Gezonde school: Is het overdreven?

Gezonde school: Is het overdreven?

Gezonde school: Overdreven?

Onze school is een ‘gezonde school’, staat in erg veel schoolbrochures en websites om hun school te promoten, want iedereen weet dat gezonde voeding erg belangrijk is.  Zowel voor volwassenen als voor kinderen is het belangrijk om een goede voedingsgewoonte te hebben en daar kan je best zo vroeg mogelijk mee beginnen.

Ikzelf ben een suikerverslaafde en ben voor eeuwig en altijd in gevecht met de kilo’s, ik schreef al eens over mijn suikerverslaving en mijn zwakte als het op chocolade en chips aankomt.
Ik probeer mijn kinderen dus ook ‘gezond’ te doen eten omdat ik vind dat ik er zelf wel last van heb ondervonden om zo’n suiker-verslaving op te bouwen.
Maar hoe ik het ook draai of keer, ik heb er ook gewoon aanleg voor.  Dat is geen excuus, begrijp me niet verkeerd.  Maar er zijn gewoon mensen die alles kunnen eten en geen grammetje bijkomen.
Dat is bij mij niet het geval en alvast één van mijn kinderen heeft die erfelijke belasting ook.  Een gezonde school is voor ons dus bijna noodzaak!

Hij is te zwaar voor zijn lengte, mevrouw!

Ons zoontje ging voor het eerst op medisch schooltoezicht in de eerste kleuterklas.  Ze zijn hier dan 3 jaar oud.
Na het onderzoek kreeg ik een brief mee naar huis waarop stond dat hij te zwaar was voor zijn lengte en dat ik hem geen frisdrank, fruitsap of snoepjes mocht geven.
Ik sprong zowat uit mijn vel.
Mijn zoontje heeft voor zijn twee jaar namelijk amper suiker gekregen.  Hij heeft met Rapley leren eten en kreeg geen koek in zijn fruitpap, enkel bij de onthaalmoeder.
Frisdrank krijgen mijn kinderen thuis niet, snoep zelden.
Ik ben héél boos geworden en heb gebeld met de dokter: “U mag er niet vanuit gaan dat als kinderen te zwaar zijn dat sowieso ligt aan een ongezonde voeding!”
Mijn zoontje is wel een hele goede eter.  Als driejarige ging hij niet om voor drie (!) borden spaghetti of vier boterhammen.
Hij zei dan dat hij nog honger had en ik gaf hem nog… Geef jij een kind dat nog honger heeft (of dat zegt) niets meer?
De dokter verontschuldigde zich en dat was het dan.

Het is nog erger, mevrouw!

In de tweede kleuterklas gingen ze opnieuw op medisch schooltoezicht.  Mijn zoontje was nog zwaarder in verhouding met zijn lengte en de dokter belde me al meteen op.
“We weten dat u bezig bent met gezonde voeding, dus we vinden dit wel vreemd, we zouden graag hebben dan u bloed laat nemen bij de huisdokter en de hormoonwaarden laat meten.”
Ik heb daar niets op gezegd, ik was even helemaal van slag.  Een vierjarige bloed laten nemen omdat hij te zwaar is?
Na overleg met mijn huisdokter hebben we beslist om dit niet te doen.  Het kereltje was vier!  Ik wilde hem nog niet angstig maken voor zijn gewicht en hem een eetstoornis ‘aankweken’.
Onze huisdokter zei: “Zolang u weet dat hij gezond eet en voldoende beweging krijgt, gewoon verder doen.  Het trekt zichzelf wel recht!”

Gezonde voeding op school is dus (voor ons) erg belangrijk.

De school van onze kindjes is een vrij ‘gezonde school’.  Chocolade mag niet, geen frisdrankjes, woensdag is fruitdag en bij verjaardag-traktatie is het een droge cake of iets gezond.
Ik heb daar zelf niet zo’n problemen mee, want voor mijn zoontje is het wel erg belangrijk dat hij gezond eet…

Toch gaat de school nog wel op een paar punten helemaal de mist in.  Onder de middag kunnen de kindjes een drankje kopen op school. Er is keuze uit water, water met bubbels (tot hier alles oké), chocolademelk, fristi, fruitsap en multi-sap (euhm, zo gezond zijn die niet hoor!)
Op zich heb ik er ook niet echt iets op tegen, als ze consequent zouden zijn.  Mijn zoontje kwam thuis met de mededeling dat zijn zakje ‘granola met raw cacoa’ niet mocht, want er zat chocolade in…
Euhm – cacao is geen chocolade hè.  Maar goed, ik geef het niet meer mee!

Eten ze dan altijd gezond bij jouw thuis?

