De brooddoos die faalde en vervanger: yumbox

De brooddoos die faalde en vervanger: yumbox

Een brooddoos, het is toch best wel een belangrijk ding dat je aankoopt. Het is altijd wel wat spannend om te zien hoeveel keer ze ‘moeten’ blijven eten. Dat hangt namelijk heel erg af van mijn lessenrooster. Meestal is dat een keer of twee per week. Boterhamdozen zijn er in alle maten en vormen en op vlak van prijs is er ook wel een groot verschil! En soms… maak je een verkeerde beslissing bij een aankoop! Een miskoop! De brooddoos die ik vorig schooljaar kocht voor onze jongste voldeed totaal niet! En dus moest er een vervanging komen. 

De yumboxen voor de oudste twee

Al een heel aantal jaren geleden kocht ik voor de twee oudsten een yumbox brooddoos. Ze vallen onder de categorie bentoboxen of vakjes brooddozen. Op dat moment at mijn oudste dochter vreselijk slecht op school en het leek me de investering wel waard. Dat bleek achteraf ook zo te zijn. Omdat er variatie in de doos kon en omdat het er gewoon ook veel vrolijker uitziet allemaal, at ze echt beduidend beter.

Onze zoon eet altijd wel goed, maar ook hij is fan. Hij duwt soms wel in twee vakjes augurken. Dat is zowat zijn favoriet voor de lunch op school. 

Lees ook: Gezonde school, is het overdreven?

De vakjes brooddoos voor de jongste

De jongste bleef in het begin niet eten. Ze kon nog een middagslaapje doen bij mij of bij haar metie. Maar vorig jaar ging ze al wel volledige dagen en kwam er ook wel af en toe een dagje bij dat ze moest blijven eten. Ze wilde ook zo een vakjes brooddoos! 

De lunchdoos die ik voor haar kocht, kwam van de ikea. Zij hebben nu ook plastic doosjes om eten in te doen met verschillende compartimenten in. Ze was zo blij dat ze er ook één had met verschillende vakjes!

Maar in praktijk viel dat dus dik tegen. De boterhamdoos van de ikea had namelijk een klein stukje open ruimte bovenaan tussen het deksel en de vakken. Als dus Leni de doos in haar schooltas stak, dan vielen de augurken tussen haar boterhammen en de wortels tussen de augurken! Hutsepot! Dat werd in de praktijk dus eerst alles sorteren voor ze kon beginnen eten in de eetzaal. En ‘zompige’ boterhammen met azijn van de augurken is ook niet echt zo smakelijk! 

Nee, die brooddoos was een echte miskoop. Als je de doos netjes rechtop kan zetten zal hij wel werken, maar voor kinderen in een schooltas? Nope!

Daarbij vond ik ook dat de sluiting best stroef ging. Ik kreeg ook vaak een lunchbox terug waarvan de deksel maar half aan de doos zat. 

De yumbox voor de jongste

Dus, voor het nieuwe schooljaar begon mocht ze van mij haar eigen yumbox uitkiezen in de online shop van blabloom. 

Ze ging voor de roze original met Californian tray. 

De brooddoos - yumbox

Ik heb daar geen tijd voor! 

Een paar drukke mama’s duiken nu zowat onder de tafel, want zo’n doos is allemaal leuk en aardig! Maar daar hebben ze geen tijd voor! Ze zijn al blij dat iedereen een boterham met choco, een koek en een stuk fruit in zijn schooltas heeft zitten! Right?

Nu weet ik wel dat er mama’s zijn die er best veel tijd in steken om die mooie bento lunchdozen te vullen. Maar lieve mama’s dat MOET natuurlijk niet! Ik ben hier ondertussen zover dat ik ze zelf hun lunch laat maken. Op de ontbijttafel zet ik de dozen klaar en dan van alles wat er in de doos zou kunnen. Besjes, augurken, kaasjes, crackers (mijn dochter kiest die liever dan brood), kleine komkommers, mini wortels… (niet alles tegelijk hoor! 😉 ) 
En dan vullen ze zelf. 
De zoon kiest vaak heel veel augurken, zoals ik al zei. De oudste dochter kiest vaak voor meer fruit of noten. (Dat is een health foodie in wording, zeg ik altijd!)
Zet er nog wat vormpjes bij en ze doen dat gewoon zelf hoor! En ze vinden dat gewoon fijn om te doen ook! 

Heb je eens een vrije ochtend en heb je er tijd voor… dan kan je wel helemaal all the way gaan! 

Bento inspiratie op instagram

Op instagram zijn er een paar toffe accounts waar je wel inspiratie kan halen, moest je toch af en toe eens een all the way Yumbox willen vullen:
(Klik op de afbeeldingen om door te gaan naar de instagram accounts)

Voordelen van de yumbox

Voor mij heeft de yumbox echt wel een aantal voordelen:

  • Mijn kinderen eten opvallend beter op school
  • Variëren is gemakkelijker
  • Je kiest makkelijker voor een ‘gezond’ alternatief.
  • De Yumbox is kwaliteitsvol. De andere twee hebben ze al twee jaar en ze zijn nog prima! 
  • Uiteraard is een boterhamdoos beter dan een plastic zakje of aluminiumfolie! Denk aan je voetafdruk! 

Wij zijn dus met zijn allen fan van de yumbox brooddoos. 

Wat voor lunchbox heb jij of je kinderen

 

De brooddoos werd ons opgestuurd door de webshop Blabloom, waarvoor dank! Wij zijn er echt super blij mee! 

10 Replies to “De brooddoos die faalde en vervanger: yumbox”

  1. Ik ben tevreden met een simpele boterhamdoos, maar ja, die Yumbox is uiteraard veel cooler 😉 Toch zou ik wss moeite hebben als moeder om er variatie in te steken. (denk ik) Alhoewel ik het toch een tof initiatief vind om de vakjes in te delen. Lijkt misschien veel, maar het is waarschijnlijk op alvorens je het weet 😉

  2. Ik heb nu een blafre lunchbox voor onze schoolgaande kleuter, in de vorm van een trekker. Geen bento vakjes, maar slechts 2. Misschien ga ik later nog wel over, wanneer de 2 boterhammen en wat fruit niet meer voldoende zijn. De webshop is wel een leuke tip. Ik kon m nog niet.

  3. Het is altijd een goed idee om kinderen zelf te laten kiezen wat ze eten. Dan heb je de meeste kans dat het ook op gaat. En natuurlijk bepaal je als ouder welke keuze er is door zelf die lekkere dingen op tafel te zetten.
    Weet je? Ik heb zelf ook lunchboxen met vakjes en bakjes. En het is helemaal niet veel werk om dat elke dag te vullen. Alsof een boterham smeren zoveel minder werk is dan wat tomaatjes in een bakje te doen XD En alsof het veel werk is om je eigen liefste kind te voorzien van een gezonde hap op school … daar ben je toch mamma voor geworden?

  4. Wij hadden meestal van Mepal. Maar mijn kinderen weigerden op een gegeven moment om die mee te nemen omdat ze zoveel plek innamen… Nu gebruiken ze plastic zakjes, wat natuurlijk helemaal niet okee is…

  5. Ik zit nu ook te kijken voor bentoboxen. Een gewone brooddoos vliegt alles door elkaar en willen ze nu ook niks extra’s erin hebben. Is wel een investering, maar denk wel dat ik het doe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.