Hoge gebouwen fotograferen zonder hulpmiddelen

Hoge gebouwen fotograferen zonder hulpmiddelen

In Macau heb je enorm veel hoge gebouwen! Toen ik daar dus aan het rondlopen was, wilde ik heel graag ook goede foto’s maken, maar dat bleek niet zo gemakkelijk. Ik heb mijn plan getrokken ik deel met jullie een paar tips: Hoe ga je hoge gebouwen fotograferen zonder hulpmiddelen?

De tips van de professionals

Google is je beste vriend, uiteraard ook als je tips gaat zoeken. Zeker ook op vlak van tips om dingen te fotograferen. Dat is voor grote gebouwen zeker niet anders!

De belangrijkste tips die ik kon vinden waren:
* je hebt een tilt-shift lens nodig
* je hebt een statief nodig

–> probleem!

Ik was niet van plan om een dure tilt-shift lens aan te schaffen aangezien ik niet echt een fotograaf ben en ook helemaal niet zo vaak hoge gebouwen fotografeer. Daarbij vind ik het meesleuren van extra lenzen een gedoe! Ik heb meestal al drie kinderen mee te nemen met de daarbij horende ‘brol’ 😉
En als ik al een lens zou bijkopen, dan zou dat dus een macrolens zijn! Daar zou ik veel meer gebruik van maken.

–> probleem 2 !

Ik heb wel een statief, maar dat is geen travel editie. En voor vijf weken hier op hotel te komen wonen had ik sowieso al heel wat bagage bij! Het statief bleef dus ook thuis. Al ben ik nu wel aan het overwegen om zo’n travel dingetje te kopen.

Heel leuke tips dus, van die ‘echte fotografen’!
Maar ik was er hier niet zo heel veel mee!

Wat kan ik jullie dan wel vertellen? Is het nog wel nuttig om verder te lezen? Zeker wel!

Hoge gebouwen fotograferen zonder hulpmiddelen

Zonder tilt-shift lens

Tegenwoordig is er prachtige software om je hoge gebouwen thuis op de computer onder handen te nemen en dus die tilt-shift lens niet meer nodig te hebben. Tuurlijk is het handiger als je ze wel hebt, dan moet je die bewerking aan de pc niet meer doen. Maar als je niet in de mogelijkheid bent om zo’n lens aan te schaffen of je weet dat het een inverstering is die je weinig gaat gebruiken, dan hou je het best gewoon op de software.

Wat doet die lens dan?

Wel, als je hoge gebouwen fotograferen gaat, dan zal het je opvallen dat ze soms naar achter lijken te vallen. Op de foto hier beneden van de toren aan ‘The Venetian’ zie je wat ik bedoel. Als je de architectuur netjes in beeld wil brengen, is dat natuurlijk niet de bedoeling! Met photoshop of het super handig gratis alternatief Gimp, kan je perfect dit probleempje oplossen!
Dit is wel iets wat ik thuis aan de computer zal moeten fixen, want hier op mijn tablet vind ik dat niet zo handig! 😉

Roeien met de riemen die je wel hebt.

Ga zelf omhoog en/of verder weg staan

Dat was hier in Macau heel handig te verwezenlijken. Vanuit de gondels van Wynn Palace had ik bijvoorbeeld een heel mooi zicht op het nieuwe MGM casino. Ik zat daar namelijk hoger en verder van het gebouw vandaan.

hoge gebouwen fotograferen
MGM vanuit Wynn gondels in Macau.

Ik had daar wel het nadeel van de reflectie van het glas van de gondel en dat is wel erg jammer. Toch ben ik best blij met deze foto!

Enkel verder weg gaan staan, zonder in de gondel te gaan zitten kon dan weer wel:

Je kan in Macau ook de grote weg oversteken op een promenade boven de weg. Ook daar is een mooie plaats om foto’s te maken. Helaas was het erg donker en had ik geen statief… Gelukkig wel een reling die hoog genoeg was om een beetje dat probleem op te lossen! Roeien met de riemen die je hebt, weet je nog? 😉

Het is niet helemaal gelukt, maar hey, ik ben nog steed aan het leren! 😉

Hoe lager, hoe imposanter.