Natuurlijk niet!  Als we ergens gaan eten kiezen ze wel eens Fristi, we gaan wel eens bij Mac Donalds eten en Pizza wordt ook gesmaakt … maar met mate natuurlijk.
En als de kinderen jarig zijn is er ook een vreselijk lekkere (en ongezonde) taart!  Het is wel feest dan hè!

Gezonde school? Sommige ouders vinden het gezeur!

Ik las op een paar blogs en op facebook echter dat sommige ouders het allemaal gezeur vinden.  Het is helemaal niet nodig om de traktaties voor de jarige gezond te maken.
Het is een gedoe en het is overdreven.
Ik heb er even niet uitgehaald of het enkel over de traktaties ging of ook over de dagelijkse snacks in de pauzes.
Hier hebben de kinderen elke voormiddag een stuk fruit mee en in de namiddag granola, rozijntjes, een droog koekje, komkommer,….

Persoonlijk vind ik het wel belangrijk omdat ons zoontje al erg klein geconfronteerd werd met overgewicht.  Maar ik stond er niet echt bij stil dat er ook ouders zijn waar dit helemaal geen rol speelt en waarvoor het niet zo belangrijk is en zelfs soms een gedoe.

Lees ook: De brooddoos die faalde en zijn vervanger

En als ze ouder zijn dan?

Op de middelbare school waar ik lesgeef zit er geen coca-cola meer in de automaten, maar wel fruitsap…
En op de sportdag hebben alle leerlingen een grote puntzak snoep bij van ’t Kruidvat…. tja?!

Wat vind jij?  Is dat ‘gezonde school’ gegeven een gedoe en gezeur of vind je het belangrijk?

22 Replies to “Gezonde school: Is het overdreven?”

 1. Ik denk dat het vooral gaat om een goede balans. Heb het idee dat jij dat wel doet.
  Dat alleen maar gezond vind ik erg overdreven. Onze lichamen hebben ook vetten nodig en minder gezonde dingen, voor weerstand bijvoorbeeld. Als we alleen maar alles eten wat goed en gezond is dan zijn we met elke seizoenswisseling ziek denk ik.

  Een kind mag best eens een snoepje of iets dergelijks.

  1. Ja, het blijven kinderen hè. Op een feestje mogen ze ook best eens een cola drinken (als ze het zouden lusten!)
   Balans is inderdaad erg belangrijk denk ik… en dat proberen we hier te zoeken.

 2. Ik denk dat als mijn zoon naar zo’n gezonde school zou gaan er niks voor hem zou veranderen haha. Maarja mocht die tijd van lekkers nog komen (want hij is natuurlijk nog maar 2jr) dan heb ik er best vrede mee dat hij af en toe iets lekkers krijgt. Moet kunnen. Het is alleen niet makkelijk om jezelf in bedwang te houden als je eenmaal zoetigheid gewend bent en het overal om je heen ziet. Ergens snap ik die scholen dus wel. Lekkers aanbieden in beperkte mate dus misschien?

 3. Ik heb zelf trouwens ook een chocolade verslaving ?. Bij Deon op school wordt er helemaal niet getrakteerd zelfs geen gezonde traktatie! Ik vond dat wel jammer, want als je jarig bent hoort trakteren erbij vind ik. En er is ook niet elke dag iemand jarig… het ontbijt wat ze meenemen moet ook gezond zijn en op brood mag bijvoorbeeld geen Nutella of hagelslag. Maar hagelslag kan dan wel chocolade zijn in kaas zit veel calorieën en er zit zout in dus is niet gezonder of beter. Hij krijgt van mij gewoon een boterham met hagelslag en iets van tomaatjes mee. En ik vind het wel goed dat ze op school gezond eten. Daar heeft Deon bv komkommer leren eten, want dat lustte hij thuis niet.

 4. Je hebt gelijk!ik zou rani graag een bentobox meegeven voor s middags.heb t 1 keer gedaan vorig jaar en toen ze s avonds thuis kwam zei ze dat t van de eetjuf niet mocht.dus zijn we maar weer overgeschakeld op de boterhammetjes…

 5. Ik vind een school niet zo gezond als ze jou op deze manier bevooroordelen. Ik vind een school wel gezond als zij gezond eten promoten en water, thee etc suikerloze drankjes. Gezonde traktaties maar ja óók wel eens iets ongezonds! En verder elkaar in de waarde laten evt met opbouwende tips en feedback maar niet zo. Blegh. Kan me je gore nasmaak goed voorstellen..

 6. Het lijkt mij heftig om dit als moeder mee te maken en juist vooral schokkend als je zo bewust met voeding bezig bent en je kinderen al het goeds geeft.

  Ik vind zo een gezonde school top.

