en daar verwacht ik dus echt heel veel van! Ik hoop op veel bijdragen in de linkparty onderaan! Vergeet zeker je (oudere) berichten die passen in het thema patronen niet toe te voegen!

Wat zijn patronen?

Als je een vorm op regelmatige basis herhaalt, dan krijg je een patroon. Patronen komen bijvoorbeeld voor op behangpapier of op servies.  Ook in textiel ga je vaak patronen terug zien.

Patronen tekenen in de nieuwe hype

Al sinds jaar en dag gebruiken kunstenaars patronen. Een aantal jaren geleden zijn er echter een paar mensen geweest die het beestje een catchy naam hebben gegeven. Ze doopten het tekenen van patronen om in Zentangle en de patroontjes kregen allemaal een leuke naam. Er zijn sindsdien zentangle leerkrachten met certificaat en alles. Certified Zentangle Teachers heet dat dan.
Dat je van tekenen (of kleuren voor volwassenen) rustig wordt, dat geloof ik zeker. Ik word zelf ook rustig van creatief bezig zijn!
De patronen namen geven is op zich gewoon handig, want als je graag wil weten hoe je er één moet tekenen, dan kan je het gewoon opzoeken op die naam!
Patroontjes tekenen is gewoon fijn. Of je het nu zentangle noemt of gewoon doodles tekenen, dat maakt in mijn ogen niet zoveel uit! Voor kinderen klinkt zentangle in de klas wel veel ’toffer’ dan patroontjes.  Dus ik laat in de klas ook altijd de zentangle site met de verschillende patronen zien, zodat de leerlingen zelf kunnen gaan opzoeken hoe ze een bepaald patroon kunnen tekenen.

7 opdrachten voor patronen voor opdrachten in de klas of thuis

Ik deel vandaag maar liefst zeven opdrachten die wij (mijn collega’s of ik) in de loop van de jaren gedaan hebben met de leerlingen van het eerste en tweede secundair bij ons op school. Deze opdrachten hebben allemaal het beeldaspect patronen gemeenschappelijk. Vaak zijn er ook nog wel andere beeldaspecten of materialen belangrijk in deze opdrachten. Ik zet ze even op een rij!

1) De kleurencirkel klokken

De opdracht bestond erin om op een blad een oneven aantal klokken te maken waarin ze op een originele manier de kleurencirkel moesten toepassen.
De achtergrond moest worden opgevuld met patronen in veel verschillende vakjes.

   patronen bij kleurencirkel klokken

 

2) Zentangle bladwijzer

Simpel doet het hem soms hè! In het begin van het schooljaar maakten de leerlingen deze rechthoekige bladwijzers en versierden ze met zwart-wit patroontjes.
Enkele leerlingen hebben met kleur enkele sobere kleuraccenten aangebracht.

3) Patronen op hartenbloemen

Hier werd met één sjabloontje van een hartje een bloem getekend met allemaal hartjes. Dit is dus ook een ideaal valentijn project voor in de klas.
De blaadjes werden dan allemaal met een ander patroon opgevuld. Mooie ritmes zoeken is niet altijd gemakkelijk.

4) Hartenballonnen met patroontjes

In dezelfde lijn als de vorige opdracht, gebruik je het patroontje deze keer niet voor de blaadjes van een bloem.  Deze keer worden ze op zichzelf gebruikt als ballonnetje.
Ook hier worden ze opgevuld met patroontjes. Snelle werkers of liefhebbers van kleur kunnen de ballonnetjes inkleuren met waterverf. Let dan wel op dat je inkt of watervaste stiftjes gebruikt, natuurlijk.

5) Veer met patronen

Dit is een opdracht die zo ook op Pinterest te vinden is, dus eigenlijk gePIKTerest! 😉
Een veer met vrije vorm opvullen met leuke ritmes!

6) Dieren met strepen of vlekken opvullen met patronen

Deze is al iets moeilijker! De leerlingen moesten een dier zoeken met een vacht met strepen of vlekken. Die konden ze dan gaan opvullen.
Een zebra, een tijger, een schildpad, een vis met strepen, een koe, een lieveheersbeestje,… De strepen of de vlekken moesten dan worden opgevuld met ritmes:

7) Gebarentaal met patronen

En dan de laatste in dit rijtje. De leerlingen tekenden het teken van de gebarentaal dat staat voor de eerste letter van hun naam. De achtergrond werd weer met patronen opgevuld!

Extraatje: Pompoenen met patronen

Een tijdje geleden deelde ik ook een artikel over hoe je een pompoen moest tekenen. Ook die opdracht kan je verder vervolledigen met het toevoegen van patronen.  Met de aankomende herfst of met Halloween is dit dus zeker ook een dankbaar tekenlesje!

Pinnen voor later?

Wie heeft er nog inspiratie voor jullie?

Zoals (bijna) elke week ik er ook weer een blogger die deze week inspiratie rond het thema zal delen met jullie! Deze week is dan Lodi nog een keer.
Ga dus zeker bij haar even kijken!

Wie linkt er mee in de linkparty crea-cross in het thema?

Hieronder kunnen jullie weer naar hartenlust foto’s van instagram, flickr of jullie blog toevoegen van creatieve projecten die passen in het thema! Ik hoop dat jullie dat ook talrijk gaan doen!

Voor nu – take care en tot snel!

Liefs Ilse

Volgen kan op Facebook – TwitterInstagram –Pinterest –Youtube

[inlinkz_linkup id=723918 mode=1]

7 Replies to “Patronen tekenen: opdrachten”

  1. Pingback: Patronen tekenen: opdrachten – Kreanimo – Alles Over Schilderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.