Educatieve spelvormen met UNO + gratis printables

Educatieve spelvormen met UNO + gratis printables

UNO ken je vast en zeker wel. Veel kinderen houden van het spelletje. De kleurtjes, de nummers, de snelheid van het spel! Maar wist je dat je UNO ook op een heel andere manier kan inzetten? En wel van kleuter tot de middenschool? Vandaag laat ik je een aantal educatieve spelvormen zien die je met het spel UNO kan spelen.

Voorbereiding voor de educatieve spelvormen met UNO

Uiteraard heb je een aantal dingen nodig om deze spellen te spelen. Vanzelfsprekend is dat onder andere het spel UNO en eventueel het spel DOS. (Daarover later meer.) Voor een aantal spelletjes heb ik een gratis printable gemaakt. Vul dus je inkt maar aan in je thuiskantoor en print de leg-bladen voor deze spellen alvast af! Als je ze wil hergebruiken raad ik je aan om ze te lamineren. Dan gaan ze vast wat langer mee. Ook voor gebruik in school zou ik dit zeker aanraden! Als de pintersĀ helemaal klaar zijn met alle opdrachtkaarten af te drukken en de UNO kaarten liggen in aanslag, dan kunnen we echt van start!

Educatieve spelvormen met UNO

Kleuren sorteren met uno

UNO heeft het grote voordeel dat het de kleuren blauw, rood, geel en groen heeft in een kaartspel. Laat dat nu net de kleuren zijn de kinderen als eerste leren. De kaarten sorteren per kleur is dus een mooie opdracht om te geven.

Kleuren sorteren met UNO

Getallen sorteren

Het sorteren kan uiteraard ook met getallen gebeuren. Je kan er hier wel voor kiezen om bijvoorbeeld de getalkaarten tot vijf uit het dek te halen. Maar voor de kleuters met voorsprong is het misschien wel leuk om tot negen te gaan!

educatieve spelvormen met UNO

UNO Memory

De titel zegt het al zelf. Haal uit het spel enkele getallen in dezelfde kleur. Hoe meer kaarten je op tafel legt, hoe moeilijker dit natuurlijk is. Je kan dus ook gemakkelijk in niveaugroepjes werken als je dit spel gaat gebruiken.
Je kan ook variƫren in opdracht. Je kan vragen om zowel kleur als getal hetzelfde te hebben. Of je kan ervoor kiezen dat de kinderen enkel het getalbeeld juist moeten hebben en niet noodzakelijk de kleur. Je ziet, het spel aanpassen naar moeilijkheid is zo gepiept!

UNO memory

Getallenrij leggen met UNO

Geeft het kind een pakje kaartjes met de verschillende getallen van Ć©Ć©n getallenrij. Vraag om de getallen weer in de juiste volgorde te leggen van klein naar groot of omgekeerd.
Bij sterkere kinderen kan je vragen om de even getallen eruit te selecteren. Als je de kinderen zelf de getallen laat zoeken uit het dek, kunnen ze ook een kleurpatroon verwerken in de getallenrij.

Getallenrij met UNO

Sommen leggen op de sommenkaart

Druk de printable af die je via deze link kan downloaden en lamineer hem even om hem lekker lang te kunnen gebruiken.
Leg dan een aantal sommen op de sommenkaart en laat het kind de juiste som leggen op de sommenkaart of de verschilkaart.

Download hier jouw gratis sommenkaart.

 

Hoger ā€“ lager

Leg een rij kaarten met het getal naar beneden klaar en draai de eerste kaart om. Vraag aan het kind om in te schatten of de volgende kaart hoger of lager gaat zijn. Als het fout is, komt het volgende kind aan de beurt (of begin je opnieuw als er maar Ć©Ć©n kindje meespeelt!). De educatieve waarde hiervan ligt bij het inschatten wat de kans is dat het getal groter of kleiner zal zijn. Als er een 2 ligt, is de kans dat er een groter getal zal volgen veel groter dan een kleiner getal. Op die manier leren de kinderen spelenderwijs schatten.

DOS voor splitsingen van het getal 10 (of andere)

UNO heeft nog een grotere broer en die heet DOS. Ik leerde DOS toevallig kennen toen het eens in aanbieding lag bij het Kruidvat. Het spel zelf is al wat uitdagender omdat er twee aflegstapels zijn en uiteraard moet je DOS roepen als je nog twee kaarten in je handen hebt. Maar het grote voordeel aan DOS is ook dat de kaarten tot en met 10 in het spel zitten. En dat geeft natuurlijk de mogelijkheid om de splitsingen van 10 spelenderwijs te laten inoefenen! Hij kan natuurlijk ook gebruikt worden om kleinere getallen te splitsen. Deze educatieve spelvorm met uno help met het automatiseren van getallen.

Download hier jouw splitsingen legblad

Wiskundige bewijzen met UNO

En dan zijn we aangekomen bij de moeilijkste van de hele rij, die met de meeste uitdaging!

De basis van wiskundige bewijzen kan met dit spel aangebracht worden.
Elke opdracht begint met een gegeven en een te bewijzen en de kinderen krijgen een aantal kaarten waarmee ze het gegeven moeten bewijzen door kaarten te leggen volgens de regels van UNO.
In het voorbeeld heb je bijvoorbeeld de groene 9 gegeven en moet je de gele 7 bewijzen.
Door de kaarten in de juiste volgorde op de stapel te leggen, kan je bewijzen hoe je van de groene 9 tot de gele 7 geraakt met het gebruiken van de spelregels van UNO.

Eerste stappen in wiskundige bewijzen.

De volledige werkbundel met heel uitgebreide uitleg over hoe die wiskundige bewijzen moeten worden opgesteld en waarom de motivaties zo belangrijk zijn kan je vinden in de gratis PDF. Daarin vind je ook de uitleg met plaatjes, stap voor stap, dit voorbeeld en een rechts- en linkshandig afleg blad om te leggen.

Schrijf je hier in op onze mailinglijst en ontvang jouw gratis bundel om met wiskundige bewijzen aan de slag te gaan met UNO

 

Met het pakketje in de gratis bundel kan je zeker zelf aan de slag. Alleen moet je dan nog wel zelf je opdrachten gaan bedenken. Voor een klein bedragĀ  krijg je van ons ook 500 unieke opdrachten met achteraan de oplossingen erbij. Koop je die volledige bundel, dan hoef je de gratis download ook niet te doen, die krijg je bij jouw aankoop. Wil je meer opdrachten? Telkens je in onze webshop een pakket koopt met hetzelfde e-mail adres, krijg je een volledige nieuwe lijst met opdrachten in jouw pakket. Bij elke klant worden dus nieuwe opdrachten gegenereerd.

Koop jouw 500 unieke opdrachten
hier voor een kleine bijdrage.

 

Zo ben ik door mijn hele reeks educatieve spelvormen met UNO geraakt.
Als er nog aanvullingen zijn of suggesties, dan hoor ik ze absoluut graag!

Liefs Ilse

Pinnen voor later

wiskundige bewijzen met UNO

 

Dit artikel is via een samenwerking tot stand gekomen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.