Hoge gebouwen fotograferen wil natuurlijk zeggen dat je probeert om hun imposante grootte te vangen met je lens. Hoe lager jij bij de grond gaat zitten, hoe ‘nog’ groter de gebouwen lijken…

Gebruik het licht van ‘valavond’

Dit is een tip die ik onthouden heb van mijn cursus fotografie in avondonderwijs.
Ik heb al fotografie lessen gehad in het secundair onderwijs. Dat was met een analoge camera en met een donkere kamer en filmpjes en zo! Toen ik dan een spiegelreflex kocht, trok ik altijd op automatisch en dat is natuurlijk zonde van zo een duur toestel!
Ik ging dus op cursus, vooral om mijn nieuwe toestel te leren kennen. Op een avond trokken we op ‘valavond’ het dorp in. De leraar vertelde dat dit een heel leuk moment was om foto’s te gaan trekken. Best wel met statief!

Bij deze foto van ‘The Venetian’ zie je ook weer dat de tilt-shift wel handig zou geweest zijn! Ook deze moet ik dus thuis nog eens onder handen nemen!

En hier was ook het statief geen overbodige luxe geweest!

Toevallige mogelijkheden

De camera kwam uit een koele omgeving met airco. Toen ik hem dus uit zijn tasje haalde in de vochtige warmte, sloeg de lens aan! Ongeduldig als ik ben, trok ik toch een paar foto’s.
Het gaf een speciaal effectje:

Net alsof je door een autoraam met regen keek of zo…

Conclusie hoge gebouwen fotograferen

Gebruik de mogelijkheden die je wel hebt als je geen dure investeringen kan of wil doen. Kijk om je heen en experimenteer. Vaak zal je zien dat er best leuke foto’s uitkomen. Wil je wel investeren, dan is een statief zeker geen overbodige luxe en ik ben ook echt van plan om wel een travel tripod te kopen.
De tilt-shift lens laat ik even voor wat het is, omdat ik er nu het geld even niet in kan en wil steken. Ik heb ze te weinig nodig. Maar als je liefde ligt in architectuur of als je echt verder wil met hoge gebouwen fotograferen, dan is die lens echt een must.

Crea-cross creatieve linkparty in het thema groot

Zo, dat was mijn inspiratie voor deze week. Die van volgende week maak ik gewoon thuis! Whaaaa 😉

Ik stuur jullie ook nog even door naar mama Minke, want zij heeft ook nog een inspiratiepost rond het thema groot voor jullie uitgewerkt!

Ik hoop dat jullie grote haakprojecten, grote muurschilderingen en weet ik veel komen toevoegen… of wie weet wel jullie mooiste foto van een groot gebouw?
En ‘Spread the word’ als je bent komen linken alsjeblieft! We missen nog zoveel creatievelingen die ook kunnen komen linken… Ze zouden ons moeten weten te vinden om elkaar te kunnen inspireren!

[inlinkz_linkup id=723915 mode=1]

9 Replies to “Hoge gebouwen fotograferen zonder hulpmiddelen”

  1. Ik vind het geweldige foto’s! Probleem wat ik vaak heb: dju, we zijn de camera vergeten. Soms laten we de tas ook bewust thuis, is toch altijd een extra (zware) rugzak om mee te sjouwen. Dan heb ik alleen de telefoon met al zijn beperkingen. Daarnast heb ik ook 0 ervaring. En bewerken kan ik al helemaal niet. Zal dat Gimp trouwens eens gaan kijken, ken ik nog niet.

  2. Mooie gebouwen heb je gefotografeerd. Maar “Groot” dat vind ik nog best wel een onderwerp. Ik doe alles klein. Als ik een groot project heb, dan loop ik de kans het niet af te maken, ook al vind ik het heel leuk. Mijn grootste project was vorige jaar de NaNoWrimo. In 30 dagen 50.000 woorden schrijven. Maar ik weet niet of dat nou zo creatief is 😉

      1. Ik zie dat ik mijn reactie misschien wat raar geformuleerd heb. Ik bedoel dat ik groot best wel een moeilijk onderwerp vind. Jou is het gelukkig goed gelukt 🙂

  3. Toch erg mooie foto’s hoor! Leuk om te lezen hoe je het aanpakt zonder extra lens en statief! Ik gebruik trouwens ook vaak gimp, fijn programma!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.