 7. Ik vind ‘gezonde voeding’ uiterst belangrijk, jij duidelijk ook. ‘In mijn tijd’ (daar ga ik weer) werd daar helemaal geen aandacht aan gegeven, goed dat het nu wel kan. Hoe jij behandeld wordt vind ik echter niet kunnen…

  1. In mijn tijd ook niet hè en daar ondervind ik zelf de nadelen van… Ik geloof rotsvast dat het verkeerd aangeleerd gedrag is!
   En ik denk ook dat er in sommige gezinnen inderdaad slechte voedingsgewoonten zijn en dat het wel kan dat er zwaarlijvige kinderen zijn door te veel frisdrank en snoep!
   Maar bij ons was dat duidelijk niet het geval en ik was echt boos dat ze er sowieso vanuit gingen.
   Ondertussen is ons dochtertje (die net dezelfde kost voorgeschoteld krijgt!) ook geweest en op haar fiche stond dat alles goed was en dat ze flink was…

 8. Zo gezond mogelijk leven is mijn idee. Ik leer mijn kinderen ook dat je jezelf moet kietelen, dus soms moet verwennen.
  Ik ken trouwens ook kinderen die prima op gewicht zijn en toch ongezond eten.

 9. Een moeilijke kwestie is dit. Aan de ene kant denk ik dat als je obsessief met iets bezig bent, een kind zich daar tegen kan gaan afzetten of doorslaan. Dus dat ze juist een eetstoornis ontwikkelen een bepaalde kant op (dik of dun). Maar met het weinige bewegen dat kinderen tegenwoordig doen (door tablets, smartphones etc.), is het op zich niet gek dat scholen wat meer proberen te letten op de voeding.

 10. Ik ben gewichtsconsulent en zie ook kinderen in mijn praktijk. Soms schrik ik wel eens als ik zie wat kinderen mee krijgen aan pakjes en eten als 10 uurtje. Ik vind wel dat wanneer jeals school kiest een gezonde school te zijn je ook balans hierin moet zoeken.

 11. Ik vind gezond eten belangrijk, maar een keer zondigen moet kunnen. Ook ik ben gek op chocola en ik zou liever hebben dat mijn peuter ook alleen maar gezonde zoete dingen krijgt, maar helaas is ze door haar opa’s en oma’s wat vroeger dan gepland in aanraking gekomen met chocola. Tja.. Het is niet anders.

  Als moeder doe ik mijn best en het is fijn dat peuterspeelzalen en scholen hier ook aandacht aan besteden, maar af en toe vind ik dat de hype ook is doorgeslagen. Uiteindelijk draait het om balans en de tendens van ‘te zware’ kinderen monitoren en op dieet zetten vind ik in bepaalde gevallen erg dubieus…

 12. Gezond eten is belangrijk. En ik geef toe, ik was als kind juist een lastige eter, maar 4 boterhammen of 3 borden pasta is veel. Zelfs voor een volwassene, bij één maaltijd (tenzij een professionele sporter, of iemand met een fysiek zwaar beroep).
  En ‘honger’ voor een kind dat net een bord eten op heeft is voor mijn gevoel meestal meer ‘trek’, want het was zo lekker. Maar goed, elk kind is anders en jij kent je kind het beste. Kan natuurlijk een bomenklimmer/zwemfanatiekeling/ 40-rondjes-rond-de-zandbakrenner zijn.
  Ik nam als kind gewoon boterhammetjes mee. En daar was ik tevreden mee. Het was makkelijk en ik at het lekker weg, die twee boterhammen. Soms een appel erbij. En vaak ook hagelslag op brood. Yum.
  Maar er zit tegenwoordig in zoveel voedsel waar je het niet verwacht suiker, dat ik denk dat het alleen maar lastiger is geworden voor ouders. Ook om ‘nee’ te zeggen. Want je kan wel geen koekjes geven. Maar als je dan wel yoghurt met voorgezoete toevoegingen geeft, dan komt die suiker toch binnen. Of de koolhydraten worden omgezet in suiker.
  Het is er alleen maar lastiger op geworden.
  Balans zoeken: eten en bewegen. Dat is alles wat je kunt doen.

  1. Ja, ondertussen is zijn hoeveelheid ook verbeterd, omdat we hem bewust maken dat het gewoon te veel is.
   En dat hij moet stoppen als hij genoeg heeft! Dat is gelukkig wel verbeterd. Vroeger bleef hij eten, nu zegt hij (ook bij frietjes) ik heb genoeg.
   Zijn verhouding is trouwens veel beter nu – iedereen denkt dat hij is afgevallen. Dat is niet het geval. Hij is gewoon gegroeid. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.