Grote kunst voor Kleine Kenners in Oostende
Op een doordeweekse vakantie donderdag een dagtripje doen! Man, wat was dat lang geleden!
Maar ècht! Want ‘vroeger’ (ik heb het nu over meer dan twee jaar geleden), gingen we standaard leuke dingen doen in de schoolvakanties. Maar toen begon papa veel te reizen voor zijn werk. (Of beter nog meer, verder en langer dan ‘normaal’) en kwam het er gewoon niet meer van! Wat hebben we genoten de voorbije donderdag van ons dagje Oostende, dat begon bij Grote kunst voor kleine kenners in Oostende.
Voor dag en dauw?!
Of neen, toch niet echt, maar toch op tijd, vertrokken we vanuit het verre Belgisch Limburg naar Oostende. Deze badstad heeft sowieso de hartjes van mijn man en ik een hele tijd geleden al gestolen. Toen we namelijk net waren afgestudeerd en nog geen geld hadden, ging daar onze vakantie naartoe. We sliepen in een jeugdherberg en deden allemaal ‘gratis’ evenementen zoals ‘Theater op de Markt’. Sinds die tijd kwamen we toch wel elk jaar minstens een keer naar Oostende in de zomer. We vertrokken in de regen, maar kwamen aan in een bewolkt Oostende bij Fort Napoleon.
Fort Napoleon
Ik zag het beroemde Fort al bij collega bloggers voorbij komen, maar was er zelf nog nooit geweest! In de duinen ligt het fort verscholen dat, wat de naam al doet vermoeden, Napoleon ooit liet bouwen! Het Fort krijgt nu vaak een cultureel educatieve invulling en dat kan ik natuurlijk alleen maar toejuichen!
Persoonlijk vind ik de renovatie meer dan geslaagd. Het fort heeft zijn eigenheid behouden, maar is toch goed onder handen genomen! Zelfs al was er de expo niet geweest, dan had ik het nog de moeite gevonden! Ik ga de kalender van het fort in ieder geval wel in het oog houden.
Grote kunst voor kleine kenners
Ik zag hier en daar al foto’s opduiken van deze expo en ik werd als leerkracht plastische opvoeding meteen getriggerd. Meteen herkende ik de grote kunstwerken van in mijn lessen in de klas en mijn lessen kunstgeschiedenis die ik vroeger zelf had gehad! Maar wat waren ze leuk ‘omgebouwd’ naar kindvriendelijke versies! Dat wilde ik uiteraard zelf eens gaan ontdekken met mijn kroost!
Thaïs Vanderheyden?!
Hé, die naam kennen we ergens van, toch? Inderdaad! Thaïs is ook de illustratrice van de ‘spiekpietjes’ en van het boek ‘Grote kunst voor kleine Kenners’!
In dat boek heeft ze dertig bekende schilderijen uit de kunstgeschiedenis een beetje kindvriendelijker gemaakt. Ze heeft de personages in de schilderijen telkens veranderd in dieren! Ik vind het persoonlijk super leuk dat ze er ook bij verteld waarom ze bij een specifiek schilderij precies van een bepaald dier heeft gekozen:
“Ik koos voor meneer en mevrouw Anoflini een wasbeertjessnoet uit. Op het echt schilderij zien ze er een beetje bleekjes uit. Net alsof ze een streep je zon kunnen gebruiken. Ze hebben donkere randen rond hun ogen en dat deed me aan wasbeertjes denken!”
Grote kunst voor kleine kenners – doe expo
Oh nee! Er is een schilderij gestolen! Help jij om het terug te vinden?!
Ja, daar ging mijn grootste kleine speurneus helemààl in op! Héérlijk om hem zo bezig te zien!
Deel 1
De kinderen kregen een smartphone mee met oortjes. Langs de vijftien schilderijen gingen ze opzoek naar de antwoorden op de vragen. Met die antwoorden vonden ze dan een locatie waarmee ze het gestolen schilderij konden terugvinden!
Warre wist al wel een paar dingen. Hij wist dat de Mona Lisa geschilderd was door Leo!
Hahahaha – Dat komt door de reeks boekjes die we aan het lezen zijn over ‘het verleden’. Eén van die boekjes gaat over Da Vinci en zijn naam wordt daar afgekort gebruikt als ‘Leo’, dus dat was wel even grappig!
Maar hij ging er helemaal in op en vond alle antwoorden op de vragen!
Deel 2
Als het woord gevonden was, hadden de speurneuzen nog een code nodig om de poort naar de locatie van het schilderij te vinden! Daarvoor moesten ze een ‘lasergang’ in en voelen in dozen. Ze moesten verschillen zoeken op schilderijen en schoenafdrukken bestuderen! Daarmee vonden ze dan de code die het hekje naar het dak van het fort open liet gaan!
Oh leuk – kunnen wij ook nog gaan?
Ja! Dat kan, want de tentoonstelling loopt nog tot 15 april (paasvakantie hier in België!)
Wij zijn helemaal fan! Als je nog twijfelt heb ik hieronder het filmpje van de stad Oostende ook nog even toegevoegd! Het geeft mooi het gevoel van de tentoonstelling weer en Thaïs vertelt zelf ook waarom je moet gaan kijken! 😉
Het is zo hard de moeite! Onze kinderen en wij hebben er echt van genoten!
Dit artikel is 6/40 van 40 dagen bloggen
3 Replies to “Grote kunst voor Kleine Kenners in Oostende”
Dat klinkt als een leuk uitje en nog educatief verantwoord ook.
Wat leuk een uitje zeg! Heel leuk om met de kids te doen., Altijd fijn als ze ook nog iets leren.
Zeker! En onze zoon moeten we blijven triggeren! 😉